Loki , Ten gatunek w Polsce prawdopodobnie wyginął , może byś przemycił kilka sztuk.
Działka nad Drwęcą - Christin - cz. IV
-
tade k
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 5 lis 2010, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. IV
Krysiu , taki chlebuś to i ja na suszkę podjadam.
Tylko gdzie taki kupić.
Gratulacje za imbir , choć smakiem gorszy ale żeby tak imponująca wielkość osiągnął, doglądania wymagał.
Nasionka w lodówce
Loki , Ten gatunek w Polsce prawdopodobnie wyginął , może byś przemycił kilka sztuk.

- dotii
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 cze 2012, o 07:45
- Kontakt:
Witaj Krysiu w Nowym Roku,dużo zdrówka życzę
Relacja z uprawy imbiru pierwsza klasa
a chlebek
aż slinka leci z chęcia bym go skosztowała
Krysiu ,moze znasz przepis na chlebek przy diecie ziemniaczanej ?
Słyszałam że zawiera wiekszą ilość mąki ziemniaczanej .Po roku gotowania mogę stwierdzić, że to najgorsza dieta jaką znam
Pozdrawiam
Relacja z uprawy imbiru pierwsza klasa
Krysiu ,moze znasz przepis na chlebek przy diecie ziemniaczanej ?
Słyszałam że zawiera wiekszą ilość mąki ziemniaczanej .Po roku gotowania mogę stwierdzić, że to najgorsza dieta jaką znam
Pozdrawiam
Mój zielony raj.
Zapraszam do mojej cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=72247" onclick="window.open(this.href);return false;
Wymienię/Kupię/Sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam do mojej cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=72247" onclick="window.open(this.href);return false;
Wymienię/Kupię/Sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- ilona2715

- Od: 7 wrz 2010, o 11:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Krysiu, zdjęcia, które zrobiłaś są niesamowite, mają swój niepowtarzalny urok. Imbir, chlebek itd., kiedy Ty kobieto na to wszystko znajdujesz czas??? Czy Twoja doba nie jest czasami dłuższa
. Życzę Ci w tym nowy już roku wszystkiego najlepszego, dużo zdrowia i spełnienia wszystkiego czego duszyczka zapragnie.
- Locutus

- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
@ Tade K ? Nawet nie wiedziałem, że w Polsce ich nie ma... U mnie w sezonie tego się uwija od groma i jeszcze trochę. Bardzo sympatyczne, choć trochę płochliwe zwierzaki. Szczególnie upodobały sobie groszek pachnący ? i urzędują maniakalnie w jego kwiatach.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
-
Cebule Kwiatowe

