W Bretonskiej kuchni u Gosi
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
Witaj Gosia ,
wpadłem posmakowac wirtualnie Twojej bretońskiej kuchni .
Najbardziej mi się podoba faszerowana kapusta .
wpadłem posmakowac wirtualnie Twojej bretońskiej kuchni .
Najbardziej mi się podoba faszerowana kapusta .
- fela
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1565
- Od: 23 lut 2009, o 17:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Fr
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
? Cordon blue ?. Bardzo smaczne ! Polecam ! Zrobiłam je troszczkę inaczej, ponieważ nigdy nie panieruję kotletów mąką. Same jajka i bułka tarta wystarczają, zwłaszcza, gdy wyeliminujemy białka, bułka świetnie się przykleja. Zrezygnowałam też z papryki, bo tej octowej nie lubię, ale dodalam bekon. Zaletą dania, poza walorami smakowymi, jest szybkość przyrządzania. Wszystko trwało ok. 20 minut. A śpieszyłam się, bo pogoda pyszna i zaraz idziemy na plażę. Dziękujemy Gosiu za smaczny obiadek!







- gosia22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1263
- Od: 31 sty 2009, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Francja/ Bretania
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
Witaj Fela
Genialnie ze wypróbowałaś przepis i wniosłaś poprawki
Następnym razem wypróbuję bez maki. Twój cordon wygląda ładniej niż ten ze sklepu
, a co ty tam dałaś oprócz sera, bekon ?
No i warzywa do mięska, mniam mniam
U nas tez piękna pogoda niestety pracowałam, ale byłam na stażu w Saint Malo,
W przerwie obiadowej 12h -14h byłam na plaży, słonce paliło a ja sobie jadłam kanapkę na plaży i pstrykałam fotki. Detale we Francuskim wątku
Stachu, witam gorąco
faszerowana kapusta jest naprawdę przepyszna , ale dużo roboty. Ale jaki wynik

Genialnie ze wypróbowałaś przepis i wniosłaś poprawki

Następnym razem wypróbuję bez maki. Twój cordon wygląda ładniej niż ten ze sklepu


No i warzywa do mięska, mniam mniam

U nas tez piękna pogoda niestety pracowałam, ale byłam na stażu w Saint Malo,

W przerwie obiadowej 12h -14h byłam na plaży, słonce paliło a ja sobie jadłam kanapkę na plaży i pstrykałam fotki. Detale we Francuskim wątku

Stachu, witam gorąco

faszerowana kapusta jest naprawdę przepyszna , ale dużo roboty. Ale jaki wynik


- fela
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1565
- Od: 23 lut 2009, o 17:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Fr
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
Gdzieś czytałam Gosiu, że mąka, która nie jest poddana właściwej obróbce termicznej jest niezdrowa, a tak się dzieje w przypadku naszego cordon bleu, czy klasycznych kotletów schabowych. A zatem, nie ma sensu jej używać. Nie uznaję jej też w sosach. Pełni rolę ?zapychacza?, smaku nie dodaje, a za to tuczy doskonale. Twoje uznanie cieszy mnie bardzo, następnym razem spróbuję zrobić ?cordony? na bazie cielęciny (dodaję cieniutki bekon). Co Ty na to? Kiedyś zrobiłam podobne kotlety, ale farszem były smażone pieczarki. Niedawno, w telewizji, pewien znany kucharz radził, aby nie myć pieczarek tylko je obierać ze skórki. Twierdził, że myte tracą smak.
Saint Malo, no, no, a to piękną wycieczkę miałaś! Ciekawa jestem fotograficznej relacji. A my śmigamy dzis na plażę w Pouldu, może mniej znane miejsce, chociaż mieszkał tu sam Gauguin, gdy uznał Pont Aven zbyt tłocznym.
Saint Malo, no, no, a to piękną wycieczkę miałaś! Ciekawa jestem fotograficznej relacji. A my śmigamy dzis na plażę w Pouldu, może mniej znane miejsce, chociaż mieszkał tu sam Gauguin, gdy uznał Pont Aven zbyt tłocznym.

- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3703
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
Coś nie bardzo wyobrażam sobie obieranie pieczarek
.Mnie uczyli że kotleta daje się najpierw w mąkę,bo panierka lepiej się trzyma
,muszę spróbować bez 



- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 12723
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Romilly-sur-Seine
- Kontakt:
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
Hmm? Biorąc pod uwagę, na czym pieczarki się hoduje, to by mi przez gardło nieumyta pieczarka nie przeszła.
Co do panierki ? ja osobiście wolę wersję bez bułki tartej (mąka + jajko). Dla każdego coś miłego.
Pozdrawiam!
LOKI
Co do panierki ? ja osobiście wolę wersję bez bułki tartej (mąka + jajko). Dla każdego coś miłego.

