Róże u Doroty - mój mały różany raj

Zablokowany
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże u Doroty - mój mały różany raj

Post »

Witaj Dorotko. Jak zwykle dałaś po oczach swoimi różami ;:oj . Pięknie u Ciebie, zawsze będę to powtarzać. Mam nadzieję, że będzie tak jak mówisz i dam radę ;:108 . Kto wie, może kiedyś będzie u mnie chociaż w połowie tak cudownie jak u Ciebie ;:224 . Tego sobie życzę :oops: .
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Jadziu, Cream Abundance to bardzo udana kreacja Harknessa ;:108 Mam nadzieję, że będziesz z niej zadowolona.

Kasiu a jaki masz kłopot z Leosiem? To cudna róża i jeśli masz dylemat - brać, nie brać? To ja radzę Ci brać! ;:108

Ewelinko, mnie nie trzeba prosić, sama zaraz podam kolejne z listy. Moja nieobecność jest spowodowana licznymi zajęciami, a na popisanie u siebie po prostu brakuje czasu :?

Ewuniu7 za chwilę będą kolejne ślicznotki :wink:

Gosiu Margo2 naprawdę nie chciałam wywoływać żadnej burzy... :) No trochę pomarudziłam, fakt, ale za to jaki odzew od razu... :;230 Normalnie kocham Was dziewczyny za to, że jesteście! ;:196
A wracając do Szekspira, mój miał dokładnie takie objawy jak opisałaś. Oglądałam go dzisiaj i niestety te wszystkie młode pędy są czarne. I tak chyba we wrześniu ją mocno skróciłam, prawie o połowę. Jak widać, nic to nie dało. Żywe są tylko te najstarsze. Dla mnie jest to zupełnie niezrozumiałe Obrazek Jeśli ocaleje, to na wiosnę z bólem serca, ale zetnę ja bardzo nisko przy ziemi i zapodam mikoryzę. Ręce mnie świerzbią, żeby ją wykopać i obejrzeć korzenie, ale to dość ryzykowne, bo to wielkie krzaczysko.

Moniko monimg ta czerwona ze zdjęcia to Gefylt :)

Anitko :wit Jeśli masz na myśli tę niską okrywową - to White Rose.

Iwonka1 Już jestem i biorę się za robotę :wink: Opisy będą za chwil kilka.

Aniu aneczka 1979 ;:196 Żebyście mnie tylko z Elwi nie przeklinały za te Austinowskie piękności, bo jak któraś się zawiedzie to będzie na mnie :pogon
Pomarńczki są bardzo smakowite, a te energetyczne kolory dodają pieprzyku i z daleka przyciągają wzrok. Kilka takich rodzynek bardzo ożywia ogród.
Souvenir du dr Jamain mam dwa sezony. W pierwszym wszystko był ok, natomiast w tym zapadł na mączniaka już na początku lipca i praktycznie choroba zaczęła się właśnie od niego. Potem już poszło lawiną i zarażały się kolejne. Na szczęście nie wszystkie, bo to byłby istny kataklizm. Na razie nie wyrobiłam sobie o doktorku jeszcze zdania. Kwitł w pierwszym rzucie bardzo obficie, ale co z tego, skoro część pąków już była w mączniaku? Jedno wiem - po dwóch sezonach to już olbrzym, więc potrzebuje dużo miejsca. Na wiosnę rozepnę go na wspólnej pergoli z Gipsy Boy, która też ma zapędy na niezłego kolosa ;:224

Zuza i pomarańczki i brzoskwinki są jak najbardziej ok. ;:333 A takich z muśnięciem moreli czy brzoskwini, to jest już całkiem sporo. Ot, chociażby Paul Bocuse ;:167 Jego zdjęcie możesz zobaczyć na poprzedniej stronie.

Ewelinko lilie wtykam w wolne miejsca. Niestety zdarza mi się je rozdeptać (tak było w zeszłym roku), przez co kilka wcale nie kwitło :( Natomiast byliny...hm, nie mierzyłam odległości, ale chodzić po rabatach jeszcze mogę, to chyba są odpowiednie.

Elwi kiedy u Was dzieje się tyle ciekawych rzeczy, a i łatwiej i szybciej coś napisać u kogoś niż u siebie, ale jak ludzie czekaja, to zaraz się poprawię :lol:

Jadziu i ja jestem ciekawa tych zmian u Ciebie ;:65 Oj, kiedy już będzie wiosna?

