Ogródkowe rozmaitości cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródkowe rozmaitości cz.6

Post »

Nelu, Plantier niesamowicie kwitnie. Zresztą jak wszystko u Ciebie. Patrząc na Twoje powojniki ma ochotę na jeszcze kilka. Tylko gdzie by je posadzić. :roll:
Na pewno posadzę botaniczne, żeby się płozyły. Zobaczymy jak to bedzie wyglądało.
Trzymam kciuki za spotkanie
Awatar użytkownika
jarko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nelu. Trudno z pergolą się nie spieszyć jak The Wedgwood Rose Clg. od jesieni czekają w donicach.
Co do koloru, to myślałem o jakiejś niebieskości, ale nic nie narzucam, masz wolny wybór. Może pomoże informacja, że wokół dominuje kolor różowy, a pojedyncze akcenty to odcienie czerwonego. Pobliskie róże (po kilka, kilkanaście) to Angela, Fortuna, Hanabi, Stadt Rom, Roter Korsar, blisko górą biała pnąca (jeszcze nie zdecydowałem jaka: albo Claire Austin Clb. albo Iceberg Climbing).
Wysokość pergoli 240 cm. światło (zrezygnowałem z 280 cm, bo zależy mi aby góra pergoli też była zarośnięta różami, a nie goła). Bok pergoli będzie szeroki, bo 100 cm. To powinno Ci wystarczyć.

Przy okazji, jak z tą plamistością Iceberg Climbing ? Słyszałem, że Clb. zapada na nią w znacznie mniejszym stopniu niż krzaczasty Iceberg, któremu za tę wadę ponoć odebrano ADR, a nieczęsto to się zdarza. Słyszałem, że Clg. jest zdrowszy ze względu na rodzaj zastosowanej podkładki (przynajmniej u Austina). To prawda??
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Nelu ale się naładowałam optymistycznie ;:196
muszę prześledzić poprzednie watki bo cudnie u Ciebie ;:63 ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Nelu Mme Julia Correvon też mam ale na twoich fotkach kwiaty wyglądają większe niż są u mnie, nie wiem czy to tylko moje złudzenie, kolor by pasował.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59

Post »

Co to są za wielkie liście wystające z róż.Aż się nie mogę doczekać żeby zobaczyć twój ogród na żywo - na zdjęciach prezentuje się przepięknie ;:180
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Podziękowania od motyli... ale prosiły przekazać, że mało....
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

:lol: Nela,Jarek zadał Ci nie lada jaką pracę domową.
Jarku jak opisałeś ile róż w tym miejscu jest nasadzonych to aż sobie usiadlam.(oczywiście z wrażenia).To co tworzysz to z pewnością park różany a nie ogród.
Awatar użytkownika
jarko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nela. Nie słuchaj Ani, tego by jeszcze brakowało, byś z mojego powodu chodziła zestresowana :wink: .
Zestawienia kolorystyczne to moja pięta Achillesa, a dla Ciebie ...to przecież pikuś :D . Jak wybierzesz tak będzie, a jak z Anią mnie odwiedzicie, to same ocenicie.
Aniu. Oj, zdecydowana przesada, to tylko wejściowa, ale najmniejsza rabata, której obsadzanie skończę prawdopodobnie już jesienią. Duże stałe nasadzenia dopiero przede mną, już teraz widzę, że przydał by się pomocnik, ale jakoś moi się nie garną do ogrodu. Zawsze słyszę tylko, chciałeś to masz. Lepiej im wychodzi odpoczywanie czy oprowadzanie gości :lol: .
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jarku na pociechę Ci powiem, że nie tylko u Ciebie tak jest. :uszy

