Roślinki Ani cz.2

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2008, o 08:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Moniko ja też powidła robiłam z śliwek....a naleśniki z powidłami są pyszne :D Teraz chcę zrobić kompot z czereśni i dżem z truskawek :wink: Bo Mój to uwielbia truskawki w każdej postaci :)
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34

Post »

Ja nie robiłam jeszcze dżemu z truskawek. To będzie mój debiut hi hi. Zawsze kupowałam dla M właśnie, bo lubi.
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
kamkamk
200p
200p
Od: 7 maja 2009, o 14:18

Post »

ja się ostro biorę w tym roku za truskawki, mam nadzieje ze coś z tego wyjdzie, bo niema w tym dużego doświadczenia :) a tak poza przetworami to sobie na jesień planuje trochę truskawek zasadzić
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
karolaipiotr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2009, o 20:29

Post »

I znowu dziewczyny narobiłyście ochoty na owocowe pyszności :D U nas od przetworów tradycyjnie Tata, więc ja nawet się nie wychylam :lol: A powidła używamy też do ciasteczek- pychota :D
Karolina
Moi zieloni przyjaciele-część 1
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p
Od: 23 sie 2008, o 07:35

Post »

treissi pisze:Ja nie robiłam jeszcze dżemu z truskawek. To będzie mój debiut hi hi. Zawsze kupowałam dla M właśnie, bo lubi.
Czyli nas Moniko dżemowy debiut czeka :P , bo ja też się zapaliłam że w tym roku zrobię dżemik.
Aniu może jakiś przepisik dla początkujących :lol:
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja dżemik dopiero drugi raz będę robić ale mniej więcej pamiętam jak to się robi......mi to Teściowa tłumaczyła co i jak i super wyszło :wink: Zapisałam sobie tylko ile i co mi potrzebne :D

A więc tak:
Ja do dżemu kupuję specjalną mieszankę żelującą w proszku....nie pamiętam dokładnie nazwy ale to był chyba dżemix uniwersalny 3:1 :wink: Na każdy kilogram owoców przypada 330g cukru i 100ml wody oraz jedna saszetka tego dżemixu.
Owoce umyć, pozbyć pestek lub tego zielonego u truskawek.Rozdrobnić je....M mi je tłuk lekko tak jak ziemniaki i tym czymś do tłuczenia.Najlepiej zrobić to od razu w dużym garnku stopniowo dodawać owoce i rozdrabniać....Przygotowane owoce wymieszać z dżemixem i dodać 100ml wody.Całość zagotować ciągle mieszając :wink: Jak się zagotuje dodać cukier i zagotować ponownie, od momentu zagotowania trzymać na małym ogniu jeszcze przez 2 min.
Zdjąć garnek z ognia i mieszać masę aż do zniknięcia z jej powierzchni białej piany.
Gorącym dżemem napełnić czyste, wcześniej wyparzone słoiki i natychmiast zamykać. Słoiki postawić na kilka minut do góry dnem :lol:
Ja robiłam z 4kg truskawek więc cukier i wodę dodawałam 4razy więcej tzn zamiast 100ml to dodałam 400ml wody i tak samo z cukrem i 4 dżemixy. W tym roku zrobię jeszcze więcej.
Nie umiem pisać przepisów ale mam nadzieję że jest zrozumiały :oops: Jak coś to piszcie :wink:
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

I jak przydał się komuś przepis na dżemik :roll:

A to dzisiaj listonosz mi przyniósł :wink: Roślinki od Karolinki (Klaraipiotr) :lol:

Koleusek
Obrazek

Koleusek i bluszczyk kurdybanek
Obrazek

Karolinko raz jeszcze bardzo dziękuję za roślinki ;:180 ;:180 ;:180 ;:79 ;:79 ;:79
;:1 ;:1 ;:1 ;:1 ;:1 ;:1 ;:1 ;:1

Ok zaraz wyłączam kompa bo okropna burza idzie a ja się strasznie boję :oops: :evil:
Awatar użytkownika
aguka
1000p
1000p
Od: 16 lut 2009, o 22:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tu właśnie przeszła taka, że aż sama się bałam :roll: Koleuski piękne :!:
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p

Post »

Aniu przepis na dżemik na pewno się przyda, ale muszę znaleść sobie jakąś wolną sobotę żeby się nim zająć. :lol: Pewnie będzie pyszny.
A u mnie jeszcze nie ma burzy, ale już znikło słoneczko i się zachmurzyło. Za to wczoraj trochę się błyskało i grzmiało.
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Uffff wreszcie poszła sobie ta burza.....aż jaśniej się zrobiło i super powietrze :wink:

Agniesiu dziękuję w imieniu koleusków :P

Madziu ja gdzieś za miesiąc wezmę się za dżemik bo teraz nie mam do tego głowy :oops: Chyba że mnie najdzie chęć zrobienia to może wcześniej :P
Awatar użytkownika
zabcia_paula
500p
500p
Od: 24 sty 2009, o 10:34

Post »

Aniu Koleuski śliczne, przyniosłabym sobie jakiegoS z uczelni, ale zdecydowanie brak mi miejsca w domu.
Jeszcze jakiś czas temu mieliśmy zmieniać lokum, bo nam bardzo podwyższyli opłaty, nie miałam pojęcia jak mogłabym przewieźć kwiaty...łzy same napływały mi do oczu. Od tamtego czasu postanowiłam, że dam sobie spokój z nowościami (chociaż bez wątpienia jeszcze bym chciała), bo jak przyjdzie jednak dzień wyprowadzki to nie będę miała się jak ze wszystkim zabrać.

A jak tam kicia???
Pozdrawiam, Paula
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Paulo rzeczywiście byłby nie lada wyzwanie przenieś te wszystkie kwiaty do nowego mieszkania....ale myślę że nic im by nie było i po trochu byś je poprzenosiła :wink: Ja to pamiętam jak My się przeprowadzaliśmy to co jechaliśmy do rodziców to zawsze kilka kwiatków brałam ze sobą :) Aż w końcu zwiozłam wszystkie :D
A jak Kicia....dziękuję.....bez zmian.....a ja taka niecierpliwa :P
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p

Post »

Aniu tylko za miesiąc może truskaweczek już nie być, więc musisz się pośpieszyć z dżemikiem.
Podobno jeszcze nie całe dwa tygodnie i znikną :?
Awatar użytkownika
ewasz29
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2009, o 09:54

Post »

Oj pewnie tak będzie .Ciągłe deszcze mogą niestety skrócić okres owocowania truskawek ,bo wszystko popleśnieje i pognije :evil:
Awatar użytkownika
Graszka
1000p
1000p
Od: 1 gru 2007, o 15:19

Post »

Zgadzam się z przedmówczyniami u mnie właśnie zaczynają owocować ale która leży na ziemi jest już nadgnita także jak nie przestanie padać sezon z truskawkami bardzo szybko się skończy...
Pozdrawiam, Grażyna
Moje rośliny i roślinki cz.1, cz.2
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”