Jabłonie: jaka odmianę polecacie ? Cz.2

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jabłonie: jaka odmianę polecacie ? Cz.2

Post »

Całkiem możliwe,że to ta podkładka.Temat zbadałam dokładnie już wcześniej i czytałam,że ta podkładka
może odpowiadać za niedobór wapnia. W czasie gdy kupowałam jabłonie praktycznie większość jabłoni
było na podkładkach M26. Teraz jest większy wybór i zwracam uwagę by M26 omijać z daleka.
Kamil, nie wiem co to za jabłoń, w ubiegłym roku Kasia ją zidentyfikowała. Pewności jednak nie ma. Gdyby nie to,że jest
dość smaczna,już bym ją wycięła. W internecie znalazłam spis odmian podatnych .Możliwe,że miałam kumulację podkładkę i
odmianę podatną. :D
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja mam dostatek Ca - czarnoziem lessowy, a więc bogaty. Teren równy, jednolity- a jedno drzewo, jedna odmiana ma zgniliznę podskorną(twardzikowa), reszta nie. O podkładki nie pytałem, nie wiem co mam.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

M26 to nie jest zła podkładka, nie ma co od niej uciekać. Sam głównie jej używam do szczepienia. :wit
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kamil,nie masz problemu z podskórną gorzką plamistością?
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jabłonie dopiero wchodzą w okres owocowania, dwie najstarsze czyli Jonathan i Charłamowska raczej czyste pod tym względem
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To dobrze, bo to paskudna przypadłość . Takie jabłka słabo się przechowują.
Awatar użytkownika
Andrzej997
500p
500p
Od: 21 lut 2020, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wikipedia podaje, że
Choroba spowodowana jest zaburzeniem równowagi między ilością wapnia, magnezu i potasu w jabłkach, a konkretnie zbyt małą ilością wapnia[3]. Badania wykazały, że ilość wapnia w liściach jabłoni, z których pochodzą jabłka z tą chorobą, jest prawidłowa. Uważa się, że przyczyną są złe warunki glebowe w sadzie; zbyt kwaśne i ciężkie gleby oraz zła pogoda (zimne i deszczowe lato)[2].
W sadach, w których występuje ta choroba zaleca się opryskiwanie jabłoni roztworem chlorku wapnia o stężeniu 0,5–0,8%. Należy je wykonać 6-8 razy w okresie od czerwca do zbiorów. Zawarty w roztworze wapń wykazuje także inne pozytywne działanie; ogranicza rozwój chorób grzybowych oraz hamuje oddychanie jabłek, przedłużając ich świeżość[2]. Pomocniczą rolę spełniają także inne zabiegi: cięcie letnie konarów, zbiór owoców w odpowiednim terminie i odpowiednie nawożenie innymi pierwiastkami (N,P,K oraz Mg).

W Australii i Nowej Zelandii, gdzie choroba ta stanowi poważny problem, wypróbowano i dopuszczono do stosowania inną metodę skutecznego zapobiegania jej; jabłka po zbiorze moczy się przez 36 godzin w roztworze chlorku wapnia[4].
Pozdrawiam, Andrzej
————————————
W ogrodzie walczę tylko z moim egoizmem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”