Pozdrawiam!
LOKI
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1228
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
Kapelusze pieczarek doskonale się obierają ze skórki a jeśli grzyby są młode i nie otworzyły się jeszcze te "błonki" pod kapeluszem, to obranych nie ma potrzeby myć. Tzn kapeluszy, bo nogi wiadomo...
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2020
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
Dziewczyny !
Spróbujcie obtaczać mięso wieprzowinę, w kaszy mazurskiej, takiej bardzo drobnej. Smakuje wyśmienicie. Tak przyrządzała je moja babcia. Smażyła na maśle topionym.
Wołowinę chyba w jaglanej, a kurzynę w takiej bardzo żółtej, nie kukurydzianej, ale nazwy nie pamiętam.
Myślę, że doświadczone kucharki zaraz uzupełnią mój wpis.
Spróbujcie obtaczać mięso wieprzowinę, w kaszy mazurskiej, takiej bardzo drobnej. Smakuje wyśmienicie. Tak przyrządzała je moja babcia. Smażyła na maśle topionym.
Wołowinę chyba w jaglanej, a kurzynę w takiej bardzo żółtej, nie kukurydzianej, ale nazwy nie pamiętam.
Myślę, że doświadczone kucharki zaraz uzupełnią mój wpis.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
Witam ,
bardzo lubię "fasolkę po bretońsku ", prosiłbym o przepis .
bardzo lubię "fasolkę po bretońsku ", prosiłbym o przepis .
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1602
- Od: 22 mar 2007, o 19:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Lublin
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
Stachu 1956 pisze:Witam ,
bardzo lubię "fasolkę po bretońsku ", prosiłbym o przepis .



-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1602
- Od: 22 mar 2007, o 19:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Lublin
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
Gosia, jakie pyszności a ja dopiero tutaj trafiłam. Miałabym ochotę wielką zjeść " Kurczak z cytryna kondensowana i zielonymi oliwkami" z Twojego przepisu - ale skąd mam wziąc takie cytryny? Czy znalazłabyś przepis jak je zamarynować? widziałam że Marokańczycy mają pełne słoje takich cytryn, u nas nie do kupienia
- gosia22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1263
- Od: 31 sty 2009, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Francja/ Bretania
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
Witam gorąco
strasznie długo mnie nie było w wirtualnej kuchni
U mnie pełno czereśni zrobiłam Clafoutis łatwe ciasto z czereśniami, ugotowałam zupę z natki pietruszki, a mój M doskonałego królika cydrze;
Ulko -lawendo , milo mi ze znalazłaś mój watek. W FO jest tyle ciekawych tematów, a wszystkiego przeczytać nie można.
U nas kupi się cytryny kondensowane w większym supermarkecie, faktycznie nie wszędzie się je znajdzie. Myślisz ze w większym jak Carrefour , nie będzie ?
Poszukam w necie przepis
, jak tylko przetłumaczę to napisze ok ?
Stachu przepis na fasolkę po bretońsku mam
, ale wyciętą z polskiej gazety. Mama mi przesłała.
Ale tak poważniej
, przepis nie istnieje. Wyczytałam kiedyś ze Polacy którzy mieszkali kolo miasta Paimpol (tam uprawia się fasolkę podobna do naszej polskiej), po powrocie do kraju moze z nostalgii ? hihi , ochrzcili polska fasole - po bretońsku.
We Francji istnieje przepyszny Cassoulet na bazie fasoli, golonki, i chyba kaczki. Jak dla mnie skomplikowane i pracochłonne , kupuje gotowe w sklepie.
Tak sobie pomyślałam ze nie podałam przepisu na mój "ratatouille" . Potrawa na bazie warzyw która często robię w sezonie.
Dobrej nocy Gosia


strasznie długo mnie nie było w wirtualnej kuchni

U mnie pełno czereśni zrobiłam Clafoutis łatwe ciasto z czereśniami, ugotowałam zupę z natki pietruszki, a mój M doskonałego królika cydrze;


Ulko -lawendo , milo mi ze znalazłaś mój watek. W FO jest tyle ciekawych tematów, a wszystkiego przeczytać nie można.

U nas kupi się cytryny kondensowane w większym supermarkecie, faktycznie nie wszędzie się je znajdzie. Myślisz ze w większym jak Carrefour , nie będzie ?
Poszukam w necie przepis

Stachu przepis na fasolkę po bretońsku mam




Ale tak poważniej

We Francji istnieje przepyszny Cassoulet na bazie fasoli, golonki, i chyba kaczki. Jak dla mnie skomplikowane i pracochłonne , kupuje gotowe w sklepie.

Tak sobie pomyślałam ze nie podałam przepisu na mój "ratatouille" . Potrawa na bazie warzyw która często robię w sezonie.

Dobrej nocy Gosia
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
Gosiu zajrzałam do twojej kuchni i aż mi ślinka popłynęła, dobrze że jestem po obiedzie bo musiałabym coś wypróbować, ale już wiem gdzie szukać dobrego przepisu gdy będzie ku temu okazja.
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
Zaznaczam watek z pysznościami (jak sądzę tyle pozytywnych opinii ) na pewno skorzystam
- gosia22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1263
- Od: 31 sty 2009, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Francja/ Bretania
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
Jejku, ostatni post napisałam w czerwcu ??? Jak ten czas mija !
Kamma bardzo dziękuję za odwiedziny, mam nadzieje ze znajdziesz coś dla siebie !
Do zobaczenia już niebawem
Ale wstyd ! Ulce - Lawendzie obiecałam przetłumaczyć przepis, i nie zrobiłam
Ale wstyd, sorki !!! 
Kamma bardzo dziękuję za odwiedziny, mam nadzieje ze znajdziesz coś dla siebie !
Do zobaczenia już niebawem

Ale wstyd ! Ulce - Lawendzie obiecałam przetłumaczyć przepis, i nie zrobiłam

