A powiem szczerze, że kupiony w słynnej sieci LEROY MERLIN jakoś 2 miesiące temu przy okazji miał być na coś innego ale.....Merkor pisze:Co to za foliaczek, mógłbym prosić o linka jak jeszcze są czy samoróbka?
Kawon (arbuz) - część 11
- Krzysztof_18
- 200p

- Od: 29 mar 2020, o 11:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kawon (arbuz) - część 11
Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.
Viola K -
Eleganckie -jak zawsze
Jakie masz odmiany?
. Tylko, że nie szczepię, więc sobie rosną na spokojnie.
Właśnie mi na ręcznikach papierowych, kiepsko nasiona kiełkowały nie tylko arbuzy. Dlatego używam waciki kosmetyczne, polecane w wątku pomidorowym. Pozatem trzeba utrzymać stałą temp. ok.20- 25 st. Może być przetwornica od c.o. lub ruter. Ale można też posiać, wprost do doniczek z ziemią i też jest OK. Dłużej wschodzą, ale potem tak samo rosną i owocują. Sieję różnie - zależy jak mi beret leżywokan pisze:Czytałem kiedyś, że niektóre ręczniki jednorazowe mogą być nasączane jakimiś substancjami i może to one niegatywnie wpływają na wschody.![]()
- Krzysztof_18
- 200p

Ja póki co też nie szczepię bo nie potrafię
ale mam w planie się do tego przygotować na przyszły rok
a póki co ja się zaszczepię 
Cześć wszystkim,
chciałbym zaszczepić pierwszy raz arbuzy, niestety nie wiem do końca jak to zrobić.
Wczoraj wyłożyłem nasiona arbuzów do skiełkowania, tykwa (Cobra) trafi do kiełkowania za ok 4 dni po skiełkowaniu arbuzów, pytanie co dalej...?
Wokan wrzucał instrukcje w języku angielskim, ale czy ma ktoś po Polsku....?
chciałbym zaszczepić pierwszy raz arbuzy, niestety nie wiem do końca jak to zrobić.
Wczoraj wyłożyłem nasiona arbuzów do skiełkowania, tykwa (Cobra) trafi do kiełkowania za ok 4 dni po skiełkowaniu arbuzów, pytanie co dalej...?
-
brodus
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 12 lis 2019, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Są różne metody szczepienia. Mam zamiar w tym roku też spróbować szczepić na dyni figolistnej. Jak to zrobić widziałem na yutube.
Może źle zrozumiałem ale wydawało mi się że najpierw siejemy podkładkę a po niej arbuzy. Podkładka musi być większa niż zraz arbuza (będe szczepił metodą japońską)
Może źle zrozumiałem ale wydawało mi się że najpierw siejemy podkładkę a po niej arbuzy. Podkładka musi być większa niż zraz arbuza (będe szczepił metodą japońską)
Pozdrawiam Paweł
-
wokan

- Od: 22 lip 2015, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oj, nie chce się skorzystać z szukajki?klimek87 pisze:Cześć wszystkim,
Już kilka razy tu pisałem instrukcję jak ja to robię. O np.. tu -> KLIK
Przy czym teraz skróciłem do 2 dni odstęp pomiędzy moczeniem arbuza i podkładki. Zobaczymy czy zrobiłem dobrze
Polskojęzycznych publikacji o szczepieniu arbuzów w sieci nie znalazłem, są tylko angielskojęzyczne. Ale na youtube znajomość języka nie jest aż tak potrzebna
I jeszcze fotorelacja: -> KLIK
Przy metodzie japońskiej owszem - najpierw podkładkę, potem zraz. Przy metodzie na jeden liścień na odwrót - ja sieję najpierw zraz, potem podkładkę, ponieważ siewka podkładki jest znacznie większa od siewki arbuza, a przy tej metodzie łodygi powinny być jak najbardziej zbliżone grubością do siebie.brodus pisze:Są różne metody szczepienia. Mam zamiar w tym roku też spróbować szczepić na dyni figolistnej. Jak to zrobić widziałem na yutube.
Klimek87, jest na forum wątek zatytułowany Szczepienie ogórków ( melonów, arbuzów ) na dyni, znajdziesz tam 20 stron informacji, tutaj posty dotyczące szczepienia gubią się między ogólnymi i trudno do nich dotrzeć.
Wyglądają jak moje na początku maja, tragedii nie ma, ja bym posadził w 0,5 lub większych doniczkach i dał na południowe okno a na majówkę dał do jakiejś mini szklarni i na zimną zośkę przez parę dni na noc okrywał, będzie mieć arbuzy wcześniej niż waszerolnik90 pisze:Niestety, te twoje sadzonki sa brzydkie, przykro mi.
Nie raz miałem wybujałe i kwitnące a w sierpniu i początku września 7 kilogramowe piękne sztuki ! kwestia podlewania i nawożenia.
-
--julian--

- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Mógłbym się założyć, że przy tamtych sadzonkach arbuzy będzie zbierał później niż z sadzonek wysianych teraz
Takie wybujałe sadzonki bardzo długo stoją w miejscu, przerabiałem to kiedyś i teraz wiem, że nie ma sensu się tak spieszyć.
Arbuz (Rosario F1, Janosik, Złoto Wolicy) Problem
Witam, 3 kwietnia tego roku zasiałem trzy odmiany arbuza widoczne w temacie, razem około 100 nasion, część wykiełkowała (17sztuk) reszta nadal pod ziemią i nie widać kiełków.
I tutaj nasuwa się moje pytanie, czy reszta ma szanse jeszcze wykiełkować? To już 15 dni.
Jeżeli chodzi o temperaturę powietrza w pomieszczeniu to jest to 25-28 w dzień i najniżej 23 w nocy. Arbuzy mają wilgotno, i stoją przy zachodnim oknie (przy reszcie po prostu nie ma miejsca).
Reszta nasion jest "pusta" czy po prostu będą dłużej wschodzić?
Na wszelki wypadek zamówiłem trochę więcej nasion, i wysieje je jakoś w następnym tygodniu.
Czy to już nie za późno? W glebę zamierzam sadzić pod koniec maja.
I tutaj nasuwa się moje pytanie, czy reszta ma szanse jeszcze wykiełkować? To już 15 dni.
Jeżeli chodzi o temperaturę powietrza w pomieszczeniu to jest to 25-28 w dzień i najniżej 23 w nocy. Arbuzy mają wilgotno, i stoją przy zachodnim oknie (przy reszcie po prostu nie ma miejsca).
Reszta nasion jest "pusta" czy po prostu będą dłużej wschodzić?
Na wszelki wypadek zamówiłem trochę więcej nasion, i wysieje je jakoś w następnym tygodniu.
Czy to już nie za późno? W glebę zamierzam sadzić pod koniec maja.
-
wokan

- Od: 22 lip 2015, o 21:39
Już dawno powinny wzejść (czas wschodów to około 7 dni). Nie czekaj, tylko siej jeszcze raz. Najlepiej z innej firmy.
-
gumis64
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 12 kwie 2020, o 08:49
Poczytałem co pisaliście macie trochę racji sorki że się uniosłem ale z mojej obecnej wiedzy arbuzy sieje się w marcu (wysiadłem jeszcze raz zobaczymy co z tego co piszecie wyjdzie ) a jeszcze jedno pytanko szukałem na forum ale nie znalazłem odpowiedzi a mianowicie .... Czy wy mrozicie nasiona przed wysianiem ... Dlaczego pytam w tym roku zrobiłem eksperyment i musze przyznać że zamrożone nasiona raz że szybciej wzeszły to jeszcze wszystkie , a siane normalnie tak sobie wchodziły .... próbował ktoś już tego?
- Krzysztof_18
- 200p

To się nazywa bodajże "stratyfikacja nasion" i szczerze jak kiedyś przeglądałem aukcje na allegro to bardzo dużo ludzi kazało to robić po zakupie ale czy w tym przypadku to coś da nie wiem nie jestem aż tak obeznany.