Sabinko o Szekspirze pisałam chyba w sierpniu, bo ta cała sytuacja zaczęła się chyba gdzieś w połowie sierpnia. Trochę szerzej opisałam tę historię w dzisiejszej odpowiedzi do JagiS.
Z jej wykopaniem czekam do wiosny, wtedy ją dokładnie obejrzę i zdecyduję co zrobić - reanimować, czy od razu kupić nową. Chociaż szkoda mi tego krzaka, bo duży, dorodny i jak pięknie kwitł...ech :(

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Krysiu jeśli nie dam rady do wiosny, to masz rację, pozostałe opiszę w kolejne zimowe wieczory.
Widzę, że coś ten Szekspir jakiś dziwny nie tylko u mnie ;:202 Może ta róża tak już ma, że po jakimś czasie po prostu pada? Tylko, że moja to wciąż jeszcze młoda, bo to dopiero będzie jej trzeci sezon. Czyżby jakaś wada genetyczna tej odmiany? ;:24

Majeczko już zawitałam ;:196 Historię Williama S szerzej opisałam w odpowiedzi do Jagis, na samym początku dzisiejszych wpisów.

Karolino oby do krokusów już było blisko, bo za takimi widokami aż serce się rwie...A tymczasem jeszcze będą rozy :D

Ewelinko oj, będzie i to szybciej niż myślisz. Róże szybko rosną i za dwa, trzy sezony u Ciebie też będzie busz :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze dzisiaj będą kolejne róże z listy ;:100
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Ach te Twoje różane rabaty ;:215 ja nigdy nie będę takich miała,to chociaż u Ciebie oczy nacieszę
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Dorotko jakie Ty masz krzaczory dorodne ;:333
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko, bardzo u Ciebie kolorowo ;:33 Lubię, kiedy ogród kipi soczystymi kolorami. Wszystko masz dopieszczone, zadbane. A przynajmniej tak to wygląda na Twoich zdjęciach. Pokazać rabaty z jak najlepszej strony, to też sztuka. I tę sztukę opanowałaś po mistrzowsku ;:433
Forum jest skarbnicą wiedzy, chociaż dla mnie na razie to wszystko abstrakcja. Zdaję sobie sprawę, że wszelkie różane rozterki dopiero przede mną i tak na prawdę dopiero w sezonie będę mogła korzystać z Waszych porad.
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Dorotko, ja nawet, gdy nie wpisuję się w wątki, to na bieżąco śledzę wpisy, podziwiam zdjęcia, zapisuję nazwy roślinek, które wpadły mi w oko i gdy mam już tą wolną chwilę, planuję swój ogródek, bo mam co w nim robić. Daje mi to niezłego kopa energii i pozytywnego myślenia :D

Swoją drogę, patrząc na Twoje zdjęcia, odnoszę wrażenie, iż sformuowałnie "różane panny" jest nietaktem - toż to wielki, dorodne krzaczowy ;:oj Bardzo podoba mi się pomarańczowy widok na taras - mega optymistycznie ujecie ;:108
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Anastazja80
500p
500p
Od: 20 mar 2014, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Dorotko, dawno nie zerkałam do twojego wątku, było trochę do poczytania i podglądania.
Nie udało mi się kupić Amber Cover która mnie u Ciebie ;:oj zachwyciła ale za to zamówiłam już Grahama T, podejrzanego u Dyskrecji, i Chopina wylukanego u Ciebie.
Dla samotnej Nostalgie dokupiłam koleżankę, a jesienią posadziłam dwa krzaczki Variegata Di Bologna. Okaże się co wyrośnie z tych nowych zakupów, trzymam kciuki oby lato ;:3 było w tym roku łaskawsze dla naszych róż i nie tylko dla nich.
Pozdrawiam
Joanna Anastazja
Awatar użytkownika
klarag
500p
500p
Od: 13 lut 2014, o 23:36

Post »

Dorotko z Leosiem problem mam taki, że jedyne miejsce gdzie by się zmieścił to obok LO, a Monika Alania i Ty w moim wątku piszecie, że będą się gryzły. Więc zastanawiam się między Williamem Shakespearem a Sprit of Freedom. W tle są ciemne tuje, ciemny płot i jodła, więc chyba lepiej będzie wyglądała jasna róża. Iceberg też mnie kusi...
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
Awatar użytkownika
Ewa7
200p
200p
Od: 27 paź 2013, o 09:31
Kontakt:

