Mój kącik storczykowy :)

Zablokowany
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój kącik storczykowy :)

Post »

Bedzie kremowe z bordowym srodkiem :D
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

Dokładnie tak jak powiedziała Kasia :D Kupiłam je niekwitnące ale sprzedający taki właśnie podał kolor kwiatu :) Nie mam pojęcia o co chodzi z tymi liśćmi, wszystkie zżółkły zaraz gdy do mnie przyszedł, myślałam, że przemarzł.. Później zasugerowano mi, ze w doniczce może być dużo sphagnum wiec wymieniłam podłoże i faktycznie była bryłka mchu, ale liście dalej żółkły.. teraz zostały tylko dwa na największej pseudobulwie, która własnie wypuściła nowy przyrost.. Ciekawe czy on w przyszłości będzie się zachowywać tak samo ;) No i szkoda, ze tylko jeden.. jakoś mizernie się to kwitnienie w ogóle zapowiada 3 pączki na dwóch pędach ;:185 no ale.. nie dawałam mu w ogóle szans, więc każdy kwiatek cieszy :D
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17

Post »

Aniu trzeba się cieszyć tym co Nam dają a zobaczysz kiedyś doczekasz się bujnych krzaków a nie łysolców :;230 po za tym ładny przyrost
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Awatar użytkownika
busybees
100p
100p
Od: 21 lip 2010, o 10:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dufin pisze:Dokładnie tak jak powiedziała Kasia :D Kupiłam je niekwitnące ale sprzedający taki właśnie podał kolor kwiatu :) Nie mam pojęcia o co chodzi z tymi liśćmi, wszystkie zżółkły zaraz gdy do mnie przyszedł, myślałam, że przemarzł.. Później zasugerowano mi, ze w doniczce może być dużo sphagnum wiec wymieniłam podłoże i faktycznie była bryłka mchu, ale liście dalej żółkły.. teraz zostały tylko dwa na największej pseudobulwie, która własnie wypuściła nowy przyrost.. Ciekawe czy on w przyszłości będzie się zachowywać tak samo ;) No i szkoda, ze tylko jeden.. jakoś mizernie się to kwitnienie w ogóle zapowiada 3 pączki na dwóch pędach ;:185 no ale.. nie dawałam mu w ogóle szans, więc każdy kwiatek cieszy :D
u mnie dendrobium miało dokładnie tak samo więc obiecałam sobie trzymać się od nich z daleka, Twój przynajmniej wypuścił pędy wiec oznacza że wciąż żyje a to duża pociecha :wink:
Pozdrawiam i zapraszam
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36640" onclick="window.open(this.href);return false;
Beata.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

może Twój Beatko potrzebował więcej czasu aby wypuścić pędy? Albo nie miał z czego bo wszystkie pseudobulwy już kwitły i może należało czekać na nowe przyrosty? ja też miałam dylematy czy po takiego Dendrobium mogę czegoś oczekiwać, Actus mi wtedy pokazała swojego bez liści, który puścił przyrost wiec uznałam, ze dam mu trochę czasu, ale pierwszy pojawił się pęd co mnie totalnie zaskoczyło, bo myślałam, ze takie suche pseudobulwy to już nie funkcjonują i są tylko magazynem dla potencjalnych młodych roślinek ;:224 W każdym razie też jakoś nie zapałałam miłością do tego typu storczyka, może powinnam kupić drugiego aby przekonać się czy będzie zachowywać się tak samo, czy to tylko ten pierwszy taki wybryk natury ;:306

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
busybees
100p
100p
Od: 21 lip 2010, o 10:22

Post »

Możliwe Aniu, możliwe że nie dałam mu szansy :(
ale mam jeszcze 2 inne takie ciupeńkie (nawet nie wiem co to jest, może nawet nie dendrobium tylko inny) i wszystko suche, już miałam robić papa gdy nagle coś zaczęło się dziać ;:138 więc czekam dalej a jutro lub może jeszcze dzisiaj wstawię fotke to sama zobaczysz.
Jedno jest pewne, czasem zaskakuja :)
Pozdrawiam i zapraszam
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36640" onclick="window.open(this.href);return false;
Beata.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no to czekam na fotkę, chętnie zobaczę co Ty tam jeszcze skrywasz u siebie :D ;:168

Pozdrawiam Ania!
actus
1000p
1000p

Post »

Oj skrywa ,skrywa.... ;:224
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie moi Drodzy :)

