Ogród w dolinie - wielkie marcowanie :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród w dolinie - wielkie marcowanie :)

Post »

Majeczo (majka411), Aguniu (aage), Grażynko (grazka226), Jasiu (mrinwestor), Aniu (anias1), Aniu (anabuko1), Kasiu (kania), Mileno (Mandragora), Iwonko (iwona0042), Ewo (ewa_rozalka), Kubasiu, Moniu (Niunia1981), Marysiu (Maska), Aniu (mamafrania), Małgosiu (Margo2), Morango, Reni4! Geniu (e-genia)Tadku! Cieszę się, że mój żółciutki jak słonko i wielkanocny kurczaczek nabytek Wam się podoba ;:138 Trzeba walczyć o przełamanie bieli jak tylko się da. Może wreszcie pani Zima zrozumie, że się zasiedziała i to zwyczajnie nie wypada ;:14

Stasiu (stasia_ogrod)! Udało się i to dzięki forum. Namierzyła i to całkiem niedaleko Ani (akl62) ;:138 U nas także zima. Pogoda raczej styczniowa, niż marcowa. Ale cóż my możemy na to poradzić? Serenada piękna. Uwielbiam śpiew ptaków. Na szczęście niedaleko mam las, więc szczególnie wieczorem przy otwartym balkonie mam prawdziwy koncert :D
Mileno (Mandragora)! Dzięki za rozszyfrowanie odmiany mojego bluszczu. Golden Starling ;:138 Ani chwili nie żałuję, że go kupiłam, bo jest na prawdę śliczny, choć jeszcze malutki. A tam, gdzie stał na pewno by się zmarnował.
Kasiu (robaczek_Poznań)! Żeby to było takie proste... Ale mam nadzieję na wiosnę choć z nadejściem świat, bo po świętach ów eM miał mi pomóc w cięższych pracach w ogrodzie. Jak wiosna nie zdąży, to zostanę z tym sama ;:145 Może Bozia się nade mną zlituje?
Aniu (akl62)! Straszne dzięki za namiary na ranniki ;:196 Jak tylko to będzie możliwe zostaną posadzone wzdłuż ścieżki od bramki do drzwi wejściowych, bo tam najszybciej topnieje śnieg (już ja się o to staram), a chciałabym nimi cieszyć oczy kolejne wiosenki.
Krysiu (Christinkrysia)! Bella rośnie w ziemi, bo taką ją kupiłam. Poza tym zauważyłam, że w ziemi hoye rosną równie dobrze, więc po co zmieniać coś, co jest dobre. Już się cieszę na jej kwitnienie, ale nie chcę zapeszyć. Kalamondynka to świeży zakup, więc nie umiem Ci odpowiedzieć, ile musi minąć czasu, by zakwitła. Myślę, że raflezja będzie umiała odpowiedzie i na to pytanie :D Wiem, że ona już miała swoje kwitnienie, a nawet owocowanie, kalamondynki. Jak ją kupiłam była mocno poprzypinana do drabinki i wyglądała tak:

Obrazek

Poradziłam się i zdecydowałam się ją uwolnić. Teraz ma pokrój drzewka. Według mnie tak powinno być.

Obrazek

Pokaże Wam także moje sadzonki m.in. na taras i balkon. Nie wszystkie, bo jest ich trochę...

Fuksje Sadzonki dostałam od Kasi (Kubasi). Ukorzeniły się tylko 4 odmiany, ale wyglądają według mnie (przynajmniej trzy) bardzo dobrze. Jakie to odmiany, to się okaże ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Koleusy Część to sadzonki z moich zeszłorocznych. Część to prezenty od forumek ;:196

Obrazek

Złocienie To sadzonki z moich zeszłorocznych: białego, białego pełnego i różowego. Część nie przetrwała, ale kilka i owszem.

Obrazek

Oleandry. Największy to mój zeszłoroczny. A dwa maluchy są od Moni (Niunia 1981) i Igora.

