Działka nad Drwęcą - Christin - cz. IV

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. IV

Post »

Krysiu :wit :wit Witaj ;:196 Piękne masz Fuksje ;:215
Tutaj gdzie jestem Fuksje rosną w lesie , są robione żywopłoty z nich , rosną jako drzewa i krzewy - obecnie kwitną , może nie tak obficie ale jednak ( nie wiem czy u nas by dały radę przezimować ??)
Pozdrowienia z Jersey ;:cm
Awatar użytkownika
gogo76p
500p
500p
Od: 23 maja 2012, o 18:54

Post »

Przewędrowałam twój ogród wzdłuż i wszeż ;:oj i mam kolejny ogród do którego będę na pewno zaglądać :D pięknie u ciebie, kwiecia ogrom, dalie prześliczne a hortensje powalają z nóg ;:63 ogród prześliczny
a i jeszcze pochwalę cię za piękne zdjecia ;:215
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oglądałam patyki hortensji :D Coś białego się pojawiło, ale na razie tylko na tych, które ucięłam ze swoich krzaków. Z takich białych kropeczek wyrastają później korzenie. Nadal nie tracę nadziei :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

OJ u Ewy już coś się zaczyna dziać ;:138
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Krysiu znów miło spędziłam czas wśród Twoich pięknych kompozycji .Widzę ,ze i doniczki w domu masz ładnie ozdobione ;:180 Ostatnio brakuje mi czasu ;:180
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Krysiu właśnie odwidziłam twój wątek. ;:138 Jestem pod dużym wrażeniem,to raj na ziemi.Widzę że tak jak ja kochasz kwiaty rozchodniki,róże i piwonie,.Zazdroszcze Wam takich pomysłów .Rewelacja. ;:224
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Witaj Krysiu! Jeśli chodzi o to pieczenie -faktycznie jest tu nieścisłość. Wiadomo,że nie obracamy pieczonej części...a więc osobno pieczemy każdą część. przepisalam tak jak mialam podane nie zastanawiając się nad sensem. Przepraszam! ;:196
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Ano fakt, że we Francji jest trochę zwierzaków, których w Polsce spotkać nie sposób ? bo za zimno.

Poza tym ? piękne aranżacje ogrodowe. No i śliczne fuksje.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
szyszunia
1000p
1000p
Od: 4 lis 2009, o 13:38

Post »

Krysiu a ty swoją fuksję magellankę zostawiłaś na zimę w gruncie czy wykopałaś???
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

sweety- Aniu tak to prawda Fuchsia x hybrida " Deutsche Perle" ma nie tylko ciekawe kształtem kwiaty ale jak zauważyłaś jej pędy maja piękny kolor - czerwono-mahoniowy a czasami wpada ja w kolor ciemno-bordowy.

Obrazek
Obrazek
Zdjęcie z doniczkami na parapecie to skrzynka obudowana za oknem od zewnątrz i właśnie tam stały doniczki do chwili gdy zaczął sie solidniejszy mróz. Wcześniej jedynie na kilka godzin nocnych wędrowały do mieszkania lub na zimna klatkę schodową. Pewnie to je tak zahartowało.

asiula - Asiu w takim razie czekam na przepis a co do Żółwika ukośnego w białym kolorze to już zamówiłam . Każdemu sprzedawcy mogą zdarzyć się pomyłki ale u tego gdzie kupuję nie tylko ja bo Podstolca wiele osób z forum chwali zdarza się sporadycznie więc mu wybaczyłam... :;230

ElzbietaaG - Elżbietko dziękuję w imieniu fuksji. Uprawiam je od lat i czasami skuszę się na jakieś nowości ale ponad te cenię sobie swoje stare sprawdzone bo nie chorują i mogą stać w pełnym słońcu kwitnąc cały sezon.
To kompozycja chyba sprzed 3 lat - fuksja stała w kręgu na ognisko pośrodku trawnika - szerokość ok 150 cm i ponad 100 cm wysoka - widok z połowy lata.