Post »

Lista angielek interesująca , jak zakwitną to bedą widoki :-)
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Dorotko, doczytałam twoją odpowiedź dla Jagi i normalnie jakbyś pisała o mojej Casanova. ten sam problem. Tyle, że ja po pierwszym ściemnieniu i uwiędnięciu lapnęłam za sekator. Obcięłam jak leci nie żałując wielkiego już krzaczka. Potem spryskałam jakimś środkiem na grzyba i czekałam. Niby zdążyła jeszcze wypuścić nowe, zdrowe pędy, ale ciekawa jestem czy wiosną powtórzy się cała sytuacja. Szkoda takich rozrośniętych róż, ale jakby miały rozsiewać chorobę na pozostałe panny to pewnie lepiej się z nimi pożegnać ;:224

Lista Austinek ;:oj ;:oj ;:oj a zaraz potem ;:152 ;:152 ;:152
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

No to jedziemy z rozami... Na Wasze wpisy odpowiem trochę później.

Elmshorn - hodowca Kordes. To dość stara odmiana, bodajże z 1951 roku. W moim posiadaniu są trzy egzemplarze od 2012 r. To bardzo dobrze i mocno rosnące parkowe róże. Nigdy ich nie okrywałam, bardzo dobrze znoszą każde warunki. Zarówno mocne słońce jak i półcień. U mnie właśnie rosną w lekkim półcieniu i nie wydaje się im to specjalnie przeszkadzać. Jedyne co im mogę zarzucić to, że trochę mają denerwujący pokrój. Na dole są dość wąskie, na górze wyglądają jak wiechcie. Na wiosnę zafunduję im dość mocne cięcie. Jeśli chodzi o choroby, to z końcem sezonu potrafią złapać trochę plamek, ale z każdym rokiem jest ich mniej. Kwitną bardzo obficie całymi wiechami, bardzo dobrze powtarzają, nawet do mrozów tworzą ciągle pączki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Eyes for You - hodowca Peter J. James. Posadziłam ją wiosną. Dostała mi się marnej jakości sadzonka i miałam obawy o to czy się przyjmie i jak to z nią będzie, ale zaskoczyła mnie bardzo pozytywnie. Chociaż mała, to naprawdę kwitła prześlicznie, ładnie powtarzała, a kwiaty ;:167 Wdzięczna, piękna różyczka, w ciekawym kolorze.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

tutaj na samym dole

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Falstaff - hodowca David Austin. To był jej pierwszy sezon i jak na angielkę to całkiem udany. Co prawda nie było szału z ilością kwiatów, ale całkiem nieźle urosła, była zdrowa przez cały sezon. Kwiaty bardzo pełne, jak to u angielek, w kolorze bardzo podobnym do Williama Shakespeara. Nawet rośnie obok niego.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Francois Juranville - hodowca Barbier. Róża pnąca, którą posadziłam w 2011 roku. To prawdziwa olbrzymka, szkoda, że kwitnie tylko raz, bo jest na co popatrzeć. Za to jak już kwitnie to potrafi naprawdę oczarować. Przez te wszystkie lata nigdy na nic nie chorowała. Szkodniki też jej jakoś specjalnie nie atakują. Kwiaty w te największe upały niestety nieco mdlały i szybciej przekwitały. Za to było ich całe mnóstwo, więc spektakl i tak trwał ok. miesiąca. Kolor ma zmienny. W początkowej fazie kwiaty są delikatnie brzoskwiniowe, by potem zmienić się w całkiem różowe.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Dorotko :wink: przecudna Francois Juranville ;:oj
Kiedyś, kiedy w moim ogrodzie miałam jeszcze miejsca dość była moim marzeniem ale nie miałam skąd ją zdobyć.
Teraz z przyjemnością oglądam Twoją.
:wit
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Dorotko piękne róże ;:oj . Chyba zaczęłam się powtarzać - wybacz :oops: . A ta biała pnąca na 5 zdjęciu od góry to jaka to ?
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko a może ukorzeniłabyś tę cudna Franciszkę Francois Juranville ,bo przecież samo patrzenie na nią przyprawia o zawrót głowy ;:167 Jeszcze musiałabym przesadzić mojego Elmshorna ,gdyż tuje powoli go zjadają i bardzo słabo kwitnie. Następna która zaprosiła Oczęta do swojego ogrodu i czy zachwycają swoja urodą tak jak na fotkach
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”