Obrazek[/URL

Ruszyły już także: psianka i passiflora :D

[url=http://www.fotosik.pl]Obrazek

Obrazek

Pomieszcze gospodarcze zastawione jest donicami. Są tam także wsadzone w donice bulwy i karpy, które w oczekiwaniu na wiosnę zaczęły puszczać kiełki. To m.in. begonie, orliki, liliowiec, irysy, tawułka, apagantusy, alstromeria, calla Picasso, hosty i jeszcze parę innych :;230 Ale tam będzie pusto, jak wreszcie trafią tam, gdzie ich miejsce :;230

Obrazek

Zasiewy kiełkują w łazience, ale potem trafiają do gabinetu. Również po pikowaniu...

Obrazek

Obrazek

Jak widzicie, przygotowania do wiosny trwają, tylko ona nam się coś ociąga :evil:
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ło matko, ale tego masz! :shock: ;:215 I takie ładne, równiutkie siewki! Pomieszczenie gospodarcze to świetna sprawa na wyczyny roślinne.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

Widzę, że doświetlasz maluchy. Dlatego takie ładne.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Widok z pomieszczenia gospodarczego fantastyczny! Masz tam świetne warunki? Stale się zastanawiam, co ty robisz, że ci koleusy prztrwały. U mnie co roku padają, a ja co roku ponawiam próby.
Aniu, czy to pomieszczenie jest ogrzewane? Jaka tu jest mniej więcej temperatura? Czy wietrzysz w czasie zimy?

Najbardziej zazdroszczę ci psianki. Czy masz ją na nóżce? A może to jest odmiana doniczkowa? Ja od pewnego czasu marzę o psiance na pieńku.Jedna forumka mi obiecała ukorzenić gałązkę :D
Awatar użytkownika
Rewi
1000p
1000p
Od: 17 lip 2012, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

No jest co podziwiać moje przy Twoich to pikuś ;:215 ;:215
Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu (kania)! Co tu robić, jak taka pogoda i do ogrodu można wyjśc tylko na psacer. Sieje. Nawet jak tylko część sadzonek przetrwa i tak wyjdzie taniej niż w sklepie. Poza tym kuszą rośliny i skoro jest czas, to i sieję. Nie wszystko mi wychodzi, bo np. celome i rodochiton nawet nosa spod ziemi nie wyściubił :evil: Ale świetnie się bawię, noi będę miała własne zapełniacze na rabaty :D
Aniu (akl62)! Niestety słońca jest tak mało, że postanowiłam go zastąpić. Kupiłam odpowiednią energooszczędną żarówkę i moje siewki mają dodatkowe źródło światła. Wiele nie kosztuje, a efekty są ;:138
Wandziu! Pomieszczenie gospodarcze ma 28m2 i znajduje sie nad garażem. Mam tam pralkę, suszraki do prania, deskę do prasowania, zapasową szafę, kosz na brudną bieliznę, odkurzacze, no i rośliny. Jak widzisz rosliny zostały postawione pod jednym z okien dachowych, które odśnieżam, jeśli śnieg je zasypie. Są tam też dwa kaloryfery, ale zastawione są na minimalną temperaturę tj. "1". Zawsze jest tam poniżej 15 stopni. Jeśli wietrzę, to otwieram okno dachowe znajdujące się na przeciwległej ścianie. Jeśli miałabym ocenić warunki, to są dobre, choć byłyby lepsze gdyby było tam więcej okien. Ale jak widzisz rosliny nie tylko przetrwały, ale mają się całkiem dobrze. Psiankę dostałam w zeszłym roku od koleżanki z pracy i od razu była uformowana na drzewko. Dopiero na forum dowiedziałam się, że można je przechować przez zimę i cicszyć sie nimi więcej niż jeden sezon. Zimą opadły wszystkie liście, ale jak tylko zaczęło być coraz więcej słońca, ona sama ruszyła. Obcięłam jej tylko martwe gałązki. Na razie liście są rachityczno - zielone, ale jak tylko pójdzie na zewnątrz, to powinny zrobić się ładniejsze. Nie wiem, jak się ją ukorzenia, ale poczytam :wink: Co do koleusów stały cały czas w pomieszczeniu gospodarczym, bo u mnie parapety jak wiesz są zajęte. Może zatem dość niska temperatura pomogła im przetrać? Nie wiem, bo robiłam to po raz pierwszy :;230 Po prostu jesienią zrobiłam małe sadzonki, wsadziłam do ziemi, by się ukorzeniły i tak już sobie rosły. Na prawdę nie mam pojęcia, w czym tkwi tajemnica ich przechowywania ;:185
Ewo (Rewi)! ;:196 Pan Pikuś? :;230
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Aniu, chyba tajemnica rzeczywiście tkwi w dość niskiej temperaturze. U mnie jest jednak cieplej. Tak czy owak niewielu osobom udaje się przechować koleusy. Skoro tak dobrze ci idzie, to może spróbuj poeksperymentować z patyczkami róz. Pewnie też by ci się udało rozmnożyć :D
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