Obrazek

Twoje też kiedyś takie będą.

Ewiczka52 - Ewciu po sezonie fuksje obrywam z liści, opryskuję profilaktycznie na choroby grzybowe, przycinam robiąc przy okazji sztobry i zanoszę na strych. Przy mrozie ok - 7 st. C przenosiny do piwnicy - roboty jest ale warto.

imwsz - Ilonko nie !!! ... nie zmarnowałam ale dałam kolejne życie nowej roślinie z tej złamanej gałązki ... :;230 więc wyrzutów nie mam ... :;230
Osłonki robię z kubków plastykowych po lodach bo akurat ich wielkość pasuje mi do jednorazowych szklaneczek z plastyku - idealnie dopasowane.
W tym wypadku metoda dekupaż wyjątkowo się przydaje. Zanim coś wyrzucę kilka razy oglądam pod tym katem ... :;230
Na Przykład taki dość ciekawy kształt słoiczka i proszę - papier ryżowy jako tło i mój ulubiony wzór i kolorystyka czyli różyczki .

Obrazek

takasobie - Miłko pewnie,że będę trzymać kciuki bo wiem jaka to radość.
Ale .... jakby co to wołaj bo u mnie juz stojące w wodzie sadzonki zaczynają puszczać korzenie a to dopiero połowa stycznia i co ja z nimi zrobię ???

malgocha1960 - Małgosiu masz rację stanowczo za wcześnie - moje śpią w najlepsze ale bardzo pilnuję odpowiedniej wilgotności bo kiedyś kilka zasuszyłam.

Raczek - Aniu Żółwik ukośny jak wiesz późno zakwita ( VIII) i nie zawsze zdążą dojrzeć nasiona.Ja mam sporą kępę dlatego postanowiłam poeksperymentować i z jednego pędu zerwałam pąki kwiatowe zostawiając tylko na dole przekwitły kwiatostany które zawiązały już nasiona. Gdyby jesień była długa i ciepła to bez kłopotu a tak to zawsze ryzyko.
Mam je w tej chwili przed sobą ale fotki nie zrobię bo aparat nie chwyci ... :;230
Płaska jasnobrązowa torebka wielkości ok 2 mm i widać w nim ciemne podłużne zgrubienie. Mam nadzieję,że pomogłam - pozdrawiam.

TerDob - Teresko a Ty znowu u dzieci w świecie.
Ciesz się czasem spędzonym z rodzinką i przejeżdżaj wypoczęta i zdrowa na sezon. Przy okazji " capaj " sadzonki z roślin niezbyt kłopotliwych i fuksje też wtedy będziemy się zastanawiać co dalej z nimi.
Awatar użytkownika
asiula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2008, o 10:18

Post »

Ostatnio często jest wspominany Podstolec na forum w różnych wątkach
wiele jest zadowolonych osób które robiły zakupy u niego
przeglądałam jego oferte na allegro i chyba też się skuszę :)
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ciąg dalszy odpowiedzi ...

gogo76p - Gosiu bardzo dziękuję za odwiedziny i milutkie słowa pod adresem działki i jej "niewolnicy "... bo czasami tak się czuję.
Pozdrawiam i zapraszam do kolejnych odwiedzin.

ewamaj66 - Ewciu ukorzenianie to dla mnie zabawa i takie zimowe zajęcie ale zdecydowanie trudniej mi idzie niż ukorzenianie fuksji bo tych mogłabym setki namnożyć.
W grudniu dałam do wody 3 sztobry Wierzby smoczej a reszta w pojemnikach posadzona i zadołowana . Te w wodzie już maja korzenie i na gwałt trzeba sadzić do doniczki . Podobnie jest z barbulą szarą bo ma juz łądne korzonki . sztobry zadołowane w ziemi na działce ale zawsze człowiek się skusi na próby i teraz kłopot bo zajme sobie miejsce na parapecie ...
Hortensje jakieś ospałe , owszem maja te białe narosty ale jak dla mnie to listki za ostro rosną.
Fotki z 28.XII.2012 i teraz sa już większe - zrobię fotkę i wkleje dla porównania może jutro.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

iwona0042 - Iwonko pewnie, że jak coś zaczyna zyc to jest radość do sukcesu jeszcze bardzo daleko. Dla mnie to próba i jeśli z każdej odmiany tylko 1 sztuka da nowa sadzonkę to będę zadowolona.

