Ogródek Gosi cz.15

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz.15

Post »

Gosiu śliczny ten irysek ostatni ;:333 a powyżej widzę kalina - czy wiesz jak ma na imię ???
Cudna ta białe róża ;:215 ;:215
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu pozaglądałam do twoich zakątków. ;:108 Biała azalia ślicznie obsypana kwiatami, a czerwona w górze taka dostojna. ;:oj Kocimiętka ładnie, sztywno stoi, swojej się pozbywam powoli, bo stale się pokłada. ;:222
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Asiu, dziękuję ;:196
Ogród rośnie, ale faktycznie zmieniam w nim sporo. A myślałam, że już się nic nie da zrobić ;:306
A kiedy będzie można zobaczyć Twoje zmiany?
Jestem ich bardzo ciekawa
Tamaryszek jest u mnie jakieś 6-8 lat. Długo trwało zanim zaczął tak wyglądać, bo najpierw musi powstać porządna podstawa.
Teraz już mogę z niego robić parasolkę

Jagódko, kupiłam Oczęta jesienią. Też pod wpływem zdjęć na forum. Jestem ciekawa jak sobie poradzi u mnie. Mam jeszcze Blue for you, jak na razie jestem z niej zadowolona
Purpurę mam, natomiast jakoś nie mogę przekonać się do czerwieni. Jest dla mnie za ostra. Bardzo trudno mi ją wkomponować w to co mam. Ale nie mówię, że nigdy nie będę jej miała. W sumie to mam jedną czerwoną i to bardzo różę. Scarlet Moss. I nie wiadomo, czy za jakiś czas gust mi się nie zmieni :wink:

Lucynko, to tak jak u mnie prawie. Co prawda nigdy nie powie, że to on coś posadził, ale przyznaje się do prac z małej architektury. Nie mogłam go namówić na schodki, murki, ognisko i takie tam. Jak już zostało zrobione, chodził dumny jak paw i chwalił się jaki to miał świtny pomysł. :D
Chociaż on naprawdę ma czasem dobre pomysły, ale obraził się na mnie, że nie chcę słuchać go jeśli chodzi o rośliny. Tutaj to ja muszę postawić na swoim.
Może z czasem dam mu coś do powiedzenia? ;:306

Taro, nadmanganian kupuję najczęściej w tabletkach i wsadzam jedną pod jeden krzaczek.

Maju, to o czym Ty mówisz ( czy to kwitnie na biało?) to jest rdestówka Auberta. Mój to rdest zadarniający wężownik.
Miałam jeszcze rdest pokrewny. Bardzo fajna miniaturowa odmiana. Niestety nie wytrzymał suszy. Rósł w miejscu, gdzie nigdy nie docierała woda z podelwania. Musze jeszcze raz do kupić

Teresko, to nie róża, ale azalia Schneeperle. Ma cudne podwójne płatki. Stąd można porównać ją do róży.
Kalina to kalina sztywnolistna, ale czy są jakieś odmiany to nie mam pojęcia

Soniu, a ja swoją uwielbiam. Nie jest wysoka. Może dlatego nie przeszkadza mi to, że lezy jakby na ziemi, ale kwiatki ma uniesione pionowo, więc wszystko gra. Największy problem to to rozsiewania. Ale od czego jest pielenie?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Gosiu podpowiedz mi mam dwie sosny - wyrosły jak topole :oops: nieco od dołu obcięliśmy ale boję się z góry ściąć bo to ochrona środowiska, są na mojej działce, chcę je nieco zmodelować nie będzie szumu mam sąsiadkę pewnie doniesie. Pytałam telefonicznie to nie wolno kaleczyć drzewa, powyżej 8 lat, jakieś tam w obwodzie cm itp.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Gosiu iryski robią wrażenie , nie ma co ;:138
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Gosia, podziwiałam twój Tamaryszek i ciekawa byłam ile rośnie takie cudo, teraz doczytałam, że około 6-8 lat. To wcale nie jest tak długo, bo wygląda spektakularnie. mam u siebie taką magnolię, która rośnie już 10 lat i dopiero od dwóch lat kwitnie, a drzewko również nie wygląda tak okazale jak twój Tamaryszek ;:108
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Gosiu, zmiany małe są, na większe brakło czasu i funduszy, Mój em upera się robić większość sam, a dzien ma tylko 24 godziny i trzeba jeszcze iść do pracy :;230
Obiecuję, że coś wrzucę... tylko naprawdę nie wiem kiedy. Poza tym muszę jakiś nowy hosting znaleźć i to tez wymaga trochę zachodu...
Tamaryszek będzie z pewnością przykuwał uwagę - już jest zjawiskowy - a jako parasolka to dopiero będzie ;:63
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Gosia hostowa rabatka bardzo klimatyczna ;:333
Blue For You chodzi za mną,ale na razie basta z różami,przecież dopiero co 5 zamówiłam ;:303
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Gosiu, powojniki dostają nadmanganian już od dwóch lat. Pewnie dzięki temu Multi Blue jeszcze żyje, ale co to za życie, dwa marne pędy, z których jeden i tak złapał uwiąd.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Aniu, z tego co wiem, nie wolno wycinać, skracać można. Nie ma takiego przepisu, który przeszkadza skracać. Ostatnio sasiadka zrobiła to samo, wezwała nawet ekipę od drzew. Tylko, że takie podcięte świerki mogą nie wyglądać za ładnie.

