Lithops salicola 'Bacchus'

Lithops olivacea v. nebrownii

Lithops julii 'Kikushogiyoku'
Pozdrawiam Marek.
W moim foliaku wczoraj pobity został rekord temperatury. Akurat nie było mnie w domu i mimo otwartych obu drzwi było 47 stopni chociaż cieniowałem włókniną. Fakt na dworze było jakieś 35-36, a to u mnie raczej rekordowe temperatury. Nie wiem, czy wszystkie kaktusy to wytrzymały, większość to siewki dwuletnie i trochę mniej tegorocznych.kirud pisze: ↑16 lip 2023, o 11:26 Moje Lithopsy trzymam w tunelu foliowym, kiedy są największe upały, roślinki cieniuje agrowłókniną, aby zapewnić przepływ powietrza, otwarte są wszystkie drzwi i okna mimo to temperatury sięgają 43 C, na razie lithopsy dają radę, ale przy coraz większych upałach będę musiał pomyśleć o wiatraku.
Ja ,obcinam korzenie, zostawiam 1,5-2 cm sądząc w ten sposób ,nie straciłem jeszcze żadnego lithopsa ,po tygodniu roślinka jest ukorzeniona ,jak dotkniesz palcem to stawia opór. Moje lithopsy uprawiam w czysto mineralnym podłożu ,nie wiem, jak to się ma do innego substratu.
Ważna informacja, dzięki, na pewno się przyda. Swoje, co prawda też obcinałem trochę, ale zostawiałem koło 2,5 cm i zastanawiałem się, czy w ogóle powinienem przycinać...
Witam. Można wiedzieć, z jakich komponentów składa się podłoże u Pana? Mam pumeks, zeolit i lawę wulkaniczną, ale nie wiem czy się nadadzą.kirud pisze: ↑19 lip 2023, o 08:21Ja ,obcinam korzenie, zostawiam 1,5-2 cm sądząc w ten sposób ,nie straciłem jeszcze żadnego lithopsa ,po tygodniu roślinka jest ukorzeniona ,jak dotkniesz palcem to stawia opór. Moje lithopsy uprawiam w czysto mineralnym podłożu ,nie wiem, jak to się ma do innego substratu.
Sądząc lithopsy z całymi korzeniami ,straciłem już kilka lithopsów, tak mi się wydaje, że przyczyną są pozwijane korzenie. Roślinka nie pobiera wody, marnieje w oczach i umiera.
Wiosną miały cięte korzenie aktualne zdjęcia.
Pozdrawiam