PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 2 cz.

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasi sprzymierzeńcy - ptaki... - 3 cz.

Post »

jeśli ktoś chciałby zasięgnąć jeszcze więcej informacji odnośnie dokarmiania to polecam : http://www.ptakipodkarpacia.com/Pliki/d ... orozny.pdf
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ciekawa stronka Markonix, przyda się ... niestety o karmieniu sów nic :(

Tutaj coś znalazłam :

http://www.interklasa.pl/portal/index/s ... e_id=14500

Między innymi :
"Dokarmianie sów jest trudniejsze, gdyż nie zjadają one padliny, a jedynie samodzielnie upolowane żywe myszy. Aby pomóc sowom, możemy odśnieżyć większy kawałek ziemi i rozłożyć na nim słomę, ziarno i otręby, które zwabią gryzonie z najbliższej okolicy. Sowy będą wtedy mogły z łatwością upolować szeleszczące w słomie zwierzęta".
sylwekw

Post »

edinio47 pisze:
sylwekw pisze:A ja myślę, że to orzechówka (Nucifraga caryocatactes)
Też tak myślę,choć zdjęcie odrobinę niewyraźne. Kilkanaście kilometrów od Kłodzka sa jej lęgowiska, więc to autochtonka :D .
Coś chyba, źle Ci wstawił cytat bo to nie są moje słowa, ja sądziłem, że to szpak... dopiero poźniej przytaknąłem komuś kto lepiej go rozpoznał.
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Absolutnie aby się nie wymądrzać, ponieważ sów nigdy nie dokarmiałem, myślę że najlepszym wyjściem byłby kontakt z ornitologiem (a jeszcze lepiej z takim od szponiastych, może chociażby przez internet). Można by było także spróbować wg tego artykułu podanego przez Anię - jeżeli tylko masz takie możliwości i jeżeli na tym terenie występują... myszy - wyczyścić trochę pola, rozsypać ziarno i przykryć to słomą. A nuż się uda...
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Post »

Zmusiłem sikorki do zmiany diety. Orzechy i słonecznik się skończyły, więc dostały dynię łuskaną. Wyglądało to tak: przyleciała jedna, sprawdziła co to jest, zamiast zjeść, odleciała na pobliskiego lilaka. Myślałem, że się nie spodobało jej, ale ona zaczęła głośno szczebiotać. Zaraz zleciało się całe stadko i tak pałaszują już ponad godzinę :D
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
x-d-a

Post »

Kochani, na razie sów nie ma - ale będę uważnie obserwować i jeśli tylko się pojawią zadzwonię do tej stacji ornitologicznej we Wrocławiu.
Bardzo Wam dziękuję za rady i podpowiedzi. Nie mam pojęcia czy w okolicy są myszy; przyznam się, że nigdy ich nie widziałam. Ale jest za to sporo kotów, którymi tutejsi ludzie nie bardzo się przejmują, więc one chyba polują na ptaszki i myszy...
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
aleksandra2323
500p
500p
Od: 28 cze 2008, o 00:20

Post »

Bardzo fajne linki o dokarmianiu. Dzięki ;:180
Reposit-10
Od: 22 sty 2006, o 11:50

Post »

Obrazek
Wrócę do postu i zdjęcia Elizabetki, które mnie zainteresowało . Udało Ci się ujęcie , Elżuniu ;:63 .
Pełne gracji białe łabędzie na tle czarnych łysek i innych kaczek - śliczny widok. Dokarmiasz je regularnie,
czy przy okazji spaceru ? Moje uznanie ;:136

Będąc niedawno w parku spotkałam się z podobnym widokiem ... i zastanawiałam się, czym można je karmić?
Widziałam, że ludzie rzucają kawałki pieczywa, a one natychmiast wyskakują z wody i zjadają . Muszą być wygłodniałe :(
Zgłębiłam temat i okazuje się, że tak jak pisze Ela, powinno dokarmiać się głównie warzywami ... i podobno kaczki najbardziej lubią gotowane - ale bez soli i innych dodatków. Smakołykiem są też gotowane ziemniaki w tzw. mundurkach.
Słone pieczywo z uzdatniaczami ponoć szkodzi . Ale czy wiedzą o tym spacerowicze ? :roll:

Wybieram się tam ponownie i ... ziemniaki już mam zgromadzone ;:7

Kaczusie krzyżówki :

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Julia
200p
200p
Od: 11 wrz 2005, o 09:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dokarmiam ptaki w bardzo duzym parku,
i spotykam tam sikory, sójki, dzięcioły i kowaliki.

Sowy to jak żyję na oczy nie widziałam
więc zazdroszczę takiego widoku bardzo :D

A w parku nigdy przy karmnikach nie ma "przepychanek"...

