Oleander pięlegnacja ,wymagania, zdjęcia cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Oleander

Post »

Super, a ile ona ma lat?
Awatar użytkownika
Doti
1000p
1000p
Od: 29 kwie 2010, o 13:42

Post »

Może ok 5 lat,ale nie z każdej fuksji zrobi się drzewko :D
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nio na pewno ale z fuksji nawet nie będę próbować :lol:
Awatar użytkownika
Doti
1000p
1000p

Post »

Można bawić się z wieloma roślinkami,ja robiłam to z pelargonią i figą oraz z iglakami :D Z pelargonią gorzej...
Marysia II
200p
200p
Od: 8 mar 2008, o 22:59

Post »

Ja też kiedyś formowałam oleander na drzewko ale kiepsko to wyglądało. Po prostu aby go utrzymać w ryzach trzeba go ciągle ciąć i wtedy jest bardzo mało kwiatu. Fuksję jest dużo łatwiej bo szybciej przyrasta i uszczykiwanie nie powoduje przerw w kwitnieniu. Dlatego wróciłam z oleandrami do naturalnej, krzewiastej formy, one według mnie za wolno rosną aby można było je ciągle ciąć. Widziałam w Hiszpanii, wiosną ekipy ogrodnicze tną oleandry do samej ziemi celem lepszego rozkrzewienia ale tam one rosną znacznie szybciej niż u nas bo mają to co lubią-ciepełko. Pozdrawiam
Jak Pan Bóg dopuści to i z kija wypuści
Awatar użytkownika
Doti
1000p
1000p

Post »

Ja np.nie lubię oleandrów łysiejących :;230(bo często po zimie tak się dzieje) albo mało rozkrzewionych i wolę je przyciąć,żeby były w lepszej kondycji i miały swój wygląd.Jeżeli się nawozi i dobrze pielęgnuje to szybko rosną.Moje na wiosnę były przycięte do samej ziemi a teraz nawet niektóre gałązki dostają pąki.W następnym roku oczekuję od nich pełnego kwitnienia :D chyba,że mój teść zimą nie zamknie garażu :;230
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A jaki nawóz do olków??
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No właśnie, ja stosuję nawóz do olków :;230
Awatar użytkownika
maciekk123pl
50p
50p
Od: 4 maja 2010, o 09:26

Post »

Oleandry najlepiej trzymać w ziemi kompostowej, w duzym pojemniku i czesto lac duze ilosci wody. Stanowisko w słońcu. Aby nie traciły lisci trzeba je karmic - nawozem dla roślin kwitnących w dawce wyższej niż podana na opakowaniu (są naprawde zarłoczne). Po okołu 5 latach własciwej uprawy oleander jest tak duzy ze zostawiam go zimą na polu a w domu na nastepny sezon trzymam młode szczepki. I tak na okrągło....
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

I kupiłem sobie jedną sztukę jak obiecałem. Z tego co usłyszałem to kwitnie na różowo. Będę miał też czerwonego, ale w przyszłym roku, bo sprzedawczyni ma jeszcze małego. :)

Zastosuję się do waszych porad i za rok pewnie będzie z niego niezły krzaczek. ;)
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Awatar użytkownika
AniaZ
200p
200p
Od: 6 lut 2009, o 17:36

Post »

Co się potem dzieje z takim 5-letnim olkiem zostawionym w zimie na dworze Maćku :?:
Ciekawa jestem czy daje radę :?:
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sie 2009, o 10:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

maciekk123pl pisze:Oleandry najlepiej trzymać w ziemi kompostowej, w duzym pojemniku i czesto lac duze ilosci wody. Stanowisko w słońcu. Aby nie traciły lisci trzeba je karmic - nawozem dla roślin kwitnących w dawce wyższej niż podana na opakowaniu (są naprawde zarłoczne). Po okołu 5 latach własciwej uprawy oleander jest tak duzy ze zostawiam go zimą na polu a w domu na nastepny sezon trzymam młode szczepki. I tak na okrągło....
Do kiedy go zasilasz nawozami?
Awatar użytkownika
maciekk123pl
50p
50p

Post »

AniaZ pisze:Co się potem dzieje z takim 5-letnim olkiem zostawionym w zimie na dworze Maćku :?:

Aniu, ja go zostawiam na zimę w wiadomym celu. Piecioletni okaz jest za duzy żebym go przenosił do domciu... Marznie, a w domu już "pędzę" nowe na nastepne 5 lat:):)
Awatar użytkownika
maciekk123pl
50p
50p

Post »

meluzyna pisze:
maciekk123pl pisze:Oleandry najlepiej trzymać w ziemi kompostowej, w duzym pojemniku i czesto lac duze ilosci wody. Stanowisko w słońcu. Aby nie traciły lisci trzeba je karmic - nawozem dla roślin kwitnących w dawce wyższej niż podana na opakowaniu (są naprawde zarłoczne). Po okołu 5 latach własciwej uprawy oleander jest tak duzy ze zostawiam go zimą na polu a w domu na nastepny sezon trzymam młode szczepki. I tak na okrągło....
Do kiedy go zasilasz nawozami?

Zasilam od marca do 15 sierpnia. Ważne jest, zeby wcześniej zacząć i go obudzić, bardzo istotne jest też to, żeby przestać go nawozić w miarę szybko. Gdy nawozimy za długo na polu, to po przyniesieniu do domu w pazdzierniku nadal będzie rósł i "męczył się".
x_P-42

Post »

maciekk123pl pisze:
AniaZ pisze:Co się potem dzieje z takim 5-letnim olkiem zostawionym w zimie na dworze Maćku :?:

Aniu, ja go zostawiam na zimę w wiadomym celu. Piecioletni okaz jest za duzy żebym go przenosił do domciu... Marznie, a w domu już "pędzę" nowe na nastepne 5 lat:):)
Następnym razem pisz do mnie!
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”