Kwiaty w domu i na balkonie - Nomi Malone

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
NomiMalone
100p
100p
Od: 8 sie 2012, o 16:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kwiaty w domu i na balkonie - Nomi Malone

Post »

Masakra ;:202
Naoglądałam sie tych kwiatów waszych wczoraj i poszłam dziś na spacer do OBI . Oczywiście wróciłam z kwiatem . :;230
Jeżeli kwiatuchy będą przybywać mi do domu w takim tempie to za rok będę miała dżunglę ;:202 ;:202 Ale nie mogłam sie opanować by nie kupić :;230 :;230

Oczywiście nowy zakup wiąże się z tym , że będę teraz szperać jak go hodować , bo 2 już uśmierciłam i wylądowały na śmietniku. Ale to było jakiś czas temu, wolę o tym nie pamiętać :roll:

Obrazek
Awatar użytkownika
anka93
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A co jest jeszcze ciekawego z kwiatów w OBI-może begonie? :tan

-- N 23 wrz 2012 16:15 --

Cyklamen jest pikny ;:63
Awatar użytkownika
NomiMalone
100p
100p

Post »

Begonie są ale takie jak ten.
Trudno powiedzieć co ciekawego. W moim Obi zawsze jest jakiś taki bałagan, jakby było tam za mało pracowników i się nie wyrabiali ze wszystkim, bo kwiaty poprzewracane (to je stawiałam do pionu), poprzewracane doniczki, tu kupka liści, tu jakieś narzędzia pozostawiane :?

Z roślin widziałam ładne wrzośce do ogródka, nawet niedrogie (około 4zł), tyle, że nie mam ogródka :;230 a tym bardziej miejsca z kwaśną ziemią (bo one lubią kwaśną ziemię). Były też chryzantemy w doniczkach (takie jak na wszystkich świętych), były też doniczkowe papryczki ozdobne i całkiem ładne fiołki, ale tylko 3 kolory. Jeden kolor listka skubnęłam , jak jeden pan oglądał doniczkę i tak nią majtał, że sie liść urwał. To ja listka ciach , żeby nikt nie zdeptał i dzięki temu mam listka fiołka biało różowego. Zobaczymy czy korzenie puści ;:215 Hmmmm co tam jeszcze było z ciekawostek ...aaa były mięsożery , ale te małe. Rosiczki, muchołówki i dzbaneczniki. Tego było dość sporo, może dlatego, że u nas w Łodzi była (a raczej jeszcze jest) wystawa roślin mięsożernych w palmiarni. Trudno powiedzieć , czy ta wystawa miała wpływ , ale widziałam , że rośliny troszkę im się sprzedały a zainteresowanie było spore. storczyki były marne, poprzebierane, kilka sztuk i wcale nie takie tanie (19zł jedno pędowe , 28 dwu). Z roślin zielonych było kilka ładnych palm, zamiokulkasów, scindapsusów ale cenowo powinni puknąć się w głowę ;:124 Generalnie w OBI nędza roślinna . szkoda , że mam daleko do LM i Ikei bo ja lubię chodzić i oglądać , co tam w sklepach jest ciekawego (i w rozsądnej cenie) . Może zrobię sobie jeszcze jaką wycieczkę na drugi koniec miasta w tym lub przyszłym tygodniu, dopóki słoneczko świeci i jest w miarę przyjemnie na zewnątrz.
Awatar użytkownika
anka93
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 17:40

Post »

Ja szukam begonii doniczkowych-ozdone z liści.Ta Twoja jest śliczna :D
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2012, o 16:22

Post »

Kochana co do listka..i kwiatów innych , musisz wiedzieć ,że kradzione najlepiej rosną????!!!!!! ;:138 :;230
to nie zganiaj na pana...dobra?...teraz rozumiem, czemu tak charytatywnie się tam udzielasz... :tan , hahaha...tu się coś złamie , tam odpadnie...a potem kto nie ma miejsca w domciu... ;:oj , nie martw się , ja też nie mam, ale pazerność nie pozwala mi się ustatkować ;:224

a nabytek śliczny....może mu nawet jeszcze listek odpadnie jakiś i wpadnie wprost do" mojej" koperty????? ;:215 ;:79

