Znajomy ma takie Paphiopedilum i to mój zdecydowany faworyt z tych oglądanych na żywo jeśli chodzi o deseń na listkach. Czekam na zdjęcia rozwiniętych kwiatków
Moje storczyki
- Jeanne
- 1000p

- Od: 21 gru 2007, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dorciu, przepiękne paphiopedila, zwłaszcza to z cudnymi listkami we wzorki
również czekam z niecierpliwością na fotki rozwiniętego kwiatu
"Mućka"
zachwyca nasyconymi barwami, a ten bidulek którego uratowałaś (swoją drogą bardzo ciekawy kolorek ma) na pewno się odwdzięczy za Twoją troskliwą opiekę i jeszcze pokaże na co go stać 
"Mućka"
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Jeanne
- 1000p

Wando, świetna myśl
ja swoje też chyba muszę zawstydzić
listków nowych sporo i małe rozetki się pokazują, ale pąków jak nie było tak nie ma
w zeszły weekend dodałam im skorupek z jajka do doniczek, może to pomoże 
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
Moje miłe Panie, dziękuję za odwiedziny. :P
Również uległam nowej modzie nawożenia sabotków i dodałam skorupki jajek do podłoża; co prawda kwitnienie seryjnego i pęd kwiatowy na nieseryjnym to nie zasługa owych osławionych już na forum skorupek. Sabotki tak jak i pozostałe storczyki nawożę nawozami dla storczyków zgodnie z zaleceniami producenta widocznymi na opakowaniu-butelce. Sabotki pobudziłam do "działania", zmieniając im miejsce pobytu - przeniosłam z okna o wystawie wschodniej na stolik stojący w pobliżu okna południowego. Nie wiem, czy to poskutkowało, ale zaczęły lepiej przyrastać - może to tylko przypadek.
Również uległam nowej modzie nawożenia sabotków i dodałam skorupki jajek do podłoża; co prawda kwitnienie seryjnego i pęd kwiatowy na nieseryjnym to nie zasługa owych osławionych już na forum skorupek. Sabotki tak jak i pozostałe storczyki nawożę nawozami dla storczyków zgodnie z zaleceniami producenta widocznymi na opakowaniu-butelce. Sabotki pobudziłam do "działania", zmieniając im miejsce pobytu - przeniosłam z okna o wystawie wschodniej na stolik stojący w pobliżu okna południowego. Nie wiem, czy to poskutkowało, ale zaczęły lepiej przyrastać - może to tylko przypadek.
- Agnieszka_73
- 200p

- Od: 16 paź 2008, o 21:17
Dawno mnie tu nie było, ale praca zawodowa, a potem przygotowania do świąt pochłonęły mnie całkowicie, Co prawda, zaglądałam od czasu do czasu sprawdzić, co się dzieje na forum...
Mój sabotek zakwitł i przekwitł, ale w pełni rozkwitu był wręcz urzekająco piękny:

Storczyki powtórnie kwitnące (moje kwitnienia) :

Nowy nabytek już powoli przekwita:
Kwitnące keiki falenopsisa (na roślinie matecznej) :
Kupiłam kilka storczyków z przeceny, inne wypuszczają pędy kwiatowe, a inne odpoczywają. Encyclia ma przepiękny pęd kwiatowy. I to wszystko jeśli chodzi o moje storczyki.
Do następnych kwitnień, pozdrawiam Dorota :P
Mój sabotek zakwitł i przekwitł, ale w pełni rozkwitu był wręcz urzekająco piękny:

Storczyki powtórnie kwitnące (moje kwitnienia) :

Nowy nabytek już powoli przekwita:

Kwitnące keiki falenopsisa (na roślinie matecznej) :

Kupiłam kilka storczyków z przeceny, inne wypuszczają pędy kwiatowe, a inne odpoczywają. Encyclia ma przepiękny pęd kwiatowy. I to wszystko jeśli chodzi o moje storczyki.
Do następnych kwitnień, pozdrawiam Dorota :P
- Jeanne
- 1000p

Dorciu, czy ja dobrze widzę
ten sabotek miał trzy
kwiaty
przepiękny, szkoda że już przekwitł
Oczywiście gratuluję kwitnień falenopsisów, ale najbardziej sabotka

Oczywiście gratuluję kwitnień falenopsisów, ale najbardziej sabotka
Pozdrawiam, Asia