Oleander pięlegnacja ,wymagania, zdjęcia cz.1
- aage
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Oleander
Super, a ile ona ma lat?
- aage
Nio na pewno ale z fuksji nawet nie będę próbować 

Można bawić się z wieloma roślinkami,ja robiłam to z pelargonią i figą oraz z iglakami
Z pelargonią gorzej...

-
- 200p
- Od: 8 mar 2008, o 22:59
Ja też kiedyś formowałam oleander na drzewko ale kiepsko to wyglądało. Po prostu aby go utrzymać w ryzach trzeba go ciągle ciąć i wtedy jest bardzo mało kwiatu. Fuksję jest dużo łatwiej bo szybciej przyrasta i uszczykiwanie nie powoduje przerw w kwitnieniu. Dlatego wróciłam z oleandrami do naturalnej, krzewiastej formy, one według mnie za wolno rosną aby można było je ciągle ciąć. Widziałam w Hiszpanii, wiosną ekipy ogrodnicze tną oleandry do samej ziemi celem lepszego rozkrzewienia ale tam one rosną znacznie szybciej niż u nas bo mają to co lubią-ciepełko. Pozdrawiam
Jak Pan Bóg dopuści to i z kija wypuści
Ja np.nie lubię oleandrów łysiejących
(bo często po zimie tak się dzieje) albo mało rozkrzewionych i wolę je przyciąć,żeby były w lepszej kondycji i miały swój wygląd.Jeżeli się nawozi i dobrze pielęgnuje to szybko rosną.Moje na wiosnę były przycięte do samej ziemi a teraz nawet niektóre gałązki dostają pąki.W następnym roku oczekuję od nich pełnego kwitnienia
chyba,że mój teść zimą nie zamknie garażu 

- aage
A jaki nawóz do olków??
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No właśnie, ja stosuję nawóz do olków 

- maciekk123pl
- 50p
- Od: 4 maja 2010, o 09:26
Oleandry najlepiej trzymać w ziemi kompostowej, w duzym pojemniku i czesto lac duze ilosci wody. Stanowisko w słońcu. Aby nie traciły lisci trzeba je karmic - nawozem dla roślin kwitnących w dawce wyższej niż podana na opakowaniu (są naprawde zarłoczne). Po okołu 5 latach własciwej uprawy oleander jest tak duzy ze zostawiam go zimą na polu a w domu na nastepny sezon trzymam młode szczepki. I tak na okrągło....
- Delete
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
I kupiłem sobie jedną sztukę jak obiecałem. Z tego co usłyszałem to kwitnie na różowo. Będę miał też czerwonego, ale w przyszłym roku, bo sprzedawczyni ma jeszcze małego.
Zastosuję się do waszych porad i za rok pewnie będzie z niego niezły krzaczek. ;)

Zastosuję się do waszych porad i za rok pewnie będzie z niego niezły krzaczek. ;)
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
Co się potem dzieje z takim 5-letnim olkiem zostawionym w zimie na dworze Maćku
Ciekawa jestem czy daje radę

Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
/Mój ogródek/
- meluzyna
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Do kiedy go zasilasz nawozami?maciekk123pl pisze:Oleandry najlepiej trzymać w ziemi kompostowej, w duzym pojemniku i czesto lac duze ilosci wody. Stanowisko w słońcu. Aby nie traciły lisci trzeba je karmic - nawozem dla roślin kwitnących w dawce wyższej niż podana na opakowaniu (są naprawde zarłoczne). Po okołu 5 latach własciwej uprawy oleander jest tak duzy ze zostawiam go zimą na polu a w domu na nastepny sezon trzymam młode szczepki. I tak na okrągło....
- maciekk123pl
- 50p
AniaZ pisze:Co się potem dzieje z takim 5-letnim olkiem zostawionym w zimie na dworze Maćku![]()
Aniu, ja go zostawiam na zimę w wiadomym celu. Piecioletni okaz jest za duzy żebym go przenosił do domciu... Marznie, a w domu już "pędzę" nowe na nastepne 5 lat:):)
- maciekk123pl
- 50p
meluzyna pisze:Do kiedy go zasilasz nawozami?maciekk123pl pisze:Oleandry najlepiej trzymać w ziemi kompostowej, w duzym pojemniku i czesto lac duze ilosci wody. Stanowisko w słońcu. Aby nie traciły lisci trzeba je karmic - nawozem dla roślin kwitnących w dawce wyższej niż podana na opakowaniu (są naprawde zarłoczne). Po okołu 5 latach własciwej uprawy oleander jest tak duzy ze zostawiam go zimą na polu a w domu na nastepny sezon trzymam młode szczepki. I tak na okrągło....
Zasilam od marca do 15 sierpnia. Ważne jest, zeby wcześniej zacząć i go obudzić, bardzo istotne jest też to, żeby przestać go nawozić w miarę szybko. Gdy nawozimy za długo na polu, to po przyniesieniu do domu w pazdzierniku nadal będzie rósł i "męczył się".
Następnym razem pisz do mnie!maciekk123pl pisze:AniaZ pisze:Co się potem dzieje z takim 5-letnim olkiem zostawionym w zimie na dworze Maćku![]()
Aniu, ja go zostawiam na zimę w wiadomym celu. Piecioletni okaz jest za duzy żebym go przenosił do domciu... Marznie, a w domu już "pędzę" nowe na nastepne 5 lat:):)