Kawon (arbuz) - część 11

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Krzysztof_18
200p
200p
Od: 29 mar 2020, o 11:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kawon (arbuz) - część 11

Post »

Merkor pisze:Co to za foliaczek, mógłbym prosić o linka jak jeszcze są czy samoróbka?
A powiem szczerze, że kupiony w słynnej sieci LEROY MERLIN jakoś 2 miesiące temu przy okazji miał być na coś innego ale..... :D
Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam w nowej części
.. moje arbuzy rosną
Obrazek
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

Viola K - ;:333 Eleganckie -jak zawsze ;:167 Jakie masz odmiany?
wokan pisze:Czytałem kiedyś, że niektóre ręczniki jednorazowe mogą być nasączane jakimiś substancjami i może to one niegatywnie wpływają na wschody. :idea:
Właśnie mi na ręcznikach papierowych, kiepsko nasiona kiełkowały nie tylko arbuzy. Dlatego używam waciki kosmetyczne, polecane w wątku pomidorowym. Pozatem trzeba utrzymać stałą temp. ok.20- 25 st. Może być przetwornica od c.o. lub ruter. Ale można też posiać, wprost do doniczek z ziemią i też jest OK. Dłużej wschodzą, ale potem tak samo rosną i owocują. Sieję różnie - zależy jak mi beret leży ;:306 . Tylko, że nie szczepię, więc sobie rosną na spokojnie.
Awatar użytkownika
Krzysztof_18
200p
200p

Post »

Ja póki co też nie szczepię bo nie potrafię ;:306 ale mam w planie się do tego przygotować na przyszły rok :D a póki co ja się zaszczepię :heja
brodus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2019, o 10:27

Post »

U mnie część arbuzów i melonów wyszła z ziemi.

Obrazek
Pozdrawiam Paweł
klimek87
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 lip 2015, o 11:01

Post »

Cześć wszystkim,

chciałbym zaszczepić pierwszy raz arbuzy, niestety nie wiem do końca jak to zrobić.
Wczoraj wyłożyłem nasiona arbuzów do skiełkowania, tykwa (Cobra) trafi do kiełkowania za ok 4 dni po skiełkowaniu arbuzów, pytanie co dalej...?
Wokan wrzucał instrukcje w języku angielskim, ale czy ma ktoś po Polsku....?
brodus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2019, o 10:27

Post »

Są różne metody szczepienia. Mam zamiar w tym roku też spróbować szczepić na dyni figolistnej. Jak to zrobić widziałem na yutube.

Może źle zrozumiałem ale wydawało mi się że najpierw siejemy podkładkę a po niej arbuzy. Podkładka musi być większa niż zraz arbuza (będe szczepił metodą japońską)
Pozdrawiam Paweł
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

klimek87 pisze:Cześć wszystkim,

chciałbym zaszczepić pierwszy raz arbuzy, niestety nie wiem do końca jak to zrobić.
Wczoraj wyłożyłem nasiona arbuzów do skiełkowania, tykwa (Cobra) trafi do kiełkowania za ok 4 dni po skiełkowaniu arbuzów, pytanie co dalej...?
Wokan wrzucał instrukcje w języku angielskim, ale czy ma ktoś po Polsku....?
Oj, nie chce się skorzystać z szukajki? :roll:

Już kilka razy tu pisałem instrukcję jak ja to robię. O np.. tu -> KLIK

Przy czym teraz skróciłem do 2 dni odstęp pomiędzy moczeniem arbuza i podkładki. Zobaczymy czy zrobiłem dobrze :D

Polskojęzycznych publikacji o szczepieniu arbuzów w sieci nie znalazłem, są tylko angielskojęzyczne. Ale na youtube znajomość języka nie jest aż tak potrzebna :) Słowa klucz: watermelon grafting

