Mój ci On...
Re: Mój ci On...
Ale szalejesz kochana ! W sumie to zazdroszczę, bo bym też sobie powsadzała to i owo ,a nie mam co . Ładna wiosna u Ciebie, oby tylko przetrwały maluchy do wiosny. Jak tak dalej pójdzie to w lutym już będzie zielono ;)
- jacekbielsko
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 15 maja 2011, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No i brawo
tylko nie zapomnij podlać Rh
Pozdrowionka
Pozdrowionka
święta prawda !jacekbielsko pisze:... tylko nie zapomnij podlać Rh![]()
A co do tego rh to jaka to odmiana ?
Też dzisiaj przytaskałam do ogrodu berberys i dwie doniczki z bylinami...napisy były całkiem wyblakłe więc nie wiem co to za byliny...sprzedawczyni mówiła nazwę ale zapomniałam
Wiem tylko że nie mam tych bylin w ogrodzie. Może w końcu spadnie śnieg i zakończę sezon ogrodniczy
Rh ma bardzo dużo pączków, ciekawe na jaki kolor zakwitną :P
Rh ma bardzo dużo pączków, ciekawe na jaki kolor zakwitną :P
-
Miriam

- Od: 16 lip 2011, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam w nowym roku
Nogi trochę sztywne ,ale co tam,dobrze było
Za oknem słońce bije po oczach,jutro praca w ogrodzie,jak nic.I tylko zastanawiam się,czy ja tego sezonu jeszcze nie zakończyłam,czy już nowy rozpoczęłam
Simbi, luty może być zielony, ale też (co mi się bardziej prawdopodobnym wydaje) biały
Jacku,o podlewaniu pamiętam(za dużo zmarnowałam z niewiedzy)Rhododendron będzie różowy,tyle wiem.Nie przywiązuje na razie wagi do odmian,bo mam dwa na krzyż
Aniu,no to czekamy ,aż bylinki ukażą listeczki i będziemy się bawić w rozpoznawanie.Swoją drogą,cóż to może być,czego Ty nie masz 
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Mój ci on cz. 3
- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zacznij przywiązywać wagę do nazw. Tak dobrze Ci idzie wzbogacanie nasadzeń, że w końcu się pogubisz 
Też kiedyś nie zapisywałam nazw roślin a teraz zbieram wszystkie etykietki i spisuję nazwy z doniczek...najgorszy problem miałam z nazwami host... niektóre mają liście bardzo podobne do siebie, można kupić następną taką samą. Rh i azalie też najlepiej zapisać jak się nazywają bo różnych odmian jest multum. O liliach i liliowcach nie wspomnę, takie notatki są niezbędne.
Mirko do czego to już doszło, żeby w grudniu w ogrodzie pracować
Dobrze, że się nie przeziębiłaś, bo to różnie bywa
Ja też mam w tunelu powtykane patyczki różyczki pnącej, odłamałam sąsiadce i powtykałam do doniczek. Ciekawe czy coś z nich będzie
Wiosną się przekonamy
Pozdrawiam noworocznie i zapraszam do mojego nowego wątku
Ja też mam w tunelu powtykane patyczki różyczki pnącej, odłamałam sąsiadce i powtykałam do doniczek. Ciekawe czy coś z nich będzie
Pozdrawiam noworocznie i zapraszam do mojego nowego wątku
-
Miriam

Następna wizyta w szkółce z zeszytem w celu uzupełnienia nazw
No pewnie,że macie rację

Mam dylemat;jodle kalifornijskiej wycięłam drugi czubek w trosce o ładny pokrój.A teraz nie wiem,czy dobrze zrobiłam,bo byłaby gęściejsza
Bogusiu,no jak tu usiedzieć przy takiej pogodzie

Mam dylemat;jodle kalifornijskiej wycięłam drugi czubek w trosce o ładny pokrój.A teraz nie wiem,czy dobrze zrobiłam,bo byłaby gęściejsza
Bogusiu,no jak tu usiedzieć przy takiej pogodzie
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci on cz. 3
Mój ci on cz. 3
W celu zagęszczenia uszczykuje się część nierozwiniętego w pełni nowego przyrostu tz. świeczkę...czytałam o tym gdzieś na forum wszystko było dokładnie opisane nawet w jakim czasie można to zrobić...chyba w wątku o drzewach i krzewach ozdobnych był opis...u mojej jodełki też wyrosły dwa czubki nic z tym nie robiłam, jeden szybciej rośnie i jest przewodnikiem, drugi wkomponował się w całe drzewko i jest ok...jutro zrobię fotkę.
Ciekawe czy z tej odciętej gałązki nie narośnie kilka nowych czubków
Ciekawe czy z tej odciętej gałązki nie narośnie kilka nowych czubków
-
Miriam

To mnie dopiero nastraszyłaś
Długo zwlekałam z tym cięciem i nawet jak to zrobiłam,miałam mieszane uczucia 
Mój ci on cz. 3
Mój ci on cz. 3
Drzewku na pewno nic nie będzie
samo się zregeneruje...moje urosło na kilka metrów ale mam problem z igłami cały czas podsychają od środka...na wiosnę są piękne przyrosty a później środek jest brązowy...podejrzewałam myszy że podgryzają korzenie ale chyba to nie to
Zaraz poszukam wiosenną fotkę i wstawię w wątku.
Zaraz poszukam wiosenną fotkę i wstawię w wątku.
- RomciaW

- Od: 12 gru 2008, o 20:58
Teraz wycinałaś
Wiem i robię to w maju -jak są młode przyrosty w sosnach
Odłamuję w połowie młode gałązki i robię z tego syrop sosnowy , myślę że jodła też by się ładnie zagęściła 
-
Miriam

Służę przepisem
Sosnowe,młode,majowe przyrosty uszczykujemy i warstwami układamy w słoiku,przesypując obficie cukrem.Tu cukru nie należy żałować,bo lepiej wyciągnie nam żywiczkę.Stawiamy w oknie i po miesiącu(chyba,ale można i dłużej) cedzimy uzyskując gotowy syrop.Nie wiem,jak z pasteryzacją,ja nie pasteryzuję i nie popsuł mi się nigdy 
Mój ci on cz. 3
Mój ci on cz. 3