Sundaville (-, Dipladenia) - Cz. 1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Sundaville

Post »

Czyli jest szansa, że starsze rośliny reagują inaczej... oby. Może to, że są bardziej zdrewniałe odgrywa tu rolę :?: Zobaczymy wiosną :lol:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
zieloonomi
50p
50p
Od: 6 lut 2010, o 12:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

I jak się mają wasze kwiatki po zimie? Mojemu prawie wszystkie liście opadły, już myślałam, że koniec, ale ruszył!
Obrazek
Co ma wzejść, to wzejdzie ;-)

Serdeczności, Magda
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja swoją postawiłam na parapecie okna pn w chłodnym korytarzu, podlewam mw. raz na tydzień i do tej pory zgubiła część liści, ale widzę, że wypuszcza nowego pęda. Dodam, że stoją tam też inne kwiaty doniczkowe.
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p
Od: 5 lut 2009, o 17:36

Post »

Moja zrzuciła wszystkie liście,ale póki co żyje,bo z kątów liściowych zaczęła wypuszczać coś zielonego.Zimuje w chłodnej piwnicy,do której wpada niewiele światła.
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
Awatar użytkownika
AniaZ
200p
200p
Od: 6 lut 2009, o 17:36

Post »

Moje kwiatki (czerwone i biała) po zimie wyglądają nędznie (a takie były ładne na jesień) :roll: , liści nie mają, a o tym, że mogłyby mieć teraz kwiatki nawet nie pomyslałam.
Pędy za to mają zdrowe i chcą wypuszczać nowe, chociaż sporo starych muszę skrócić. Stoją w 14 st.
Czy to już jest ten czas, żęby je zabrać do ciepła i zacząć nawozić?
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
Awatar użytkownika
sylwik
500p
500p
Od: 22 lip 2006, o 10:39

Post »

A tak rośnie moja Sundavillee w uprawie hydroponicznej Obrazek
Awatar użytkownika
AniaZ
200p
200p

Post »

No i moja biała - prawopodobnie się skończyła :roll:.
Poobcinałam zielone jeszcze końcówki pędów (dalej już pędy wydają się być suche) i wsadziłam takie kilkucetrymetrowe z ukorzeniaczem do ziemi.
Czy jest szansa, że tak się ukorzenią?
Roślinę podcięłam dosyś mocno i spróbowałam jeszcze włożyć do nowej ziemi z nadzieją że może ruszy :roll: , ale wątpię :roll:
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 11:52

Post »

Jak widzę nadszedł czas chwalenia się naszymi pupilkami.Jednym sie udało przezimować drugim nie.Tym co się nie udało podaje chusteczkę na otarcie łez (ja przez 4 lata ocierałam łzy).Czy tym razem się udało? Czas pokaże.Wczoraj zabrałam je do mieszkania i zacznę bardziej regularne podlewanie. Jak pisałam(i wstawiłam zdjęcie) na poprzedneij stronie,swoje sundaville tą w ziemi (białą) jak i w hydroponice-czerwoną- mocno przycięłam ,zostawiając same kikutki bez liści i wystawiłam na korytarz (mieszkam w bloku).i prawie nie podlewałam (raz w miesiącu pół szklaneczki).W ziemi teraz dopiero zaczęła wypuszczać milimetrowe zawiązki nowych pędów.W hydroponice już ponad miesiąc temu wypuściła nowe pędy które obecnie mają po około30cm.Część pędów juz padła niestety :( Co będzie dalej zobaczymy.Najlepiej przezimowała czerwona w hydroponice ktora całe lato nie była wystawiana na zewnątrz i zimę tez spędziła na parapecie od południowej strony,nie tracąc prawie żadnego liścia.Ponad miesiąc temu wypuściła nagle bardzo długie pędy które krótko przycięłam.
Trzymam mocno kciuki za Wasze sundavillki.
Teresa
------------
Moje Kwiaty w hydroponice
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapomniałam dodać że pozostawione kikutki wydawały się całkiem uschniętę.Mimo to puśćiły nowe pędy.
Teresa
------------
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A tak wygląda moja

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

nie wiem ale mojemu opadły wszystkie listki i stoi taki kikut w kotłowni bo ostatnio zaczyna cośu niego sie dziać tzn. zaczyna wypuszczać nowe przyrosty a tak w nawiasie [Byłem wczoraj u mojej cioci i jak zobaczyłem jej sundaville to aż zbledłem cheche :lol: piękny okaz listki nie pospadały stoi w salonie normalnie krzaczysko i tyle rośnie ile sił cudowny nie mam fotki ale powiem jedno aż gały wychodzą :shock: ]
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja w sumie stoi też w miarę normalnych warunkach całą zimę. Owszem, jest tam trochę chłodniej, ale trzymam tam dużo kwiatów domowych i normalnie rosną. Podlewam je wszystkie mw. raz na tydzień.
Awatar użytkownika
AniaZ
200p
200p

Post »

U mnie jest już wszystko jasne. Jest 2:1 dla mnie. Dwie moje czerwone - przeżyły zimę, a jedna biała padła :roll:.
Takie duże forum i tyle różnych praktyk, czy ktoś już ma patent na zimowanie -, z sukcesem oczywiście? :) Ja dalej nie wiem od czego to zależy... :roll:
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak oto wyglądają moje sundaville po przezimowaniu
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pierwsza w hydroponice czerwona,druga w ziemi biała (obie stały latem na zewnątrz).Najlepiej przezimowała czerwona w hydroponice która stała latem i zimą na południowym parapecie.Ma już nawet 6 pąków kwiatowych ;:138

Aniu chyba nikt nie ma patentu na przezimowanie
Teresa
------------
Awatar użytkownika
AniaZ
200p
200p

Post »

Piękna ta Twoja czerwona - Tereniu! Jakby zimy nie było. Moje wyglądają raczej tak jak ta Twoja biała, ale powolutku zaczynają wypuszczać listki, więc jest szansa, żę coś z nich będzie... :roll: :)
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”