I jeszcze fotorelacja: -> KLIK
brodus pisze:Są różne metody szczepienia. Mam zamiar w tym roku też spróbować szczepić na dyni figolistnej. Jak to zrobić widziałem na yutube.
Może źle zrozumiałem ale wydawało mi się że najpierw siejemy podkładkę a po niej arbuzy. Podkładka musi być większa niż zraz arbuza (będe szczepił metodą japońską)
Przy metodzie japońskiej owszem - najpierw podkładkę, potem zraz. Przy metodzie na jeden liścień na odwrót - ja sieję najpierw zraz, potem podkładkę, ponieważ siewka podkładki jest znacznie większa od siewki arbuza, a przy tej metodzie łodygi powinny być jak najbardziej zbliżone grubością do siebie.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Klimek87, jest na forum wątek zatytułowany Szczepienie ogórków ( melonów, arbuzów ) na dyni, znajdziesz tam 20 stron informacji, tutaj posty dotyczące szczepienia gubią się między ogólnymi i trudno do nich dotrzeć.
anubis
200p
200p
Od: 2 sty 2012, o 16:06

Post »

rolnik90 pisze:Niestety, te twoje sadzonki sa brzydkie, przykro mi.
Wyglądają jak moje na początku maja, tragedii nie ma, ja bym posadził w 0,5 lub większych doniczkach i dał na południowe okno a na majówkę dał do jakiejś mini szklarni i na zimną zośkę przez parę dni na noc okrywał, będzie mieć arbuzy wcześniej niż wasze :)
Nie raz miałem wybujałe i kwitnące a w sierpniu i początku września 7 kilogramowe piękne sztuki ! kwestia podlewania i nawożenia.
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

Mógłbym się założyć, że przy tamtych sadzonkach arbuzy będzie zbierał później niż z sadzonek wysianych teraz :wink: Takie wybujałe sadzonki bardzo długo stoją w miejscu, przerabiałem to kiedyś i teraz wiem, że nie ma sensu się tak spieszyć.
SylveR
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 kwie 2020, o 10:20

Arbuz (Rosario F1, Janosik, Złoto Wolicy) Problem

Post »

Witam, 3 kwietnia tego roku zasiałem trzy odmiany arbuza widoczne w temacie, razem około 100 nasion, część wykiełkowała (17sztuk) reszta nadal pod ziemią i nie widać kiełków.
I tutaj nasuwa się moje pytanie, czy reszta ma szanse jeszcze wykiełkować? To już 15 dni.
Jeżeli chodzi o temperaturę powietrza w pomieszczeniu to jest to 25-28 w dzień i najniżej 23 w nocy. Arbuzy mają wilgotno, i stoją przy zachodnim oknie (przy reszcie po prostu nie ma miejsca).
Reszta nasion jest "pusta" czy po prostu będą dłużej wschodzić?
Na wszelki wypadek zamówiłem trochę więcej nasion, i wysieje je jakoś w następnym tygodniu.
Czy to już nie za późno? W glebę zamierzam sadzić pod koniec maja.
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39

Post »

Już dawno powinny wzejść (czas wschodów to około 7 dni). Nie czekaj, tylko siej jeszcze raz. Najlepiej z innej firmy.
gumis64
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 kwie 2020, o 08:49

Post »

Poczytałem co pisaliście macie trochę racji sorki że się uniosłem ale z mojej obecnej wiedzy arbuzy sieje się w marcu (wysiadłem jeszcze raz zobaczymy co z tego co piszecie wyjdzie ) a jeszcze jedno pytanko szukałem na forum ale nie znalazłem odpowiedzi a mianowicie .... Czy wy mrozicie nasiona przed wysianiem ... Dlaczego pytam w tym roku zrobiłem eksperyment i musze przyznać że zamrożone nasiona raz że szybciej wzeszły to jeszcze wszystkie , a siane normalnie tak sobie wchodziły .... próbował ktoś już tego?
Awatar użytkownika
Krzysztof_18
200p
200p

Post »

To się nazywa bodajże "stratyfikacja nasion" i szczerze jak kiedyś przeglądałem aukcje na allegro to bardzo dużo ludzi kazało to robić po zakupie ale czy w tym przypadku to coś da nie wiem nie jestem aż tak obeznany.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”