;:100
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękny cyklamen, zapewnij mu dużo światła i aby miał wilgotną ziemię, ale nie za mokrą topokwitnie długo;) :wit .
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Piękna nowość ;)
On lubi chłodek i na pewno nie może stać, na południowym oknie.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
NomiMalone
100p
100p

Post »

labka1 pisze:Kochana co do listka..i kwiatów innych , musisz wiedzieć ,że kradzione najlepiej rosną????!!!!!!
to nie zganiaj na pana...dobra?...teraz rozumiem, czemu tak charytatywnie się tam udzielasz... :tan , hahaha...tu się coś złamie , tam odpadnie...a potem kto nie ma miejsca w domciu... ;:oj , nie martw się , ja też nie mam, ale pazerność nie pozwala mi się ustatkować ;:224
a nabytek śliczny....może mu nawet jeszcze listek odpadnie jakiś i wpadnie wprost do" mojej" koperty????? ;:
No z tym kradzionym to się u mnie zawsze sprawdzało, jak coś skubnęłam to rosło jak oszalałe ;:oj ale w sklepie tak skubnąć to troszkę strach , więc przy kasie jak za cyklamena płaciłam to serduszko szybciej biło :;230 :;230 Najwyraźniej na prezesa kolejnego Amber Gold bym się nie nadawała :;230 :;230 > listka bym i dała , ale z listków sie go nie rozmnaża, a szkoda ;:145 Jedynie z nasion i podobno przez podział bulw. W to sie jeszcze nie zagłębiałam. Mam nadzieje , że mi nie padnie ;:185
Filigranowa27 pisze:Piękny cyklamen, zapewnij mu dużo światła i aby miał wilgotną ziemię, ale nie za mokrą topokwitnie długo;) :wit .
Jak przyniosłam do domciu to troszke podlałam na spodek i nic nie zostawił :arrow: pijak ;:224 .
justus27 pisze:Piękna nowość ;)
On lubi chłodek i na pewno nie może stać, na południowym oknie.
No i z tym chłodkiem to u mnie właśnie problem. Gdzieś tam wyczytałam , że on woli mieć tak około 15-18 a w spoczynku nawet 10-12 stopni. U mnie teraz jest 21 ;:oj ja lubie ciepełko. Mieszkam w blokach to zupełnie inne powietrze niż w starym budownictwie czy we własnym domku jednorodzinnym. No i dlatego muszę walczyć z temperaturami, wilgotnością powietrza, nasłonecznieniem itd. Nie wszystkie rośliny do mojego m4 się nadają , z reguły wszystko jest metoda prób i błędów.
A okna mam na wschód i na zachód toteż słońca u mnie niewiele.

Na razie ciesze swoje oczy kolorami nowego kwiatucha (dopóki są ) , jak przekwitnie i trzeba go będzie na trochę odstawić w chłodne miejsce (którego u mnie nie ma, bo nawet w komórce jest 20 stopni teraz), to wyczytałam o możliwości włożenia do lodówki. Jest to dla mnie jakieś wyjście :idea:
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Piękna i jakże różnorodna kolekcja :D no i balkonowe też super, zadbane kwitnące aż chce się an taki balkon wyjśc :wit
Awatar użytkownika
eva-
500p
500p
Od: 24 wrz 2011, o 21:12

Post »

Bardzo ładny kolor ma Twój Cyklamen ;:333
Niech Ci długo kwitnie.
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2012, o 16:22

Post »

