Szeflera - zahamowany wzrost
- ARHIZ
- 500p
- Od: 12 wrz 2009, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Szeflera - utrata stożku wzrostu?
eee, ale pierwszy dzień wiosny jest 21 marca...
no dobra wydało się
ale właśnie, moja jest kontuzjowana i czekam aż się otrząśnie.
Arhiz nie mogę znaleść Twojego wątku
Lampart czego mamy nie robić? Nie nawozić?

Arhiz nie mogę znaleść Twojego wątku

Lampart czego mamy nie robić? Nie nawozić?
- ARHIZ
- 500p
- Kontakt:
diament, ale moja jest mniejsza, to się odkuje A lampartowi chyba właśnie o to chodziło, by nie przesadzić z nawozem, bo padną i po konursie będzie (kwiatkach też...)
A mój wątek, jest w mojej sygnaturze...
(dla pewności, mas tu jeszcze link.)
A mój wątek, jest w mojej sygnaturze...
(dla pewności, mas tu jeszcze link.)
znalazłam już. Na razie pęd się zasusza. Szukałam dziś nawozu do roślin kwitnących to nie było albo ja
mam uniwersalny to trochę odżywię szeflerkę, niech rośnie ładnie i się rozkrzewia 

- ARHIZ
- 500p
- Kontakt:
Niech rośnie ładnie i się rozkrzewia!!!
Teraz już na pewno będzie dobrze rosnąć ;)
Teraz już na pewno będzie dobrze rosnąć ;)
Szeflera
Hej wszystkim. W ub. roku ukorzeniłem szeflerę poprzez ukorzeniacz. Tzn odciąłem kawałek roślinki od rośliny matecznej i włożyłem do ukorzeniacza (choć miał już nieważna datę) i wsadziłem do ziemi. Kiedyś udawało się bez problemu. Niestety ta szeflerka w ogóle nie rosła, choć miala na to całą wiosnę i lato. Korzenie się rozwijały, ale nowych liści nie było... W końcu mając jej dość wystawiłem ją na dwór (gdzieś w lipcu) były upały, moi rodzice najwidoczniej ją podlewali albo nie wiem co, niemniej jednak 2 listki jej przybyły!! Stwierdziłem, że może nie wszytsko stracone. W marcu przesadziłem ją do większej donicy, ale póki co nic się z roślinką nie dzieje. Czy powinienem kupić jakiś nawóz w płynie? Jeżeli tak, to jaki byłby dobry? Poradźcie mi proszę!
- AnnaAgnieszka
- 1000p
- Od: 16 sie 2010, o 10:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Szeflera nie bardzo rośnie...
Podejrzewam, że roślinka miała za dużą doniczkę i zamiast rosnąć w liście rosła w korzenie, teraz dostała znowu większą doniczkę więc prawdopodobnie będzie dalej rosła, ale w korzenie
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
Myślę podobnie.
Dobrze by było gdybyś ją pokazał - jak to wygląda. Słońce szeflerze zdecydowanie szkodzi. Nie powinna rosnąć na balkonie. Oczywiście nawóz jest bardzo wskazany - może to rzeczywiście "brak witamin".
Dobrze by było gdybyś ją pokazał - jak to wygląda. Słońce szeflerze zdecydowanie szkodzi. Nie powinna rosnąć na balkonie. Oczywiście nawóz jest bardzo wskazany - może to rzeczywiście "brak witamin".
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Rozumiem. Tzn, ona była na balkonie w ub. wakacje, ale od tamtego czasu stoi u mnie w pokoju (okno północne). Zakupiłem wczoraj nawóz w płynie. Zdjęcie wstawię dziś jak wrócę do domu, bo aktualnie jestem w pracy i jest to raczej niemożliwe. 

- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
Doniczka nie jest wcale za duża. Roślina powinna rosnąć do nieba, że hej. Daj ją na jakiekolwiek okno ale tak by nie "świeciły" na nią promienie słoneczne. Nawóz - dawki tak jak jest na ulotce, co 2-gie, 3-cie podlewanie.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
Dziękuję bardzo za odpowiedź! Podlałem ją dzisiaj wodą z nawozem (1-2 nakrętki na 1l wody). A generalnie szeflera stoi na parpecie w oknie północnym, więc nie jest narażona na padające promienie słoneczne
Tylko do zdjęć położyłem ją na podłodze bo tam było lepiej ją sfotografować
Mam nadzieję, że niedługo coś się zacznie dziać!