Dzisiaj szybciutko, bo nie ma się za bardzo nad czym rozwodzić. Pokazałam Wam ostatnio paczki u mojego D. phalaenopsis natomiast dziś zauważyłam, ze pierwszy z nich zaczął się otwierać. Ciężko było zrobić jakieś zdjęcie, bo zabrakło słonka a i kwiat nie otworzył się jeszcze jak powinien, ale już nie mogłam wytrzymać by się tym z Wami nie podzielić :) Kupiłam je przekwitnięte, lecz według sprzedawcy kwiat miał mieć kolor kremowy:

Obrazek

a póki co mój kwiat wygląda jak Penelopa3 ( Pierwsza ma 3velyna a drugą Actus ;));:oj ;:306 Nie wiem czy sprzedawca się pomylił, czy kwiat tak wyblakł po opadnięciu, ze przypomina kremowy, czy raczej kwiat na moim Dendrobium jeszcze wyblaknie do kremowego.. Ciężko powiedzieć.. na zdjęciach wpada bardziej w żółć, ale jest soczyście zieloniutki :) zresztą na zdjęciach pąków tez nie widać aby były jakoś wybarwione za wyjątkiem środka ;)

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek [url=http://www.fotosik.pl]Obrazek

Na zdjęciach "od boku" kwiat wygląda jak babuszka z chustką na głowie ;:306

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Mariusz3357
1000p
1000p
Od: 10 paź 2011, o 16:43

Post »

Twoje Dendrobium ma śliczny kolorek ;:oj Gratuluje kwitnienia ;:196
Pozdrawiam Mariusz3357
x-f-us
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 wrz 2010, o 11:06

Post »

Zaraz zaraz Ania ;:204 sprzedawca przecież nie powiedział jaki ten krem, czy cytrynowy czy waniliowy :;230
Faktycznie znajomo wygląda, czekam na więcej ;:204
actus
1000p
1000p

Post »

[quote="Dufin"]Witajcie moi Drodzy :)

Dzisiaj szybciutko, bo nie ma się za bardzo nad czym rozwodzić. Pokazałam Wam ostatnio paczki u mojego D. phalaenopsis natomiast dziś zauważyłam, ze pierwszy z nich zaczął się otwierać. Ciężko było zrobić jakieś zdjęcie, bo zabrakło słonka a i kwiat nie otworzył się jeszcze jak powinien, ale już nie mogłam wytrzymać by się tym z Wami nie podzielić :) Kupiłam je przekwitnięte, lecz według sprzedawcy kwiat miał mieć kolor kremowy:

Obrazek[/url

[url=http://www.fotosik.pl]Obrazek
Obrazek [url=http://www.fotosik.pl]Obrazek

;:oj ;:oj ;:oj Cudne ,sliczniutkie malenstwo!!!!Powinnas byc z siebie dumna! :D Jeszcze niedawno "plakalas" ze masz same badyle ,pamietasz?
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

actus pisze: Cudne ,sliczniutkie malenstwo!!!!Powinnas być z siebie dumna! :D Jeszcze niedawno "płakalas" ze masz same badyle ,pamietasz?
Pff.. pamiętam :D dalej mi się płakać chce bo wygląda jak bida z nędzą, gdyby nie te dwa pączki i jeden kwiatuszek ;:306 W sumie jest mi obojętne czy będzie zielony czy kremowy, ale zaskoczyło mnie to :D Mam już Filipka2 i teraz Penelopę3, co jeszcze powielę od Was? :D

Mariusz, Tomku dziękuję za odwiedziny, kolor jest fantastyczny, tylko zastanawiam się jak bardzo później wyblaknie ;) Mój żółty phalaenopsis tez początkowo był taki żółto-zielony a teraz ;:222 Tomku hehe co racja to racja, facet nie określił koloru ale wkleił zdjęcie przekwitniętego kwiatu i napisał, ze kolor jak na zdjęciu :D Nie wzięłam jednak pod uwagę tego, że opadnięty kwiat z reguły traci kolorek ;)

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Bardzo ciekawie pokazane i pączkowanie i kwitnienie ;:333
A czy Ty aby nie martwisz się za bardzo na zapas?
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Arku dziękuję za wizytę ;) Prawdę mówiąc nie przejmuje się zbytnio, bo dendrobium traktuje jako eksperyment ;) Nie dawałam mu żadnych szans a i tak zakwitł. Jednak nie ulega wątpliwości, ze jest bardzo wątły i słaby, liche pseudobulwy, marne kwitnienie (3 pączki w sumie mimo, że 2 pędy). Mimo wszystko traktuję go trochę olewczo, na zasadzie będzie co ma być.. ;)

Pozdrawiam Ania!
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”