Aniu, wspaniała szkółka roślinek ! Jak je wszystkie posadzisz w ogrodzie to będzie jak w bajce :D Ja też mam spore przedszkole, ale chyba jednak mniejsze ;:131
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
mrinwestor
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2011, o 19:21

Post »

Świetnie przezimowane oleandry , ale szoku doznałam gdy zobaczyłam produkcję siewek.
Tyle tego ;:124 ;:124 ;:124
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu! Może dojdę i do tego :wink: Na początek zamierzam poukorzeniać patyki hortensji, pochodzące z wiosennego cięcia. Wszystko przede mną!
Jasiu(mrinwestor)! Patrząc dziś na olki stwierdziłam, że wyglądają tak jak latem i sama byłam w szoku. W siać jeszcze nie skończyłam. W kwietniu będzie ciag dalszy :wink:
Aniu (mufka)! Jak zaczynam mysleć, ile będę miała sadzenia, to ;:oj Bo jeszcze co nieco zamówiłam...
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Sweety, tyle już nasiałaś :!:
Co Ty jeszcze planujesz siać w kwietniu, jeśli wolno spytać ;:224.

:wit Jagoda
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Ja już tyle kasy puściłem na te moje szaleństwa ogrodowe, że to się aż wierzyć nie chce ? no ale ogród urządza się raz w życiu, a potem już tylko go dopieszcza... Tyle tylko, że ze względu na zimową pogodę nie wiem zupełnie, kiedy to wszystko uda mi się wysiać i wysadzić...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

I teraz jeszcze leżaczek do pomieszczenia gospodarczego, świetlówki, jakieś krzewy pod ścianami i masz ogród niezależny od warunków atmosferycznych :wink:
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagi! Grzecznie odpowiadam: gailardię nadobną, kapustę ozdobną (ku radości Lisicy), przypołudnik, żeniszek, smagliczkę skalną, ostróżki i gipsówkę wytworną. A może jeszcze coś ;:224 A w marcu jeszcze pomidory ;:138 Potem popróbuje z bratkiem rokoko. Co mi szkodzi?
Loki! Ja urządzam drugi sezon i jeszcze końca nie widać. Zatem dopieszczanie będzie miało miejsce, ale kiedy? Nie wiem... Sianie i tak najtaniej wychodzi, oczywiście jak nie policzymy naszej pracy i czasu. Z tego, co wiem, będziesz siał do gruntu. Mnie także trochę zostało do siania do gruntu np. różne odmiany rudbekii, floks gwiaździsty, astry czy smagliczka nadmorska. Czeka nas wiele pracy, ale i wiele satysfakcji.
Pati (survivor26)! Ależ leżaczki też tam przechowuje :;230 A i zawsze może zlegnąć na oponach zimowych/letnich. A pod ścianą jest: pasianka, datura, oleanser i passiflora ;:306
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

sweety pisze:Jak widzicie, przygotowania do wiosny trwają
i to już nie manufaktura, a ... fabryka ;:138
a ja mam tylko jedną skrzynkę z kilkoma pomidorkami .... brak miejsca!
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”