klimek87 pisze:Cześć wszystkim,
chciałbym zaszczepić pierwszy raz arbuzy, niestety nie wiem do końca jak to zrobić.
Wczoraj wyłożyłem nasiona arbuzów do skiełkowania, tykwa (Cobra) trafi do kiełkowania za ok 4 dni po skiełkowaniu arbuzów, pytanie co dalej...?
Wokan wrzucał instrukcje w języku angielskim, ale czy ma ktoś po Polsku....?
Oj, nie chce się skorzystać z szukajki?
Już kilka razy tu pisałem instrukcję jak ja to robię. O np.. tu ->
KLIK
Przy czym teraz skróciłem do 2 dni odstęp pomiędzy moczeniem arbuza i podkładki. Zobaczymy czy zrobiłem dobrze
Polskojęzycznych publikacji o szczepieniu arbuzów w sieci nie znalazłem, są tylko angielskojęzyczne. Ale na youtube znajomość języka nie jest aż tak potrzebna

Słowa klucz:
watermelon grafting
I jeszcze fotorelacja: ->
KLIK
brodus pisze:Są różne metody szczepienia. Mam zamiar w tym roku też spróbować szczepić na dyni figolistnej. Jak to zrobić widziałem na yutube.
Może źle zrozumiałem ale wydawało mi się że najpierw siejemy podkładkę a po niej arbuzy. Podkładka musi być większa niż zraz arbuza (będe szczepił metodą japońską)
Przy metodzie japońskiej owszem - najpierw podkładkę, potem zraz. Przy metodzie na jeden liścień na odwrót - ja sieję najpierw zraz, potem podkładkę, ponieważ siewka podkładki jest znacznie większa od siewki arbuza, a przy tej metodzie łodygi powinny być jak najbardziej zbliżone grubością do siebie.