Obrazek

a jest grzeczne oczekiwanie,

Obrazek
jedzonko...
Obrazek
i zajmowanie miejsca , tak po koleżensku, chyba;) :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i spokojny odpoczynek... :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i następne już czekają... :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

:D
Piękno leży w oku patrzącego.
serdeczności - Julia
Awatar użytkownika
Graszka
1000p
1000p
Od: 1 gru 2007, o 15:19

Post »

Piękne są te Wasze zdjęcia z ptakami:D Nas odwiedzają sikorki i dzięcioł.
Obrazek
Pozdrawiam, Grażyna
Moje rośliny i roślinki cz.1, cz.2
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

Zobaczyłam przez okno,że do śmietnika wlatują kosy.Musiały być bardzo głodne,bo to są raczej płochliwe ptaki.Pokroiłam w kosteczkę jabłko,dodałam rodzynki i płatki owsiane.Wszystko zaniosłam i umieściłam obok śmietnika.Nie odeszłam nawet 5 m,a już wylądowało stado mew i migiem pożarły wszystko nawet jabłka.
Nadziałam połówki jabłka na żywopłot,ale kosy się nimi nie zainteresowały.Widać miejskie ptaki lubią śmietnikowe jedzenie.
Pisałam na forum,że "moich"wróbli nie ma w karmniku nawet kilka dni,gdy na dach śmietnika ktoś rzuci chleb.
Na podanej przez markonixa bardzo ciekawej stronie pisze,że przysmakiem wróbli jest kasza gryczana,a u mnie nawet jej nie tkną.Chyba nie są głodne.
Grzdyl

Post »

nocny_drwal pisze:Zmusiłem sikorki do zmiany diety. Orzechy i słonecznik się skończyły, więc dostały dynię łuskaną. Wyglądało to tak: przyleciała jedna, sprawdziła co to jest, zamiast zjeść, odleciała na pobliskiego lilaka. Myślałem, że się nie spodobało jej, ale ona zaczęła głośno szczebiotać. Zaraz zleciało się całe stadko i tak pałaszują już ponad godzinę :D
Moje sikorki są bardziej wybredne. :lol: Pestki dyni sypałem od początku, lecz wszystkie ptaki całkowicie je ignorowały. Zacząłem je nawet kruszyć, lecz i to nie pomagało.Chyba jednak coś drgnęło, gdyż ostatnio trochę pestek ubyło. U mnie cała reklamówka orzechów również się właśnie skończyła, choć ostatnio zmniejszyłem im dzienną porcję. :D Słonecznik również musiałem już dokupić. Nie wiem jak brak orzechów zniosą rudzik i przylatujący od kilku dni kowalik, które jedli u mnie tylko orzechy. :roll:
x--A-4
Od: 27 mar 2008, o 19:00

Post »

U mnie (wieś 5 km od miasta) przylatują wróble, sikorki, synogarlice, kosy, czasami kowaliki i dzwońce.
Czasami jest prawie setka ptaków na raz, ale to głównie wróble robią tłum.

Dokarmiam od początku roku i wówczas były 4 synogarlice. Z czasem zaczęło ich przybywać i od kilku dni jest ok. 20.
Sikorek jest ok. 10
Kosów 6 (u mnie nie są zbyt płochliwe, gdy siedzą na płocie pozwalają podejść na ok. 2 m)
Kosy przylatują głównie na owoce winobluszczu.
Kowaliki i dzwońce zjawiają się w pojedynczych sztukach.

W ubiegłym roku widziałem stado dzwońców w gołuchowskim parku, w zagrodzie żubrów.
Poderwane do lotu wyglądają bardzo ładnie, aż zielono się robi.

Mieszkam kilkaset metrów od parku i czasami przylatuje dzięcioł.

Staram się nie karmić ptaków w jednym tylko punkcie.
Słonina i kulki wiszą na orzechu, do tego gotowa karma w skorupach orzecha kokosowego.
Kulki wiszą też na klamerkach szunrka do prania.

Ziarno rozsypuję po orzechem na kostce brukowej, na ok. 3 metrach, potem trochę dalej przy śmietniku, a resztę pod wiatą garażową.
Dzięki temu wszystkie ptaki mogą sobie podziubać i większe nie przeszkadzają mniejszym.

O gotową karmę biją się sikorki i wróble. Te ostatnie są silniejsze, ale nie mają takiej łatwości uczepiania się jak sikorki.
Zauważyłem, że wróble strząsają nasiona złotokapu i potem wyjadają na ziemi.

Ziarno jakie podaję to przenica, gotowa mieszkanka proso i gotowa mieszkanka "zimowa".
Ostatnio dodałem też żyto, ale nawet cukrówki niechętnie je zjadają.
Schodzi tego sporo, gdyż codziennie wysypuję ok. 3 - 4 litrów ziarna.
Orzechów nie wysypuję, choć chyba powinienem, leżą w piwnicy i nikt ich nie je (pies za nimi przepada ;)

Całkiem przyjemny jazgot wydają te moje ptaszki.
Szkoda, że nie ma tu innych, ładnie upierzonych ptaków.
Bażanty widuję tylko z daleka.
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Post »

Na początku dostały orzechy i na to dynia. Oczywiście dynię rozgarnęły, żeby do orzechów się dostać. Na drugi dzień miały już tylko dynię. Dla tego napisałem, że zmusiłem je do zmiany diety. Jak mają wybór, to same z siebie się nie przerzucą. Nie wiem, czy mniej smaczna, mniej wartościowa, czy może to po prostu kwestia przyzwyczajenia? A i wielkość nasion dyni im nie przeszkadza. Siadają na gałęzi, ziarenko trzymają w łapkach i skubią dziobem :wink:
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
x--A-4
Od: 27 mar 2008, o 19:00

Post »

Co to ?
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”