Nelu mam taką nadzieje, że pod kopcem coś tam zostało i będzie miało z czego odbić.
A jak nie, to następne wiosną przybędą i będzie gdzie wsadzić.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jarku, kiedy załozysz wątek, żeby mozna było podziwiać Twoje dokonania?
To będzie musiało wyglądać bosko.
Awatar użytkownika
jarko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem, na razie czekają mnie inne wyzwania, ale kto wie.
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Tośka ...wszystkie chodzicie na ogród i sprawdzacie hartujące się badylki ...to też czułam się zobowiązana obejrzeć swoje... :wink: Powiem ,że Westerlandd trochę przemarzł ,ale nie cały....i chyba Sympatia jak zwykle przynajmniej w połowie do wycięcia...a tak nie widzę strat... Okaże się wiosną :roll:
Małgoś Mme Plantier jest niesamowita...nie żałuję ,że ją kupiłam...to był dobry wybór...w ogóle ...to gdybym miała więcej miejsca to bym same krzaki i pnące sobie sprawiła...no i jeszcze okrywówki ,które nieprzerwanie kwitną... :D
Jarko do twojej nowo zakupionej róży pnącej dołożyłabym mnóstwo pasujacych powojników ... :lol: ,ale jeżeli upierasz sie tylko do dwóch ...to myślę, że dobrym wyborem byłby Clematis Purpurea Plena Elegans z grupy Viticella ... z jednej strony ,a z drugiej też z tej samej grupy ...Justa ...,który nie jest zbyt wysoki sięga do 1,7-2m i kwitnie non -stop

Justa

Obrazek

Obrazek

Purpurea Plena Elegans

Obrazek

Jeżeli nie za bardzo w Twoim guście ,to podam następne... :D

Iceberg Climbing chorował,ale pod koniec sezonu,podejrzewam ,że głównie z powodu cienistego miejsca ,w którym musi rosnąć...

Keetee dziękuję za tak optymistyczne podejście do mojego ogrodu...zapraszam znowu... ;:196
Danka rzeczywiście kwiaty na zdjęciu wydaja się większe...muszę Twoje zobaczyć ,aby porównać... :D
Iwcia zauważyłaś te liście... :wink: na pewno do róży nie należą...pod Mme Plantier posadzone zostały dwie hortensje ,które niestety wciąż przesadzam ,a pozbyć się ich nie mam sumienia,Po takich corocznych przesadzaniach rzecz jasna nie kwitną... :roll: Bardzo się cieszę ,że zawitasz u mnie... ;:196
Izka ...Twoje motyle bardzo wymagające... :wink: Ze zdjęciami teraz oszczędnie..bo żabka płatna... :lol:
Aniu Jarek ma bardzo duży teren do dyspozycji,więc może sadzić do woli... :wink: Na pewno stworzy niezły różany ogród...
Jarko pomocnika musisz koniecznie sobie znaleźć ,może a nuż znajdą się chętni...
Dziękuje za zaproszenie...szkoda ,że tak daleko,ale może nadarzy się okazja ... :wit
Grażka nie będzie tak źle ,w końcu zima co roku nam figle płata,a nasze rośliny mają się dobrze...
Nie miałam dotychczas takiej róży ,która by mi wypadła całkowicie z powodu mrozów... :uszy
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

NELKA Twój Purpure Plena jest taki piękny . Ciekawe czy mój w tym roku również tak pięknie zakwitnie . Ma od rana do 17-18 slonko
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Trochę żałuję,że tego Purpurea Plena nie zamówiłam. A może Basia jeszcze nie zamawiała?
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
jarko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nela. Dziękuję bardzo ;:180 , kupię obydwa po 2 szt., przymierzę w donicach, porównam, a jesienią posadzę wybranego. Chociaż nie do końca zrozumiałem, proponujesz posadzić jednego z nich przy jednym boku pergoli, a drugiego przy drugim boku? Czy jednego wybranego na obydwu bokach pergoli (jedna odmiana)? Rozpoczynam poszukiwania.
Po głowie chodzi mi pomysł czy do tych wybranych nie dołożyć jeszcze jednego pachnącego. Do Justa - Clematis x aromatica - powojnik wonny, a w przypadku wyboru Purpurea Plena Elegans - Clematis flammula - powojnik południowy (choć boję się wymarzania) lub co prawda nie pachnący ale myślę pięknie by komponował się z PPE - Clematis Elf. Bok pergoli szeroki na 1m., ale boję się, czy jak bym posadził na jednym boku po 2 powojniki i różę, czy nie byłoby za gęsto, i za dużo cienia. Nie chcę przekombinować, co radzisz? :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”