- Od: 28 wrz 2010, o 19:20
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
wanda7 - Wandziu dziękuje za tak pochlebne słowa ale faktycznie jak sama wiesz można sie dochować roślinki z gołego patyka - ważne jest jedno - musi w nim drzemać choć odrobina życia i chęci współpracy.
Mirabela - Mireczko i wcale się gościom nie dziwię,że woleli chleb z Twojego wypieku - zawsze i wszędzie jeśli jest wybór to taki jem. Ja jaszcze pamietam jak moja babcia Helena piekła chleb co tydzień - ten piec specjalny, palenie w nim i zapach w czasie wyjmowania blach.
Masz sokoli wzrok , parapety mam 40-tki a w jednym pokoju podwójny.
Piotr-Sz - Piotrze wielkie dzięki.
Locutus - Jureczku jeszcze trochę pokusisz tymi zwierzakami i pojadę do Ciebie bo wiesz ... ja kocham wszystkie stworzenia ...
Przy okazji moze wreszcie ciotkę odwiedzę ...
iwona0042 - Iwonko no co Ty - tak Ci tęskno do siania ?
Toż to pierwsza dekada stycznia - ciesz się wolnością a co do nasionek to najwyżej poprzeglądaj je i wrzuć do schłodzenia jeśli tego jeszcze nie zrobiłaś te które tego potrzebują.
tade k - Tadziu daj żonce przepis i z tego co o niej wiem to na pewno Ci upiecze - wystarczy tylko poprosić. Imbir z własnej uprawy w smaku jest dobry tylko dużo bardziej ostry .
Moja nasiona Szkarłatki amerykańskiej Silberstein też przechodzą stratyfikację ale w zamrażarce - informacje podają, że tak trzeba ale część nasionek zostawiłam tak na wszelki wypadek .
dotii - Dorotko diety są rożne i najczęściej narzekamy na taką do której z racji schorzenia jesteśmy zmuszeni. Ziemniaczana wcale nie jest najgorsza - uwierz mi.
Od czasu do czasu piekę chleb wg poniższego przepisu ale ostatnio najczęściej chleb typu KR-IRL tylko zmieniam troszkę proporcje pod własne potrzeby.
Chleb z dodatkiem ziemniaków i orzechów na zakwasie
Składniki :
? 270 g zakwasu (ok 160% hydracja)
? 1/2 łyżeczki drożdży
? 2 ziemniaki (ok 200 g po ugotowaniu)
? 380 g mąki pszennej (typ 480)
? 270 g mąki pszennej razowej (typ 2000)
? ok. 320 g wody
? 2 łyżeczki soli
? 80 g orzechów laskowych
Krok 1.Ziemniaki gotuję a następnie widelcem ?ciapciam? je na drobniutko
Krok 2.Do miski wlewam i wrzucam wszystkie składniki ciasta i mieszam
Krok 3.Przekładam na blat i wyrabiam. Ciasto jest dosyć lepkie, dlatego czasem podsypuje mąką.
Krok 4.Wkładam do miski i odstawiam do wyrastania na 1 h.
Krok 5. Przekładam na blat i chwilę wyrabiam, formuję bochenek.
Krok 6.Przekładam do koszyczka wyłożonego ściereczką i posypanego mąką. Przykrywam i odstawiam na kolejną godzinę aby wyrósł.
Krok 7.Po tym czasie odwracam szybko koszyczek nad blacha wyłożoną papierem do pieczenia i przekładam tam chleb. Nacinam chleb i wkładam do piekarnika.
Pieczenie: Wstawiam do nagrzanego do 240 C piekarnika i piekę 10 minut, zmniejszam do 220 i znowu 10 minut, a potem zmniejszam do 200 C i 20 minut.
Studzę na kratce.
Z tych składników wychodzi spory bochen ale można podzielić na połowę lub piec w mniejsze i zamrozić. Jeśli potrzeba więcej ziemniaków u Ciebie to można próbować dodawać więcej metodą prób.
Pewnie znasz przepis na chleb z bananów - prosty i szybki bo na sodzie... a może by tam zamienić banany na ziemniaki i zamiast dawki cukru odpowiednia ilość soli - co Ty na to ?
ilona2715 - Ilonko Kobietko niesamowity to jest chlebek a fotki ... każdy potrafi zrobić. szkoda,że mieszkasz tak daleko bo bym podrzuciła - piekąc jeden można więcej bo to ta sama robota.
Wielkie dzięki za życzenia.
Cebule Kwiatowe witam panie Januszu i dziękuję za pamięć.
Życzenia piękne i szczere więc mam nadzieję na ich spełnienie.
Pozdrawiam.
