Wczoraj, 17.55 i zmrok nakazuje już kończyć pracę w uprawie na piachu Chrupki Złotej (Chasselas Schoenedel) 2020. Graca, szeroka haczka jak u dawnych winiarzy. Nawoziłem wczoraj obornikiem. W 2020 r. była tylko kreda magnezowa, w sierpniu facelia. W ubiegłym roku wiosną ponownie kreda magnezowa i w sierpniu gorczyca. Teraz obornik i zamierzam wiosną wysiać koniczynę czerwoną jako nawóz lub aksamitki.
Dzisiaj ważny dzień. Księżyc wszedł w odpowiednią fazę, zatem zaczynam cięcie zasadnicze winorośli. Dzisiaj , jeżeli nie będzie deszczu, a o czym wspominało wczoraj Radio Wrocław, jako pierwsze idą winorośle z uprawy przerobowej na piachu, czyli właśnie Chrupki w liczbie 100 szt. Później przeskakuję do uprawy historycznej, gdzie będę ciął Rieslingi 2014 i Pinot Blanc 2014 (forma gobelet), a w kolejnych dniach wracam do uprawy przerobowej na piachu, by przyciąć 100 Pinot Blanc 2021 i 50 Johanniterów 2021. Następnie w uprawie historycznej na glinie będę ciął blisko 100 szt. podstawowych vinifer europejskich i lokalnych, poniemieckich kultywarów (wszystkie z lat 2010-2018). No i na koniec, 26 lutego, zaplanowałem jako warsztaty cięcie Chrupki 2016-2019 i Elblingów 2020 na glinie w uprawie historycznej jako pokaz prowadzenia starej formy łukowej (archet, ganzbogen), którą widać na ilustracjach i mapach śląskich, jak te z okręgu zielonogórskiego, czy z brzeskiego (vide ostatnio publikowana przeze mnie mapa winnicy w Opolu na wyspie odrzańskiej przy zamku z 1827 r. ). Forma ta obecna jest jeszcze w uprawach w Niemczech, również tych odtwarzających tradycje winiarskie danych regionów.