Moja parapetowa kaktusiarnia - DAK

Zablokowany
Awatar użytkownika
KwiAnna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2010, o 10:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja parapetowa kaktusiarnia

Post »

Przepiękną bidulkę odratowałaś ;:167 ;:215
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z aksillach jednej z Mammilarii wyrastają szczecinki
Obrazek Obrazek
Może na szczecince się skończy, a może będą to odrosty, choć wolałabym by zakwitł, a nie tworzył nowe potomstwa. :(
Może to zbyt wilgotne i zbyt zimne dni spowodowały, że zamiast kwitnienia doczekam się potomstwa :wink:

Za to mój bidul Echinopsis nic sobie nie robi ze złej aury i ze swego złego stanu zdrowia - dziś zakwitł czterema kwiatami:
Obrazek Obrazek
- temu zdrowszemu rozwinął się dziś tylko 1 pąk.
Awatar użytkownika
mirror
50p
50p
Od: 19 lip 2012, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ale ty ich masz :D co za kolekcja :lol: wcale nie wyglada na bidula :D jest duzy i ma piekne wielkie kwiaty ;:oj :wit
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś rano w opuncjowym lesie czekała na mnie niespodzianka :wit
Mam pierwszego pączusia na Opuntii vulgaris

Obrazek Obrazek

Na razie tylko jeden, ale i z tego się bardzo cieszę. Oczekiwałam, że może w tym roku po raz pierwszy zakwitnie, bo już ma na tyle lat, że mogłaby, ale zwątpiłam, gdy do połowy lipca nie dostrzegłam żadnych oznak.
A tak w ogóle to zaczyna mnie ona trochę przerażać, jeśli chodzi o rozmiary - całość ma 1 m wysokości, a ten zeszłoroczny człon (na tle którego jest ten pączek) jest wielki jak półmisek - prawie 30 cm długości i 15 cm szerokości - i mam wrażenie, że dalej rośnie ;:oj
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Opuncjowy busz jest cudny ;:215 Chociaż ja nie wyobrażam sobie za niedługi czas taszczyć tych kolosów na zimowisko, a potem z powrotem. Na pewno już są ciężkie i nieporęczne. A to tak szybko rośnie :roll: Ciekawe za ile lat nie zmieści się już we wnęce okiennej. Swoją drogą kwiatek opuncji w uprawie parapetowej to chyba nie jest codzienne zjawisko ;:63
Echinopsis robi na mnie wrażenie za każdym razem, gdy tu zaglądam. Ależ one są zapączkowane ;:oj
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2010, o 00:54
Kontakt:

Post »

DAK pisze:Z aksillach jednej z Mammilarii wyrastają szczecinki
Obrazek Obrazek
Może na szczecince się skończy, a może będą to odrosty, choć wolałabym by zakwitł, a nie tworzył nowe potomstwa. :(
Może to zbyt wilgotne i zbyt zimne dni spowodowały, że zamiast kwitnienia doczekam się potomstwa :wink:
Na 90% to nie odrost, jest za wysoko. Wg mnie to oznaka dojrzewania i zbliżającego się kwitnienia.
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Opuncjowy las to ja najczęściej oglądam przez szybkę, a to za sprawą nie O.vulgaris, czy microdasys, ale prawdziwą wredotą okazała się maleńka włochata istota, którą nabyłam przy okazji zwiedzania palmiarni w Gliwicach. To to miało ze 3-4 cm i było tycie , kolce jak włoski , a napis na niej brzmiał "opuntia leucotricha". To maleństwo okazało się (jak doczytałam) drzewem dorastającym w naturze do 5m wysokości.
Tak wyglądała po kupieniu jesienią 2010r.:
Obrazek

Tak już latem, a potem jesienią 2011r.:
Obrazek Obrazek

A tak wygląda teraz rozgałęziona, a na górnych piętrach ma już po 4 człony - całość ma już 40cm wysokości:
Obrazek Obrazek

