Pomidory uprawiane pod folią, w tunelu cz. 8
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory uprawiane pod folią, w tunelu cz. 8
U mnie Ijuńskie w donicy i w tunelu smakowały bardzo dobrze, wręcz zaskakująco dobrze, jak na tak wczesną odmianę.
Pozdrawiam, Jacek
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na razie szkatułka jest zielona i twarda, trochę skórka robi się szklista, ale myślę, że sporo jeszcze ten pomidor urośnie, szkatułka wsadzona jest pod daszek w zacnym towarzystwie great white i brandywine apricot.
Swoją drogą, czy Great white jest bardzo późny i jak smakowo wypada?
Natomiast w tunelu boczny pęd Nocnej świecy został ogłowiony, doszedł już do szczytu, natomiast pęd główny jest słabszy od bocznego i brakuje mu jakieś 50 cm do szczytu, nietypowy jest ten pomidor we wzroście
Swoją drogą, czy Great white jest bardzo późny i jak smakowo wypada?
Natomiast w tunelu boczny pęd Nocnej świecy został ogłowiony, doszedł już do szczytu, natomiast pęd główny jest słabszy od bocznego i brakuje mu jakieś 50 cm do szczytu, nietypowy jest ten pomidor we wzroście

-
Anulab śliczne są , czekam na próbę testu smaku 6, u mnie numer 6 się nie udał za bardzo, w pierwszym gronie groszek pewnie kiepsko się zapylił, w drugim za dużo owoców i są na chwilę obecną wielkości limonki. Numer 2 jest wartościowym mieszańcem, warto pociągnąć kolejne pokolenia, gdyż może coś ciekawego wyskoczyć
W tym roku mam 3 krzaki wszystkie to koktajlowe śliweczki z dziobkiem albo i bez, ciekawe jakie będą miały barwy, jeden z nich zawiązał kilka takich małych befsztyków w drugim gronie i zastanawiam się czy przypadkiem z jego nasion by nie wyskoczył jakiś befsztyk.
Już doczekać się nie mogę tych wszystkich pomidorów które będę mógł popróbować.

Już doczekać się nie mogę tych wszystkich pomidorów które będę mógł popróbować.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Smak Kam2 znam i wiem , że jest smaczny , a Kam 6 dam porządnie dojrzeć i dopiero spróbuję .
- Rowerzysta
- Od: 13 maja 2020, o 20:27
Pod folią dojrzewa staśmiona Albenga F1. Mam nadzieję, że lada dzień zacznie dojrzewać tego więcej. 
Dwa dni temu dojrzał u mnie pierwszy zielony pomidor - Xanadu Green Goddess. Na dole pojawiły się delikatne zażółcenia to go zerwałem. Poszedł na gryza więc za dużo nie posmakowałem.
Ale chyba dobry.
Pytanie do anulab czy tak to powinno wyglądać, czy ma się cały żółty od dołu zrobić ? U mnie był zielony z żółtymi paskami. Dzisiaj widzę, że jest tych pomidorków więcej. Zastanawiam się czy zrywać czy dać im jeszcze dzień.

Dwa dni temu dojrzał u mnie pierwszy zielony pomidor - Xanadu Green Goddess. Na dole pojawiły się delikatne zażółcenia to go zerwałem. Poszedł na gryza więc za dużo nie posmakowałem.

Pytanie do anulab czy tak to powinno wyglądać, czy ma się cały żółty od dołu zrobić ? U mnie był zielony z żółtymi paskami. Dzisiaj widzę, że jest tych pomidorków więcej. Zastanawiam się czy zrywać czy dać im jeszcze dzień.

-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Za długo nie czekaj bo się zbyt miękki zrobi . Lepiej zerwać za wcześnie niż
odwrotnie .
Z indygo jest ten problem , że kolor zmieniają od dołu a tego z góry nie widać .
odwrotnie .
Z indygo jest ten problem , że kolor zmieniają od dołu a tego z góry nie widać .

-
Malinówka staropolska mogłem troch wyregulować, ale niech zostanie takie grono. Ciekaw jestem jakie wielkie pomidory będą

Marmande wiąże drugie grono, pierwsze też coś ma po przejściach ze ślimakiem ...

Sgt Pepper przestrzelił dwa pierwsze grona, w trzecim zapylałem już ręcznie, ale czwarte ładnie zawiązuje już bez mojej pomocy.