Mirabela - Mireczko i wcale się gościom nie dziwię,że woleli chleb z Twojego wypieku - zawsze i wszędzie jeśli jest wybór to taki jem. Ja jaszcze pamietam jak moja babcia Helena piekła chleb co tydzień - ten piec specjalny, palenie w nim i zapach w czasie wyjmowania blach.
Masz sokoli wzrok , parapety mam 40-tki a w jednym pokoju podwójny.
Piotr-Sz - Piotrze wielkie dzięki.
Locutus - Jureczku jeszcze trochę pokusisz tymi zwierzakami i pojadę do Ciebie bo wiesz ... ja kocham wszystkie stworzenia ...
Przy okazji moze wreszcie ciotkę odwiedzę ...
iwona0042 - Iwonko no co Ty - tak Ci tęskno do siania ?
Toż to pierwsza dekada stycznia - ciesz się wolnością a co do nasionek to najwyżej poprzeglądaj je i wrzuć do schłodzenia jeśli tego jeszcze nie zrobiłaś te które tego potrzebują.
tade k - Tadziu daj żonce przepis i z tego co o niej wiem to na pewno Ci upiecze - wystarczy tylko poprosić. Imbir z własnej uprawy w smaku jest dobry tylko dużo bardziej ostry .
Moja nasiona Szkarłatki amerykańskiej Silberstein też przechodzą stratyfikację ale w zamrażarce - informacje podają, że tak trzeba ale część nasionek zostawiłam tak na wszelki wypadek .
dotii - Dorotko diety są rożne i najczęściej narzekamy na taką do której z racji schorzenia jesteśmy zmuszeni. Ziemniaczana wcale nie jest najgorsza - uwierz mi.
Od czasu do czasu piekę chleb wg poniższego przepisu ale ostatnio najczęściej chleb typu KR-IRL tylko zmieniam troszkę proporcje pod własne potrzeby.
Chleb z dodatkiem ziemniaków i orzechów na zakwasie
Składniki :
? 270 g zakwasu (ok 160% hydracja)
? 1/2 łyżeczki drożdży
? 2 ziemniaki (ok 200 g po ugotowaniu)
? 380 g mąki pszennej (typ 480)
? 270 g mąki pszennej razowej (typ 2000)
? ok. 320 g wody
? 2 łyżeczki soli
? 80 g orzechów laskowych
Krok 1.Ziemniaki gotuję a następnie widelcem ?ciapciam? je na drobniutko
Krok 2.Do miski wlewam i wrzucam wszystkie składniki ciasta i mieszam
Krok 3.Przekładam na blat i wyrabiam. Ciasto jest dosyć lepkie, dlatego czasem podsypuje mąką.
Krok 4.Wkładam do miski i odstawiam do wyrastania na 1 h.
Krok 5. Przekładam na blat i chwilę wyrabiam, formuję bochenek.
Krok 6.Przekładam do koszyczka wyłożonego ściereczką i posypanego mąką. Przykrywam i odstawiam na kolejną godzinę aby wyrósł.
Krok 7.Po tym czasie odwracam szybko koszyczek nad blacha wyłożoną papierem do pieczenia i przekładam tam chleb. Nacinam chleb i wkładam do piekarnika.
Pieczenie: Wstawiam do nagrzanego do 240 C piekarnika i piekę 10 minut, zmniejszam do 220 i znowu 10 minut, a potem zmniejszam do 200 C i 20 minut.
Studzę na kratce.
Z tych składników wychodzi spory bochen ale można podzielić na połowę lub piec w mniejsze i zamrozić. Jeśli potrzeba więcej ziemniaków u Ciebie to można próbować dodawać więcej metodą prób.
Pewnie znasz przepis na chleb z bananów - prosty i szybki bo na sodzie... a może by tam zamienić banany na ziemniaki i zamiast dawki cukru odpowiednia ilość soli - co Ty na to ?
ilona2715 - Ilonko Kobietko niesamowity to jest chlebek a fotki ... każdy potrafi zrobić. szkoda,że mieszkasz tak daleko bo bym podrzuciła - piekąc jeden można więcej bo to ta sama robota.
Wielkie dzięki za życzenia.
Cebule Kwiatowe witam panie Januszu i dziękuję za pamięć.
Życzenia piękne i szczere więc mam nadzieję na ich spełnienie.
Pozdrawiam.
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Na zakończenie weekendu może troszkę koloru ... jakoś po macoszemu traktowałam w ostatnim sezonie fuksje więc nadrabiam coby ... się na mnie nie obraziły.
Oto kilka z nich
Fuksja "Pegasus" o subtelnych biało-zielonych kwiatach.
Odmiana przewieszająca sie i bardzo delikatna.