I nie jej ekspansywny wzrost (choć ten też!) jest najistotniejszy, ale to, że kontakt z nią to istne piekło - nawet nie wiesz kiedy, niemal bez dotykania jesteś cały w kolcach. Naprawdę piekielnie wkurzające stworzenie. Uprzedzam więc wszystkich, którzy na tę niewinną maleńką postać zechcą się nabrać. Ja umiem się obchodzić niemal ze wszystkimi swoimi opuncjami bez narażania na cierpienia po kontaktach, ale tę to chyba trzeba trzymać za kratkami i szybą pancerną. ;:134 ;:134 ;:134
......................................................................
A teraz coś przyjemniejszego -
Zajrzałam do prognozy na najbliższe 6 dni i mnóstwo ;:3 ;:3 ;:3 , zero deszczu, a temperatury też dobre, bo da się przy nich żyć - do 25 stopni. Mam nadzieję, że pąki się pootwierają, a także, że dłu żej zachowają kwiatki by cieszyć nasze oczy.
Dziś już otworzył się pąk jeszcze innego Gymnola
Obrazek
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

No cóż, większość opuncji ma to do siebie, że po 2-3 latach wypada postawić dla nich szklarnię. Na szczęście jest sporo gatunków miniaturowych opuncji, z którymi nie ma takich problemów. Niestety dość trudno je pozyskać, bo opuncje niechętnie kwitną więc nie ma za dużo dostępnych ich nasion a i same nasiona dość kiepsko kiełkują.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

theoria_ pisze:Na 90% to nie odrost, jest za wysoko. Wg mnie to oznaka dojrzewania i zbliżającego się kwitnienia.
:wit Oj, to byłoby cudownie ;:196 - wielkie dzięki za taką nowinę.
Tak się cieszę :D
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58

Post »

Twoje opuncje mogę oglądać cały czas bez znudzenia, może dlatego że taka ich różnorodność ;:333
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Zazdroszczę kwiatuszków u opuncji, moje chociaż wiekowe, nie myślą nawet o kwiatach :( no i gymolek uroczy ;:138
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2010, o 22:49
Kontakt:

Post »

Przenoszenie tych Twoich wszystkich opuncji do domu na zimę to będzie chyba bardzo skomplikowana operacja :)
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15

Post »

DAK pisze:I nie jej ekspansywny wzrost (choć ten też!) jest najistotniejszy, ale to, że kontakt z nią to istne piekło - nawet nie wiesz kiedy, niemal bez dotykania jesteś cały w kolcach. Naprawdę piekielnie wkurzające stworzenie. Uprzedzam więc wszystkich, którzy na tę niewinną maleńką postać zechcą się nabrać. Ja umiem się obchodzić niemal ze wszystkimi swoimi opuncjami bez narażania na cierpienia po kontaktach, ale tę to chyba trzeba trzymać za kratkami i szybą pancerną. ;:134 ;:134 ;:134
Też mam O. leucotrichę, na tym zdjęciu co wklejałem 2 strony wcześniej jest w środku, ale ja za jeszcze mniej milszą uważam tę po prawej, z żółtymi cierniami - Opuncję engelmanii :]
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

czarny pisze:
DAK pisze:Też mam O. leucotrichę, na tym zdjęciu co wklejałem 2 strony wcześniej jest w środku, ale ja za jeszcze mniej milszą uważam tę po prawej, z żółtymi cierniami - Opuncję engelmanii :]

Przyjrzałam się obu i twoja leucotricha jeszcze dość mała - wygląda niewinnie jak moja w młodszym wieku, a ta po prawej na aż taką wredotę nie wygląda - jak to pozory mylą ;:173 .
Czyli u ciebie też rada Tomka się przyda - za kilka lat trzeba by im wybudować szklarnię - szklarnię, albo dwie ........ :;230
Inez
500p
500p
Od: 22 cze 2010, o 16:35

Post »

Gratuluję pąka u Opuncji! ;:138
Osobiście nie przepadam za opuncjami, ich pokrojem i glochidiami ;:155 :wink: , ale te twoje takie ładne i takie różnorodne, że napatzreć się nie mogę ;:152
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”