Jadziu, ;:196

Sabinko, wybrałam tamaryszka ze względu na to, że pięknie wygląda wiosną, ale można przyjąć też jego wygląd latem. Na pewno jego wzrost jest dużo szybszy. I trzeba bardzo uważać, żeby nie przerodził się w potwora

Asiu, wiem, że bardzo dużo pracujecie i nie macie za bardzo czasu na ogród.
Ja mam zdjęcia na dysku i korzystam po prostu z fotosika.
Tamaryszek już prawie jak parasolka. Takie czupiradło trudno poskromić ;:306

Aniu, mam nadzieję, że w tym roku jeszcze bardziej się rozrośnie. Musze tam dosadzić jeszcze trochę epimedium. Wypadły mi też 2 azalie podczas tych upałów. Zobaczymy co przetrwa.
Blue powiem Ci czy warto ją mieć. W sumie to fajnie, że kupiłaś róże zupełnie inne. Będę z przyjemnością je obserwowała. A może sama zapragnę je mieć. ;:173

Aniu, no to nie rozumiem co się dzieje. U mnie od kiedy go stosuję, mam spokój z uwiądem. Robię to od 5 lat. Wcześniej niektóre moje powojniki umierały

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Małgosiu, kalina sztywnolistna rośnie wielka, około 2 metrów szerokości, licz się z przesadzaniem, albo jej, albo tego cisa co koło niej rośnie. :uszy Piękny ten ostatni RH, chyba nowy nabytek?
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Gosiu ostróżka w lawendowym kolorze cudna,a rhododendron podobny mi kiedyś zmarzł,za to twój się prezentuje ;:333
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

To największa przyjemność mus sadzić
O, właśnie ;:108 Święta racja
Zauważyłam, że nie jest również obojętne co się sadzi - niektóre rośliny nie dają pełnej satysfakcji... Mam w planach posadzić obwódki z bukszpanu i nic mi w serduszku nie pika ;:185
Gosia, czemu Ty nie podpisujesz zdjęć? Cudne rododendrony i iryski ;:167 Bajka ;:180
A tamaryszka to Ci się trafił wyjątkowy okaz ;:oj W moim sąsiedztwie rośnie ich kilka i nie mają takich grubych, dorodnych kwiatostanów ;:185 W ogóle wyglądają na drapaki... Twój to popisowy egzemplarz ;:215
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Gosiu, ależ masz zadbane, czyściutkie rabaty i rabatki! ;:138
Śliczne iryski. ;:215
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Maju, to o czym Ty mówisz ( czy to kwitnie na biało?) to jest rdestówka Auberta. Mój to rdest zadarniający wężownik.
Miałam jeszcze rdest pokrewny. Bardzo fajna miniaturowa odmiana. Niestety nie wytrzymał suszy. Rósł w miejscu, gdzie nigdy nie docierała woda z podelwania. Musze jeszcze raz do kupić
Oooo ;:oj widzisz nawet nie wiedziałam, że taka roślinka istnieje :D
Dzięki Gosiu... ;:196 poczytam o tych odmianach, ten przy schodkach super tam wygląda... ;:215
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”