Fuksja " BEACON " - stara i niezawodna odmiana

Sadzę takie maleństwa wiosną a jesienią gdy przycinałam tą z okna po lewej do przygotowania na zimowy sen to miała tak grube pędy.Jedna mam na strychu a druga została w gruncie - zobaczymy co z tego będzie bo to stara odmiana ale domowa chociaż w łagodne zimy zawsze mi dobrze przezimowała w gruncie przykryta dodatkową pierzynką.
Oto kilka z nich
Fuksja "Pegasus" o subtelnych biało-zielonych kwiatach.
Odmiana przewieszająca sie i bardzo delikatna.

Fuksja " BEACON " - stara i niezawodna odmiana
Sadzę takie maleństwa wiosną a jesienią gdy przycinałam tą z okna po lewej do przygotowania na zimowy sen to miała tak grube pędy.Jedna mam na strychu a druga została w gruncie - zobaczymy co z tego będzie bo to stara odmiana ale domowa chociaż w łagodne zimy zawsze mi dobrze przezimowała w gruncie przykryta dodatkową pierzynką.
-
tade k

- Od: 5 lis 2010, o 20:56
Krysiu , moja Ż potrafi piec (i to jak
) , ale co do chleba to nie wiem czy zechce. Zobaczymy , może przekonam ją.
Może ,,fotograficznie'' tak , ale sądząc z wyglądu były niesamowicie wypielęgnowane. Odmiany także piękne .
A gdyby jakieś ,,patyczki'' z nich
Za nasionka trzymam kciuki , swoje też tak podzielę.
Jurku , właśnie groszek to ich żarełko i to ich ściąga. U nas klimat nie odpowiedni (za zimno) i brak wypróchniałych drzew.
Za nasionka trzymam kciuki , swoje też tak podzielę.
Jurku , właśnie groszek to ich żarełko i to ich ściąga. U nas klimat nie odpowiedni (za zimno) i brak wypróchniałych drzew.
- dotii

- Od: 18 cze 2012, o 07:45
- Kontakt:
Krysiu jesteś Wielka ,dziękuje
co do orzechów , bananów ,sody niestety to odpada ,ale dzięki temu przepisowa poradzę sobie i nie będę musiała latać po Ostródzkich piekarniach ,
Tak ,tak właśnie tam specjalnie dla osób przy tej diecie wypiekają taki chlebuś ,tylko która piekarnia
tu jest dylemat,moja pamięć dobra ale krótka 
Mój zielony raj.
- sweety

- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Na ten chleb z ziemniakami to się skuszę
Fusje śliczne - ja w tym roku dopiero z nimi zacznę. Mam już parę sadzonek w moim przedszkolu
A jak tam Twoje patyki hortensjowe?
Fusje śliczne - ja w tym roku dopiero z nimi zacznę. Mam już parę sadzonek w moim przedszkolu
A jak tam Twoje patyki hortensjowe?
- ElzbietaaG

- Od: 16 sie 2008, o 14:57
Krysiu piękna wizytówka ogrodu na pierwszej stronie 
Ciekawy pomysł na kartki świąteczne, spróbuję na drugi rok
w tym roku robiłam aniołki
na szydełku,co okazało się bardzo pracochłonnym zajęciem...
Wypiek chleba z ziemniakami, to takie 2 w 1 ale pewnie dodatek ziemniaków sprawia, że zachowuje dłużej świeżość ?
Nie znam smaku świeżego imbiru ale ten w proszku dodałam dzisiaj na rozgrzewkę do gorącej herbaty ...
nie szło pić, takie piekące. Może za dużo dałam.
Ciekawy pomysł na kartki świąteczne, spróbuję na drugi rok
na szydełku,co okazało się bardzo pracochłonnym zajęciem...
Wypiek chleba z ziemniakami, to takie 2 w 1 ale pewnie dodatek ziemniaków sprawia, że zachowuje dłużej świeżość ?
Nie znam smaku świeżego imbiru ale ten w proszku dodałam dzisiaj na rozgrzewkę do gorącej herbaty ...
nie szło pić, takie piekące. Może za dużo dałam.
- wiolamanka

- Od: 16 cze 2012, o 20:12
Witaj Krysiu przychodzę z rewizytą...
Piękny i zadbany ogród ,woda w oczku czyściutka można się przejrzeć
Mnóstwo kwiecia i cudowne hortensje,powalające ilością i wielkością kwiatu...
Bardzo mi się podoba i lecę zwiedzać dalej

Piękny i zadbany ogród ,woda w oczku czyściutka można się przejrzeć
Mnóstwo kwiecia i cudowne hortensje,powalające ilością i wielkością kwiatu...
Bardzo mi się podoba i lecę zwiedzać dalej
- iwona0042

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Oj Krysiu, bo tak mi już się chce coś siać, że aż 
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Oj Krysiu! Narobiłaś mi apetytu na chleb, ale już kilka razy brałam się za zakwas i za każdym razem rezygnowałam. Ja piekę często bułeczki, a od święta chleb, ale na drożdżach.
Fuksje cudowne! Mam jedną od Ciebie i staram się jej nie zmarnować. Będę pytać, jakby co, co mam z nia robić
Fuksje cudowne! Mam jedną od Ciebie i staram się jej nie zmarnować. Będę pytać, jakby co, co mam z nia robić
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- malgocha1960

- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Krysiu,przepiękne fuksje,moje ulubione zaraz po begoniach.Ja nie potafie chleba zrobic,nawet z automatu często wychodzi mi zakalec.