Pomidory - Dwarfy cz.2
-
- 1000p
- Od: 12 lut 2023, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory - Dwarfy cz.2
Hm myślałam o pierwszej połowie lutego. Myślisz że za późno?
Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
- krabik
- 500p
- Od: 28 gru 2021, o 16:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ewo, z pewnością początek lutego, to dobry czas. Styczeń nieco za wcześnie, ale liczę na wczesną wiosnę
.

Anna
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Tak wcześnie startujecie?
W zeszłym roku i w 2023 siałem Brandyfreda w marcu.

-
- 1000p
Aniu ja sobie tak wykombinowałam, że dwarfy na początek lutego, syberyjskie i rosyjskie na koniec lutego a całą resztą w połowie marca. Chcę sprawdzić, czy faktycznie będę mieć jakieś wczesne pomidory, czy wszystko będzie czekać do lata.
Kamil jak wysialam dwarfy końcem lutego to były w środku sezonu, więc teraz je pogonię.
Kamil jak wysialam dwarfy końcem lutego to były w środku sezonu, więc teraz je pogonię.
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Planuję jednego z tej grupy na ten sezon czyli Uluru, on jest bardzo późny i też trzeba go tak wcześnie siać?
-
- 1000p
Kamilu wysiewam dwarfy dopiero drugi raz i to takie, jakich nie miałam więc robię to eksperymentując trochę.
- krabik
- 500p
Z doświadczenia - to Ania, Tomek, Jola, Jacek mogliby podpowiedzieć...
Uluru Ochre należy do wczesnych dwarfów, jakoby owocuje po 65 dniach od wysadzenia. Ale są dwarfy późne, gdzie na plony można liczyć po 84 - 90- a nawet 95 dniach.
Na rosyjskojęzycznych stronach radzą, by dwarfy wysiewać o kilka tygodni wcześniej, ponieważ im sporo czasu zajmuje zbudowanie systemu korzeniowego.
Wolę, by pomidory zdążyły z owocowaniem przed przymrozkami, dlatego chcę kilka roślin wysiać wcześniej.
D. Arctic Rose - 60 dni, a D. Almandine - 95 dni. (korzystam z opisów na victoryseeds.com - liczę, że są wiarygodne).
Uluru Ochre należy do wczesnych dwarfów, jakoby owocuje po 65 dniach od wysadzenia. Ale są dwarfy późne, gdzie na plony można liczyć po 84 - 90- a nawet 95 dniach.
Na rosyjskojęzycznych stronach radzą, by dwarfy wysiewać o kilka tygodni wcześniej, ponieważ im sporo czasu zajmuje zbudowanie systemu korzeniowego.
Wolę, by pomidory zdążyły z owocowaniem przed przymrozkami, dlatego chcę kilka roślin wysiać wcześniej.
D. Arctic Rose - 60 dni, a D. Almandine - 95 dni. (korzystam z opisów na victoryseeds.com - liczę, że są wiarygodne).
Anna
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Uluru Ochre uprawiałem dwa lata temu. U mnie potrzebował bardzo dużo czasu, do pierwszego dojrzałego owocu.
Wysiewany był w połowie stycznia, sadzony 30 marca, a pierwsze owoce zebrałem dopiero w połowie lipca.
Fakt, że nie miał najlepszego miejsca, był dość zacieniony przez inne wyższe pomidory i mocno zagęszczony.
Dla porównania, siane i sadzone w tym samym terminie Arctic Rose i Pink Passion zaczęły owocować około 10 czerwca.
Chyba wszystkie wysokie pomidory siane końcem lutego, również dojrzały nieco wcześniej.
Nie wiem co mu nie odpowiadało.
Wysiewany był w połowie stycznia, sadzony 30 marca, a pierwsze owoce zebrałem dopiero w połowie lipca.
Fakt, że nie miał najlepszego miejsca, był dość zacieniony przez inne wyższe pomidory i mocno zagęszczony.
Dla porównania, siane i sadzone w tym samym terminie Arctic Rose i Pink Passion zaczęły owocować około 10 czerwca.
Chyba wszystkie wysokie pomidory siane końcem lutego, również dojrzały nieco wcześniej.
Nie wiem co mu nie odpowiadało.

