Pomidory-choroby i szkodniki cz.20

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
darstenka
100p
100p
Od: 23 cze 2008, o 16:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.20

Post »

Co się dzieje z moimi pomidorami?
Obrazek
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witajcie. U mnie w foliaku brunatna plamistość liści pomidora. Poszedł topsin - zmiany na liściach się jakby zasuszyły, większość i tak już oberwałam. Teraz zostawię im liście z wilków - myślicie, że zawiązane pomidory zaczną żyć? Co jeszcze oprócz Scorpiona możecie polecić na to cholerstwo? W zeszłym roku miałam to chyba na 2 pomidorach, w tym roku w całym tunelu ;/ Jest i na papryce :( Teraz świeżych liści do forki nie mam, ale jaśniejsze plamy od góry liścia, na dole biały nalot z brązowymi plamami, teraz to tylko na brzegach niektórych liści czarne zmiany - małe kropki. Odrosty na razie czyste.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

darstenka, w czasie zawiązywania owoców gwałtownie obniżenie temperatury lub za wysokie stężenie środków przy opryskach.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Alyaa, powtórz topsin, (1,5ml na 1 litr wody), maksymalna ilość zabiegów w sezonie 3, - ale i tu jest problem- ten preparat można stosować do początków zawiązywania się owoców- . Myślę, że jednak powinnaś zaryzykować. Nic innego , oprócz skorpiona nie znam na brunatną.
Te czarne zmiany - małe kropki ? Nie masz fotki? to może być septorioza pooglądaj i poczytaj o amistarze, niestety wróżyć nie umiem..
Flamingowa, mam wrażenie, że cosik głodne te pomidorki.
Pozdrawiam! Gienia.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

Dzięki Genia, to nei septorioza, przypuszczam, że przez brunatną niedobory. Topsin w zeszłym roku też był na pomidorach jak już miały owoce - na szarą. Wtedy pomógł, a owoców miałam od groma. Jutro zobaczę czy uda mi się fotkę zrobić moim starym tel (ten co normalnie robię fotki jest w naprawie).
Emejcz
50p
50p
Od: 22 cze 2019, o 21:20

Post »

Według mnie jeżeli brunatnej jest bardzo dużo to znaczy, że jest duży problem z wietrzeniem i sam topsin niewyeliminuje problemu. Takie zebrałem doświadczenie po moim pierwszym roku z pomidorami gdzie miałem folię z wejściem tylko z jednej strony.
Flamingowa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 lip 2021, o 18:07

Post »

gienia1230 pisze:Flamingowa, mam wrażenie, że cosik głodne te pomidorki.
Ale w konkretną stronę (potas? azot?)? Częściej nawozić tym Substralem (jak często? nie chcę przedobrzyć... na doniczkowych pomidorach się nie znam. Obok tata ma uprawę gruntową na oborniku i rosną mu pięknie, a moje takie wypłosze :roll: )? Czy coś innego interwencyjnie?
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

Flamingowa Nie stosuję tego nawozu , ale etykieta wszystko Ci powie.
Substral do pomidorów:
''Nawozić należy przy każdym podlewaniu w okresie od lutego do sierpnia.
Dawkowanie:
Nawożenie doglebowe: przez cały okres wegetacji, uzyskujemy szybkie przyrosty, podlewamy wokół korzeni - 0,5 g na 1 l wody (jedna łyżeczka na 10 litrów przy każdym podlewaniu).
Nawożenie dolistne: w celu zapewnienia obfitego kwitnienia i owocowania polewamy liście - 0,25 g na 1 l wody (pół łyżeczki na 10 litrów raz w tygodniu).
Produkcja rozsad: 0,5 g na 1 l wody, dwa razy w tygodniu do czasu powstania czwartego piętra liści, później trzy razy w tygodniu.''
Przy tak dużych niedoborach dałabym pierwszą dawkę 3 krotnie większą i dodatkowo oprysk dolistnie. Potem w/g etykiety.
Awatar użytkownika
Maciek13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 cze 2017, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wiecznie problemy :( Pomidory rosnące w gruncie nie grymaszą tak jak w tunelu.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Moje pomidory dostały za dużo azotu i słabo wiążą pomidorki. Jaki nawóz nieazotowy na teraz zastosować? Siarczan potasu?
goset
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 lip 2021, o 12:21

Post »