JAKUCH - Jadziu dziękuję za miłą wizytę. faktycznie brak czasu ogranicza nasze kontakty. ja też powoli zaczynam w myślach pakować się bo ruszam na 3 tygodnie z domu i aż strach co zastanę po powrocie ... ;:145 czy ;:138 ???

e-babcia - Jadziu ale fajny masz Nick .
dziwne,że wcześniej nigdzie się nie mijałyśmy w innych wątkach a szkoda. Mam nadzieję,że nadrobimy stracony czas bo już zajrzałam po cichutku do Ciebie . jesteś radosną osóbką, otwarta i szczerą - oby takich więcej.
Pozdrawiam i zapraszam a do Ciebie z rewizyta wpadnę po niedzieli bo tyle stron przerobić to trzeba troszkę czasu ... ;:168
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie te białe kropki są dużo mniejsze, a liście dużo większe :( Zastanawiam się, czy można by było po prostu przyciąć te liście o połowę jak to się robi przy sadzonkowaniu. Twoje patyki niedługo będą się nadawały do posadzenia w doniczki :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ciąg dalszy odpowiedzi
... skracam aby wpisy nie były za długie bo cięzko potem trafić na dana odpowiedź ale chronologia zachowana - staram się i chyba za chwilkę nadrobię wszystkie zaległe odpowiedzi .

bwoj54 - Bogusiu wspaniała z Ciebie koleżanka
- z odpowiedzą przyszłaś do mnie więc nie muszę już dokładnie śledzić aby nie przegapić .
Przerobimy przepis po praktycznych zajęciach i wszystko stanie sie proste, łatwe i do tego niesamowicie smaczne.

Locutus - Jureczku klimat ma przeogromny wpływ na florę i faunę - to niezaprzeczalny fakt !!!
Dziękuję za miłą opinię.

szyszunia - Iwonko Krzaczki Fuksji magellanica " Riccartonii" rosły w gruncie więc nie wykopywałam, jedynie kopczyk dostały i trochę gałązki otuliłam włóknina ale ona i tak wiosna przycina sie je na 2 lub 3 oczka nad ziemią. Jedynie
Fuksja magellanica 'Aurea' bo mam 2 i rosły w doniczka więc jedna zimuje w piwnicy a druga wraz z ogrodową Beacon wkopane do ziemi i grubą warstwą przysypane.
Wiosną zobaczymy - ja bym chciała aby obie przeżyły bo na magelankę to jestem pewna ale ogrodówka Beacon tez kilka lat z rzędu w łagodne zimy przeżywała.

asiula - Asiu solidnego sprzedawce warto polecać bo sadzonki ładne i ceny normalne a do tego miłą i przyjazna obsługa bo po zakończeniu zamówieniu miałam dodatkową ważną dla mnie prośbę i nie było żadnego z ich strony problemu.

ewamaj66 - Ewciu moje teraz też są większe i niektóre poprzycinałam i już ze 2 razy dolistnie dokarmiłam bo uważam że tak trzeba. Przy ukorzenianiu innych roślin tak robię aby odciążyć raczkujący system korzeniowy nie poradzi sobie z utrzymaniem takich lisci i zaczną więdnąc więc przy spryskiwaniu warto dodać coś z dużą różnorodnością mikroelementów i stosować naprzemiennie.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobrze wiedzieć, że mogę ciachnąć, bo zaczynają mnie te pióropusze liści niepokoić :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”