Pomidory uprawiane pod folią, w tunelu cz. 7

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz. 7

Post »

Bardzo dobrze, ze wstawiłeś ten link o gnojowce. Niektórym to normalnie odbija na tym punkcie. Nie dość, ze to żadna rewelacja, to jeszcze nieumiejętnie stosując można doprowadzić do zatruć, siebie i innych.
Pozdrawiam! Gienia.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Ja przyznam się , stosuję gnojówki . Dodam , że nie jestem jakoś wielką zwolenniczką , ale przyzwyczajenie
takie mam . Nastawiam skrzyp , pokrzywę i co mi w ręce wpadnie . Przed podlewaniem dodaję bakterie
probiotyczne dla roślin .
Na filmy tego Pana trafiłam już wcześniej i zaniechałam oglądania . ;:131
Ostatnio zaciekawił mnie film na temat skuteczności podlewania , linka nie wstawię bo to film reklamowy .
Kamil , nie chcę niczego reklamować , ale chyba warto . Mam pomidorka , wczesnego , prawie bez wad z tą
jedną , że przy upałach ma zieloną piętkę . Chciałam o niego powalczyć i jest poprawa .
Wybarwia się ładnie i smakuje dobrze .
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie powiem, że było warto oglądać filmik. "Doświadczenie" od czapy. Wiadomo, że pokrzywa (nie wiadomo zresztą jak była robiona gnojówka przez gostka) nie ma tyle npk co nawóz mineralny, ale wnosi do gleby poza składnikami odżywczymi dodatkową wartość, aktywuje żyjące w niej bakterie i mikroorganizmy (których w cienkim torfie z marketu nie można się spodziewać). Poza tym uodparnia roślinę, wzmacnia, ale to wszystko dzieje się w glebie, a nie w doniczce z torfem. Ktoś chciał uzyskać darmowe klikbajty bez podstawowej wiedzy ogrodniczej.
Sensowmym porównaniem byłoby, gdyby wszystkie rośliny rosły w ziemi (i nie doniczkach).
pozdrawiam Ewa
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

Przyznam się szczerze, że lubię oglądać tamten kanał, nawet oglądałem kila razy ten film o gnojówce, facet ciekawie opowiada, ale chciałem dopytać wieloletnich praktyków o tą gnojówkę. Duży tunel założony jest na tak zwanej nowiźnie, czyli przekopanym na zimę trawniku. 2 z 3 rzędów pomidorów w owym tunelu powoli zaczynają się rozkręcać ze wzrostem, wiążą rosną, natomiast jeden rząd prawie w miejscu stoi, mało pomidorów wiążą, liście dość małe, wilki nieliczne trochę przyczerwienione liście. Więc miałem nadzieję że ta gnojówka zadziała jak stymulator i pomidory ruszą z sensowym wzrostem, ogólnie to z nawozami jakimikolwiek wolę delikatnie, gdyż przenawoziłem w 2020
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Skoro zatrzymały się , to ja bym im dała coś na popędzenie , z magnezem , fosforem i
cynkiem .
A to pomidorki , o których pisałąm , że miały problem z wybarwianiem . W rzeczywistości
są pomarańczowe , zdjęcie nie oddaje w pełni koloru .
Obrazek
Aliwar
200p
200p
Od: 3 kwie 2017, o 05:57

Post »

Aniu jaka to odmiana ? Piękne duże pysznie wyglądają ;:138
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu , to odmiana Honey and Sugar inaczej Medovo saharnyj . Owoce ma dobre poza tymi wadami ,
o których wcześniej pisałam .
zb_szek_
50p
50p
Od: 20 cze 2013, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

poskręcane liście pomidorów

Post »

Witam, czy poskręcane liście u pomidorów to oznaka przenawożenia ? chociaż poskręcane są również i te gdzie nie dawałem obornika w ogóle, tylko kompost.
Tak jeszcze myślę, ostatnio pryskałem dyniowate i pomidory w gruncie Curzate, zostało mi trochę i przy okazji opryskałem w szklarni.
Obrazek
jacula
200p
200p
Od: 28 lip 2010, o 18:31

Post »

SUBSTRAL Nawóz Magiczna Siła do Pomidorów czy to się stosuję np 1 łyżeczka na 10 l wody raz na tydzień ? czy przy każdym podlewaniu mam stosować czyli codziennie bo podlewam pomidory codziennie ?
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Kontakt:

Post »

Poskręcane liście mogą być i od azotu.
Generalnie nie ma uniwersalnego nawozu i z uniwersalnym przepisem ile dawać. Zależy czy są niedobory, jak duże, czy tylko profilaktyczna fertygacja. Tak samo inny skład potrzebny kiedy masa zielona przyrasta szybko a inny jak owoce rosną.
A magia gnojowek to lepiej to tonować bo niczym zaraza się rozrasta po internecie. Trzeba pamiętać, że to głównie Azot więc tylko do pewnej fazy wzrostu ma sens a później będzie szkodzić. W gratisie bakterie gnilne w ogromnej ilości i nimi też można roślinom zaszkodzić.
Na pewno nie wolno lac po częściach roślin, które zamierzamy zjeść.
Pozdrawiam,
Tomek
Piecha21
200p
200p
Od: 3 cze 2019, o 09:29

Post »

jacula pisze:SUBSTRAL Nawóz Magiczna Siła do Pomidorów czy to się stosuję np 1 łyżeczka na 10 l wody raz na tydzień ? czy przy każdym podlewaniu mam stosować czyli codziennie bo podlewam pomidory codziennie ?
Tym podlewaniem codziennie to tak średnio. Po co ? Ja podlewam raz w tygodniu. Max 2 razy jak są upały. W tym roku jeszcze nie było 2 razy w tygodniu podlewane.
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Kontakt:

Post »

I kolejny raz powtórzę - nie ma reguły jak często trzeba podlewać. Jeden może mieć tunel w miejscu, gdzie w ogóle nie musi podlewać, inny ma na otwartej przestrzeni i na piasku i co dwa dni może być koniecznością. Z nawożeniem podobnie.
Pozdrawiam,
Tomek
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

massur zgadzam się z Twoją opinią. Ja miesiąc temu polałam glebę w szklarni gnojówką, potem wodą bardzo mocno. Na następny dzień zrobiłam dołki i wlałam wody po pół wiaderka, jak wsiąknęło posadziłam pomidory i do tej pory nic nie podlewałam. Krzaczki zdrowiusieńkie. Natomiast w donicach podlewam co kilka dni.
deltoro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2017, o 22:27

Post »

Mój poliwęglan - właśnie założyłem węże "pocące" do podlewania.

Obrazek
pozdrawiam,
Tomek
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszystko ładnie , świeżo , chyba nowy poliwęglan ? Moja pierwsza szklarenka z czasem
zmatowiała , nie założyłam na krawędziach taśm . ;:222 Nawet linki do podwiązywania i
okienko do wietrzenia założyłeś . ;:333
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”