Cześć, bardzo proszę o pomoc w identyfikacji problemu i radę.
Problem dotyczy pomidorów w tunelu foliowym, w mniejszym lub większym stopniu chyba wszystkich, bez względu na odmianę, w gruncie i na balkonie takich zmian nie zaobserwowałam. Po przejrzeniu wątków na forum skłaniam się ku septoriozie, chociaż naoglądałam się już tylu opisów plamek, że zgłupiałam. Problem zaczął się na pomidorach w donicy, które stały w tunelu np. na samokończacym Babiniczu. Nimi bym się nie przejmowała, bo zdążyły już zaowocować i teraz czekam tylko aż dojrzeją. Jednak plamy powoli pojawiają się też na pomidorach wysokich rosnących w ziemi, u których chciałabym się doczekać kolejnych gron owoców :) Plamy pojawiają się na liściach zaczynając od dolnych, lecz potem przemieszczają się ku górze. W zeszłym roku też miałam takie plamy na pomidorach w tunelu, ograniczały się do liści, jednak z tego powodu liści było coraz mniej, owoce nie chciały później wiązać, a te zawiązane były malutkie, mimo że były to malinowe olbrzymy :D. W zeszłym roku nic z tym nie robiłam, no może oprócz posypywania maczką bazaltową, jednak w tym chciałabym się doczekać większej liczby owoców. Do tej pory zapobiegawczo pomidory podlewałam gnojówką z pokrzyw i polyversum oraz podsypywałam mączką bazaltową. Jestem bardzo niechętna do stosowania sródków chemicznych, dlatego zastanawiam się co zrobić. Zamówiłam naturalny preparat Evasiol, który według opisu działa też na septarioze pomidora i chciałabym zacząć od odpryskania wysokich pomidorów właśnie tym środkiem, licząc że zapobiegnie to dalszemu rozprzestrzenianiu się na nowe liście i pomidory zdarza wydać owoce nim zabraknie na nich liści. Jednak zamówiłam też miedzian i topsin, jakby się sytuacja pogarszała, chociaż cały czas się waham i nie wiem czy zdołam się przemóc, żeby je zastosować. Dlatego proszę o radę co robić czy jest sens najpierw pryskać Evasiolem, czy zacząć od miedzianu czy nie ma wyjścia i musi wejść topsin, mimo, że na niższych gronach są już owoce. Zależy mi na naturalnych uprawach, żeby dzieci mogły jeść niepryskane owoce, ale nie wiem czy w tym roku mi się to uda.

pomidor Babinicz

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a tu jeden z wysokich pomidorów, cytrynek, gdzie też się zaczynają zmiany:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Gosia
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Te fotkę podesłała mi siostra z Polski z pytaniem; co to? Kto to ? Ktoś się spotkał z takim szkodnikiem?

Obrazek
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24

Post »

Wygląda na któreś ze stadiów rozwoju Tarczówki marmurkowatej, niestety zawleczonej do nas z Azji.
Pozdrawiam Eugenia
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Próbuje znaleźć jakie są objawy niedoboru poszczególnych pierwiastków na liściach pomidorowych, ale kiepsko mi idzie i nie mogę się rozeznać co, i jak, wydaje mi się, że może być to magnez. Co drugie podlewanie dostają pomarańczowy Krystalin, wybrałem go ponieważ nie chciałem przegiąć z azotem jak było to w tamtym roku. NPK 6, 12, 36. Na dolnych liściach w tunelu foliowym niektóre odmiany pokazują takie objawy
Koktajlowy żółty
Obrazek
Bawole serce
Obrazek
Aurija
Obrazek
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Rolnik Sam
200p
200p
Od: 22 lip 2018, o 08:12

Post »

Cześć :)

Mam 15 krzewów pomidorów, wszystkie rosną ładnie, wyglądają na oko dorodnie.
Na jednym krzaku chyba jedynym jakiejś odmiany pojawiły się takie zmiany na końcówkach
szczytowych liści - niżej nic podejrzanego się nie dzieje.

Poczytałem trochę i nie potrafię rozpoznać choroby - może alternarioza? Niedobór magnezu?

https://photos.app.goo.gl/JHp2kH47qwV9SFi47
https://photos.app.goo.gl/DvYWtWU9pyEoPQUdA
https://photos.app.goo.gl/eenePUrQesAZvGfm7
https://photos.app.goo.gl/qL2jf5tuXJmmHf4d6

Z góry dzięki!

Jakub
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ebabka, dzięki, przeglądnęłam Wiki za ta tarczowka, stadia podobno są ciemne, raczej brązowe. Nie ma fotek innych tylko osobniki dorosłe . Wrzucę jeszcze fotkę do wątku o owadach, może ktoś, coś wie.
Pozdrawiam! Gienia.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”