Bolek z banku nasion w tunelu trochę poprzestrzelał, ale udało mi się go z wilka wyciągnąć wyżej i będzie kwitło 6 grono

Mahitos F1Ładny trochę miał problemów z zapylaniem przez zimno, później przejedzenie, ale rośnie zdrowo, ciekawe, kiedy zacznie dojrzewać

Fav26F2 w dwóch wersjach

Be orange F3 ten to caluteńki czas wygląda jak by nie mógł przejeść tego co w ziemi

Zyska po małżeństwie z banana legs

Marmande wiąże drugie grono, pierwsze też coś ma po przejściach ze ślimakiem ...

Sgt Pepper przestrzelił dwa pierwsze grona, w trzecim zapylałem już ręcznie, ale czwarte ładnie zawiązuje już bez mojej pomocy.

Bolek z banku nasion w tunelu trochę poprzestrzelał, ale udało mi się go z wilka wyciągnąć wyżej i będzie kwitło 6 grono

Mahitos F1Ładny trochę miał problemów z zapylaniem przez zimno, później przejedzenie, ale rośnie zdrowo, ciekawe, kiedy zacznie dojrzewać

Fav26F2 w dwóch wersjach

Be orange F3 ten to caluteńki czas wygląda jak by nie mógł przejeść tego co w ziemi

Zyska po małżeństwie z banana legs

-
- 200p
- Od: 14 sty 2022, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kamil nowe krzyzowki w natarciu będą 
U mnie do tej pory Marmande i Marmande VR zawiązały pierwsze grona, krzaki bardzo podobne do siebie, jaka jest różnica między niby, ktoś ma doświadczenia?

U mnie do tej pory Marmande i Marmande VR zawiązały pierwsze grona, krzaki bardzo podobne do siebie, jaka jest różnica między niby, ktoś ma doświadczenia?
-
Owszem z krzyżówkami trochę przesadziłem w tym roku powstało ich zdaje się 12
o ile będą nasiona w tych pomidorach, bo czasem partenokarpiczne owoce wiążą. Jeszcze jedno zapylenie się waha czy załapać, czy nie, najważniejsze, że Kam1 załapał, może być trochę inny, gdyż teraz Be orange F3 robi za matkę.

- Robert25 +
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
KamilKo2 szacun , że robisz tyle krzyżówek . 

Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
-
Sam nie ogarnę tych wszystkich krzyżówek , dlatego będę potrzebował pomocy w selekcji, niektóre będą bardzo rzadkie więc wypatrujcie nasion na AWN, gdyż może się zdarzyć, że odmiana zapylana produkuje mało nasion. Niektóre znów są na zamówienie
. Sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie. Nie za bardzo zadowolony jestem z kam7 kiepsko zawiązał i pewnie będą pomidory bez nasion. Natomiast kam 3 i 5 muszę cofnąć się do poprzedniego pokolenia, gdyż te krzaki co mam w tym roku do tej pory nie zawiązały nic
kam4A ma ładne serduszka i z niego będą brane nasiona.
Swoją drogą chyba owoce ijuńskiego są bardzo smakowite, gdyż ślimak się już drugim poczęstował. Mnie osobiście też smakują

Swoją drogą chyba owoce ijuńskiego są bardzo smakowite, gdyż ślimak się już drugim poczęstował. Mnie osobiście też smakują

-
- 200p
- Od: 14 sty 2022, o 13:22
Kamil Ilunskji z brandywine ożeń
ja na Twoje krzyzowki będę się pisał bo Kam1 był super krzak (był zanim go mróz nie zabił) a Kam6 rośnie w oczach i czekam na degustacje.
-
Nie mam brandywine, mam tylko brandywine apricot, niestety, ale Ijuński nie kwitnie, gdyż się już zakończył.
Ania będzie chyba najbliżej próby testu numeru 6.
Ania będzie chyba najbliżej próby testu numeru 6.
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Wczorajszy zbiór z pod folii. Katja, VP1, Velmozha, Tłuste Policzki, Red Pear, Fuksja i Rudy.

Pogoda sprzyja, dojrzewanie nabiera tempa

Nawet Rosamunda już prawie, prawie.

Pogoda sprzyja, dojrzewanie nabiera tempa

Nawet Rosamunda już prawie, prawie.

Pozdrawiam, Jacek