Ja też nie mam chłodnego miejsca, ale dostałam pewien pomysł od znajomej, podobno można włożyć w tekturowe pudełko, ewentualnie pozostałe miejsce wypełnić gazetami ..jak w przesyłce, a całość zawinąć w dobrze w agrowłókninę, jest w ogrodniczym do kupienia, jak ktoś ma styropianowe pudło , to jeszcze lepiej. Dla takich roślin wystarczy bo światła nie muszą mieć wtedy. Wystawić na balkon , można dodatkowo przykryć jeszcze czymś wedle tego co posiadamy. A sama wiem ,że ta agrowłoknina trzyma temp bardzo dobrze, wszelkie tektury i gazety też, styropian również. Wydaję się to realne...
:wit
Domimika
500p
500p
Od: 20 kwie 2011, o 16:37

Post »

Witam :wit Piękne roślinki, takie dorodne i zdjęcia pięknie wykonane. Tak jak inni zachwycam się ciekawymi listkami pelargonii, ale zakochałam się w nim, jest przecudowny! (Chyba dopada mnie fiołkoza)
NomiMalone pisze: Obrazek
;:167 ;:167 ;:167
Awatar użytkownika
NomiMalone
100p
100p

Post »

Domimika pisze:Witam :wit Piękne roślinki, takie dorodne i zdjęcia pięknie wykonane. Tak jak inni zachwycam się ciekawymi listkami pelargonii, ale zakochałam się w nim, jest przecudowny! (Chyba dopada mnie fiołkoza)

No mnie on tez sie podoba, problem w tym , że pobrałam od niego liścia/cie ale nie oznaczyłam ich. Rosline mateczna juz wyrzuciłam i teraz czekam jak moje przedszkolaki podrosna i zaczną kwitnąć i mam nadzieję , że wśród nich jest także i ten
labka1 pisze:Ja też nie mam chłodnego miejsca, ale dostałam pewien pomysł od znajomej, podobno można włożyć w tekturowe pudełko, ewentualnie pozostałe miejsce wypełnić gazetami ..jak w przesyłce, a całość zawinąć w dobrze w agrowłókninę, jest w ogrodniczym do kupienia, jak ktoś ma styropianowe pudło , to jeszcze lepiej. Dla takich roślin wystarczy bo światła nie muszą mieć wtedy. Wystawić na balkon , można dodatkowo przykryć jeszcze czymś wedle tego co posiadamy. A sama wiem ,że ta agrowłoknina trzyma temp bardzo dobrze, wszelkie tektury i gazety też, styropian również. Wydaję się to realne...
:wit

I to powiem ci jest dobry pomysł - GUD AJDIJA :idea: jak mówi moja chrześnica. Ponieważ w okresie "zimowym" mój balkon jest totalnie nie wykorzystany. Pomysł ze styropianem też jet całkiem dobry , nawet chyba wiem skąd go skubnąc ;:172 ale nie z OBI ;:oj

eva- pisze:Bardzo ładny kolor ma Twój Cyklamen ;:333
Niech Ci długo kwitnie.

Kolor ma fajny, ani nie wściekle czerwony ani nie róż, chciałabym by długo kwitł , na razie oprócz kwiató ma też śliczny słodki zapach, który bardzo mi odpowiada

trzynastka pisze:Piękna i jakże różnorodna kolekcja :D no i balkonowe też super, zadbane kwitnące aż chce się an taki balkon wyjśc :wit

Dziękuję ;:180 A na balkon faktycznie miło wyjśc jak rosną kwiatuszki, a wieczorem gdy pachnie maciejka i świerszcze cykają :heja Brrr a zaraz zima . nienawidzę zimy , chcę wiosnę i lato i kwiatuchy :!: :!: :!:
Awatar użytkownika
NomiMalone
100p
100p

Post »

Dzis byłam w Stonce i znów kupiłam coś kwiatowego. Narcyze :lol: . Musze je dziś posadzić dopóki ładna pogoda

Obrazek
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Fajne po ile? bo też chyba sobie po nie skoczę :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”