Szeflera - zahamowany wzrost

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Od: 12 wrz 2009, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Szeflera - utrata stożku wzrostu?

Post »

eee, ale pierwszy dzień wiosny jest 21 marca...
Awatar użytkownika
diament
1000p
1000p
Od: 5 gru 2009, o 22:12

Post »

no dobra wydało się :;230 ale właśnie, moja jest kontuzjowana i czekam aż się otrząśnie.

Arhiz nie mogę znaleść Twojego wątku :roll:

Lampart czego mamy nie robić? Nie nawozić?
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Kontakt:

Post »

diament, ale moja jest mniejsza, to się odkuje A lampartowi chyba właśnie o to chodziło, by nie przesadzić z nawozem, bo padną i po konursie będzie (kwiatkach też...)

A mój wątek, jest w mojej sygnaturze...
(dla pewności, mas tu jeszcze link.)
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Kontakt:

Post »

post do usunięcia...
Awatar użytkownika
diament
1000p
1000p
Od: 5 gru 2009, o 22:12

Post »

znalazłam już. Na razie pęd się zasusza. Szukałam dziś nawozu do roślin kwitnących to nie było albo ja ;:123 mam uniwersalny to trochę odżywię szeflerkę, niech rośnie ładnie i się rozkrzewia :D
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Kontakt:

Post »

Niech rośnie ładnie i się rozkrzewia!!!
Teraz już na pewno będzie dobrze rosnąć ;)
felleg88
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 lut 2011, o 12:35

Szeflera

Post »

Hej wszystkim. W ub. roku ukorzeniłem szeflerę poprzez ukorzeniacz. Tzn odciąłem kawałek roślinki od rośliny matecznej i włożyłem do ukorzeniacza (choć miał już nieważna datę) i wsadziłem do ziemi. Kiedyś udawało się bez problemu. Niestety ta szeflerka w ogóle nie rosła, choć miala na to całą wiosnę i lato. Korzenie się rozwijały, ale nowych liści nie było... W końcu mając jej dość wystawiłem ją na dwór (gdzieś w lipcu) były upały, moi rodzice najwidoczniej ją podlewali albo nie wiem co, niemniej jednak 2 listki jej przybyły!! Stwierdziłem, że może nie wszytsko stracone. W marcu przesadziłem ją do większej donicy, ale póki co nic się z roślinką nie dzieje. Czy powinienem kupić jakiś nawóz w płynie? Jeżeli tak, to jaki byłby dobry? Poradźcie mi proszę!
Awatar użytkownika
AnnaAgnieszka
1000p
1000p
Od: 16 sie 2010, o 10:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Szeflera nie bardzo rośnie...

Post »

Podejrzewam, że roślinka miała za dużą doniczkę i zamiast rosnąć w liście rosła w korzenie, teraz dostała znowu większą doniczkę więc prawdopodobnie będzie dalej rosła, ale w korzenie
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Myślę podobnie.
Dobrze by było gdybyś ją pokazał - jak to wygląda. Słońce szeflerze zdecydowanie szkodzi. Nie powinna rosnąć na balkonie. Oczywiście nawóz jest bardzo wskazany - może to rzeczywiście "brak witamin".
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
felleg88
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Rozumiem. Tzn, ona była na balkonie w ub. wakacje, ale od tamtego czasu stoi u mnie w pokoju (okno północne). Zakupiłem wczoraj nawóz w płynie. Zdjęcie wstawię dziś jak wrócę do domu, bo aktualnie jestem w pracy i jest to raczej niemożliwe. :wink:
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Doniczka nie jest wcale za duża. Roślina powinna rosnąć do nieba, że hej. Daj ją na jakiekolwiek okno ale tak by nie "świeciły" na nią promienie słoneczne. Nawóz - dawki tak jak jest na ulotce, co 2-gie, 3-cie podlewanie.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
felleg88
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję bardzo za odpowiedź! Podlałem ją dzisiaj wodą z nawozem (1-2 nakrętki na 1l wody). A generalnie szeflera stoi na parpecie w oknie północnym, więc nie jest narażona na padające promienie słoneczne :) Tylko do zdjęć położyłem ją na podłodze bo tam było lepiej ją sfotografować :) Mam nadzieję, że niedługo coś się zacznie dziać!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”