Pozdrawiam, Jacek
-
- Od: 10 mar 2017, o 22:27
Kiedyś siałem 2 tygodnie przed wysokimi. Ale, że wszystkie moje dwarfy idą do gruntu, a wysokie do szklarni to sieję je w jednym terminie, czyli w okolicach 8 marca. Nie biorę pod uwagę ich terminu dojrzewania, czy to 60 dni czy 90. Dojrzewanie poszczególnych odmian i tak rozłoży się na cały sezon.
Dla mnie wcześniejsze wysiewanie nie ma racji bytu bo i tak nie utrzymam tak wczesnych krzaków - działka ROD.
Dla mnie wcześniejsze wysiewanie nie ma racji bytu bo i tak nie utrzymam tak wczesnych krzaków - działka ROD.
pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- Od: 10 mar 2017, o 22:27
Ja

Z zielonych wysiej Dwarf Green Goose Egg, będziesz zadowolona - dla mnie jedna z najsmaczniejszych odmian.
Do tego koktajlówka Dwarf Gold and Green Cherry.
pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- krabik
- 500p
Tomek, dziękuję za podpowiedź, najważniejsze, że smaczne
W zależności od pogody, może posadzę do donicy, a dopiero przy pełnym ociepleniu pójdą do gruntu...

Właśnie dlatego chcę zacząć w styczniu.
W zależności od pogody, może posadzę do donicy, a dopiero przy pełnym ociepleniu pójdą do gruntu...
Anna
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Lada dzień będę siała pozostałe dwarfy bo micro , co niektóre już wysiałam . Sieję w styczniu a w marcu
wysadzam do gruntu w szklarence . W ubiegłym roku końcówka marca była ciepła , kablem nie było
potrzeby dogrzewać . Wystarczyły pasywne żródła energii .
wysadzam do gruntu w szklarence . W ubiegłym roku końcówka marca była ciepła , kablem nie było
potrzeby dogrzewać . Wystarczyły pasywne żródła energii .
-
- 50p
- Od: 19 lis 2023, o 12:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W ubiegłym roku dwarfy posadziłam pierwszy raz. Były to 4 odmiany wśród nich Purple Heart. Rósł pod folią. Prowadziłam na 3 pędy. Wysiany 25 stycznia. Na miejsce docelowe wysadzony w połowie kwietnia. Gdy go wysadzałam to rósł w 1 litrowym pojemniku. Pierwsze owoce zaczęły się wybarwiac około 10 czerwca. U mnie to bardzo wcześnie. W lipcu było ich już sporo. /zdiecie str 16 tego działu. / U mnie dorósł do około 1,70. Sadzonki nie były doświetlane. Smak pomidora zależy od wielu czynników. U mnie miał zdecydowany pomidorowy smak. Wspaniale serducho. Odmiana u mnie bezproblemowa, nie chorował ale nie lubi aby go dobrze karmić. Krzak bardzo plenny i cudownie wyglądający. Pozdrawiam.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Tomek , jest gdzieś zdjęcie Dwarf Green Goose Egg w necie ? Nie mogę znaleźć 

-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Ja też szukam tych zielonych . Dobrze , że teraz bardziej spokojny czas to można szukać do woli .
A co powiecie o zielonym Saucy Mary ?
Tomek , co z innych kolorów polecach , u mnie na zielone dziwnie patrzą i czekają aż będą czerwone ?
Mam zapisane , że polecasz Great Scott , nadal aktualne ?
A co powiecie o zielonym Saucy Mary ?
Tomek , co z innych kolorów polecach , u mnie na zielone dziwnie patrzą i czekają aż będą czerwone ?
Mam zapisane , że polecasz Great Scott , nadal aktualne ?