Mój kawałek świata - iwa27 - 1 cz.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 mar 2009, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rewelacyjne to drzewo, a jakie będzie zielone jak porośnie bluszczem.Zakupy tez udane. Czy kolejne myszki na progu, mój to czai się tylko na ptaki, bo wychodzi na dwór tylko w towarzystwie dzieci i to na krótko.
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Moje wątki
Hej Iwuś,
zakupy świetne
, rh i azalia na pewno zakwitną w przyszłym roku - czego Ci życzę
a żurawka piękna, u mnie są tylko te odmiany z ciemnymi liśćmi, więc tak myślę, coby jutro "przy pokazji" zakupów zahaczyć o Obi... bo jeszcze ta hosta
pięęękna
Iwuś, co do rh i odmian, to ja kompletnie się nie znam... gdy kupuję, to patrzę czy liście zdrowe i na etykiecie sprawdzam w jakim kolorze kwitnie
. Polecam Ci stronkę Jana Ciepłuchy, tam dowiesz sie wszystkiego o odmianach, porach kwitnienia i czego tylko dusza zapragnie
http://www.cieplucha.com.pl/galeria.php ... grodhome=1
zakupy świetne

Iwuś, co do rh i odmian, to ja kompletnie się nie znam... gdy kupuję, to patrzę czy liście zdrowe i na etykiecie sprawdzam w jakim kolorze kwitnie

http://www.cieplucha.com.pl/galeria.php ... grodhome=1
- iwa27
- 1000p
- Od: 19 maja 2009, o 07:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam wszystkich moich gości, bardzo cieszą mnie wasze odwiedziny i komentarze. Naprawdę czytam je z taka radością, czuję się tu jakbym była wśród najlepszych przyjaciół, a przecież jestem tu raptem od tygodnia. To cudownie, że znalazłam to forum
Witam szczególnie nowych gości i na pewno w najbliższym czasie odwdzięczę się rewizytą
A teraz czas na następny odcinek mojej opowieści
Tył ogrodu jest najmniej zagospodarowany. Jest to najtrudniejszy obszar, gdyż kiedyś była tam stodoła, a później przez wiele lat zarośnięte chaszczami gruzowisko. Wywieźliśmy stamtąd kontener śmieci, uprzątnęli cegły, wyrównali teren ( o tyle o ile). Okazało się, że właściwe nie ma ziemi, tylko glina, a w tej glinie jeszcze kamiory i to ogromniaste
.
Na granicy wschodniej tego terenu posadziliśmy żywopłot nieformowany, o którym już pisałam. Od strony południowej kończy się murkiem – po stodole, a teren za murkiem jest wyżej o jakieś 80 cm. W jego północnej części kiedyś będzie oczko wodne, a za nim jest skarpa, na której rosną stare drzewa owocowe i kiedyś będzie mały warzywnik w kształcie koła (tak sobie wymyśliłam). Na tym terenie po stodole chcielibyśmy postawić altankę z ławeczkami, grilem itp. Chcielibyśmy mieć to miejsce osłonięte od ulicy tzn. od zachodu. Właśnie w tym miejscu ma powstać zespół roślin, który nazywam, przy wielkim korzeniu. Rosła tam od zawsze paproć, a mąż przetransportował mi w jej pobliże duży głaz wykopany z ziemi. Wielki korzeń dostałam od znajomego leśnika. W ubr. posadziłam tam dwa berberysy thunberga – odmiany miniaturowe – żółta Golden Carpet i czerwona Atropurpurea Nana, dwa rozchodniki okazałe, tuję, która najpierw rosła obok bukszpanu oraz dwa ogniki Soleil d’Or i Orange Glow. Jeszcze w ubiegłym roku posadziłam gałązki trzmieliny, które dostałam od sąsiadów.

A teraz czas na następny odcinek mojej opowieści

Tył ogrodu jest najmniej zagospodarowany. Jest to najtrudniejszy obszar, gdyż kiedyś była tam stodoła, a później przez wiele lat zarośnięte chaszczami gruzowisko. Wywieźliśmy stamtąd kontener śmieci, uprzątnęli cegły, wyrównali teren ( o tyle o ile). Okazało się, że właściwe nie ma ziemi, tylko glina, a w tej glinie jeszcze kamiory i to ogromniaste

Na granicy wschodniej tego terenu posadziliśmy żywopłot nieformowany, o którym już pisałam. Od strony południowej kończy się murkiem – po stodole, a teren za murkiem jest wyżej o jakieś 80 cm. W jego północnej części kiedyś będzie oczko wodne, a za nim jest skarpa, na której rosną stare drzewa owocowe i kiedyś będzie mały warzywnik w kształcie koła (tak sobie wymyśliłam). Na tym terenie po stodole chcielibyśmy postawić altankę z ławeczkami, grilem itp. Chcielibyśmy mieć to miejsce osłonięte od ulicy tzn. od zachodu. Właśnie w tym miejscu ma powstać zespół roślin, który nazywam, przy wielkim korzeniu. Rosła tam od zawsze paproć, a mąż przetransportował mi w jej pobliże duży głaz wykopany z ziemi. Wielki korzeń dostałam od znajomego leśnika. W ubr. posadziłam tam dwa berberysy thunberga – odmiany miniaturowe – żółta Golden Carpet i czerwona Atropurpurea Nana, dwa rozchodniki okazałe, tuję, która najpierw rosła obok bukszpanu oraz dwa ogniki Soleil d’Or i Orange Glow. Jeszcze w ubiegłym roku posadziłam gałązki trzmieliny, które dostałam od sąsiadów.

Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
- iwa27
- 1000p
Wiosną, gdy kupowałam krzaczki na żywopłot kupiłam także tawułę japońską (nie wiem jaka odmiana) i drugą tawułę, która ma podłużne zielone listki i miała jednego małego białego kwiatuszka w kwietniu – też nie wiem co to za odmiana. Posadziłam też pigwowiec okazały. Po jakimś czasie dosadziłam malutki klon palmowy Atropurpureum , duży krzak machoni oraz tawułkę Niki

Wszystkie te roślinki rosną blisko wrzosowiska W przyszłości będę chciała te dwa klomby połączyć w jedna całość, ale to jeszcze daleka przyszłość
Teraz dokupiłam jałowiec płożący – sprzedawca mówi że to golden star. Chcę go posadzić za korzeniem patrząc od strony pola – ma się rozrosnąć jak dywan, a nie zasłaniać tego co dokoła korzenia. Marzy mi się posadzić tam jakieś drzewko – pendulę. Mnie by się podobał buk pospolity czerwony, ale tam nie ma dobrej ziemi, więc jeszcze nie wiem. A poza tym rachityczne drzewko o jednym opadającym konarze pani w ogrodnictwie wyceniła na 94 zł
Nie mam więc na razie jasnej koncepcji. Ale na razie jest jak jest

Wszystkie te roślinki rosną blisko wrzosowiska W przyszłości będę chciała te dwa klomby połączyć w jedna całość, ale to jeszcze daleka przyszłość

Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
Już dwa razy zagalopowałam się do Ciebie, myslac ,że to mój wątek
Weszłam, pooglądałam i bardzo mi się podoba!
te konary, korzenie, kot i przestrzeń!
Czekam na zdjęcia

Weszłam, pooglądałam i bardzo mi się podoba!
te konary, korzenie, kot i przestrzeń!
Czekam na zdjęcia

Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
- dianek
- Od: 24 lip 2008, o 11:43
hoho, pięknie 
ta tawuła japońska o złotych liściach to 'Goldflame' (widać po niej, że ma czerwonawe młodziutkie listki - a to cecha charakterystyczna tej odmiany - zakwitnie Ci różowymi kwiatami)
natomiast ta druga... chyba 'Albiflora' jeśli będzie miała same białe kwiaty - jednak gdy się pojawi różowy kwiatek jeszcze to to odmiana 'Genpei'
berberysiki cudne ^^ osobiście uwielbiam
a klonika dobrze okryj na zimę - maluszki lubią przemarzać

ta tawuła japońska o złotych liściach to 'Goldflame' (widać po niej, że ma czerwonawe młodziutkie listki - a to cecha charakterystyczna tej odmiany - zakwitnie Ci różowymi kwiatami)
natomiast ta druga... chyba 'Albiflora' jeśli będzie miała same białe kwiaty - jednak gdy się pojawi różowy kwiatek jeszcze to to odmiana 'Genpei'
berberysiki cudne ^^ osobiście uwielbiam
a klonika dobrze okryj na zimę - maluszki lubią przemarzać

Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Mój ogródek
- iwa27
- 1000p
Ratunku potrzebuję pomocy
Moja dereń biała jest chyba chora. Ma dziwne brązowe listki. Jest gorzej niż w niedzielę. Co się z nią dzieje
Czy to coś groźnego
Co robić

Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
- iwa27
- 1000p
Już tam pytałam kilka dni temu i nikt się nie odzywa
To raczej nie jest fizjologia 

Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
- dianek
ja również nie mam pojęcia 
podobnie czerwienieje jak mu za sucho i zrzuca liście... ale czy to w tym przypadku to nie wiem
zajęcia na uniwerku rolniczym w krk niestety kiepskie były jeśli chodzi o choroby roślin 

podobnie czerwienieje jak mu za sucho i zrzuca liście... ale czy to w tym przypadku to nie wiem

Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Mój ogródek
- iwa27
- 1000p
Kurcze nie może mu być sucho bo tu leje prawie dziennie, może mieć za dużo obornika??
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
- dianek
ojej
nadmiar obornika potrafi "spalić" roślinę !
w dodatku jest skrajnie zasadowy co nie wszystkim roślinką służy :/
iwa27 gdy nikt nie zidentyfikuje u niego konkretnej choroby - podsyp do przekompostowaną korą (do kupienia w sklepach ogrodniczych) i nie podsypuj/podlewaj obornikiem - może mu się lepiej zrobi - kora zakwasi i ogrzeje korzenie utrzymując przy tym wilgoć - nie zaszkodzi mu
nadmiar obornika potrafi "spalić" roślinę !
w dodatku jest skrajnie zasadowy co nie wszystkim roślinką służy :/
iwa27 gdy nikt nie zidentyfikuje u niego konkretnej choroby - podsyp do przekompostowaną korą (do kupienia w sklepach ogrodniczych) i nie podsypuj/podlewaj obornikiem - może mu się lepiej zrobi - kora zakwasi i ogrzeje korzenie utrzymując przy tym wilgoć - nie zaszkodzi mu

Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Mój ogródek
- iwa27
- 1000p
Oki jutro tj dziś
obsypię go korą, a teraz to chyba pójdę już spać, choć nie wiem czy zasnę, bo się napatrzałam na Wasze ogrody i mam zawrót głowy ;:2

Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3