W Bretonskiej kuchni u Gosi

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Stachu 1956

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Witaj Gosia ,
wpadłem posmakowac wirtualnie Twojej bretońskiej kuchni .
Najbardziej mi się podoba faszerowana kapusta .
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1565
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Fr

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

? Cordon blue ?. Bardzo smaczne ! Polecam ! Zrobiłam je troszczkę inaczej, ponieważ nigdy nie panieruję kotletów mąką. Same jajka i bułka tarta wystarczają, zwłaszcza, gdy wyeliminujemy białka, bułka świetnie się przykleja. Zrezygnowałam też z papryki, bo tej octowej nie lubię, ale dodalam bekon. Zaletą dania, poza walorami smakowymi, jest szybkość przyrządzania. Wszystko trwało ok. 20 minut. A śpieszyłam się, bo pogoda pyszna i zaraz idziemy na plażę. Dziękujemy Gosiu za smaczny obiadek! ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Witaj Fela

Genialnie ze wypróbowałaś przepis i wniosłaś poprawki :D
Następnym razem wypróbuję bez maki. Twój cordon wygląda ładniej niż ten ze sklepu ;:108 , a co ty tam dałaś oprócz sera, bekon ? :;230
No i warzywa do mięska, mniam mniam ;:137

U nas tez piękna pogoda niestety pracowałam, ale byłam na stażu w Saint Malo, :tan
W przerwie obiadowej 12h -14h byłam na plaży, słonce paliło a ja sobie jadłam kanapkę na plaży i pstrykałam fotki. Detale we Francuskim wątku :wink:

Stachu, witam gorąco ;:3
faszerowana kapusta jest naprawdę przepyszna , ale dużo roboty. Ale jaki wynik :D :D
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1565
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Fr

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Gdzieś czytałam Gosiu, że mąka, która nie jest poddana właściwej obróbce termicznej jest niezdrowa, a tak się dzieje w przypadku naszego cordon bleu, czy klasycznych kotletów schabowych. A zatem, nie ma sensu jej używać. Nie uznaję jej też w sosach. Pełni rolę ?zapychacza?, smaku nie dodaje, a za to tuczy doskonale. Twoje uznanie cieszy mnie bardzo, następnym razem spróbuję zrobić ?cordony? na bazie cielęciny (dodaję cieniutki bekon). Co Ty na to? Kiedyś zrobiłam podobne kotlety, ale farszem były smażone pieczarki. Niedawno, w telewizji, pewien znany kucharz radził, aby nie myć pieczarek tylko je obierać ze skórki. Twierdził, że myte tracą smak.
Saint Malo, no, no, a to piękną wycieczkę miałaś! Ciekawa jestem fotograficznej relacji. A my śmigamy dzis na plażę w Pouldu, może mniej znane miejsce, chociaż mieszkał tu sam Gauguin, gdy uznał Pont Aven zbyt tłocznym. :D
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3703
Od: 10 maja 2010, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Coś nie bardzo wyobrażam sobie obieranie pieczarek :D .Mnie uczyli że kotleta daje się najpierw w mąkę,bo panierka lepiej się trzyma :roll: ,muszę spróbować bez ;:108
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 12723
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Romilly-sur-Seine
Kontakt:

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Hmm? Biorąc pod uwagę, na czym pieczarki się hoduje, to by mi przez gardło nieumyta pieczarka nie przeszła.

Co do panierki ? ja osobiście wolę wersję bez bułki tartej (mąka + jajko). Dla każdego coś miłego. :-D

Pozdrawiam!
LOKI
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1228
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Kapelusze pieczarek doskonale się obierają ze skórki a jeśli grzyby są młode i nie otworzyły się jeszcze te "błonki" pod kapeluszem, to obranych nie ma potrzeby myć. Tzn kapeluszy, bo nogi wiadomo...
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2020
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Dziewczyny !
Spróbujcie obtaczać mięso wieprzowinę, w kaszy mazurskiej, takiej bardzo drobnej. Smakuje wyśmienicie. Tak przyrządzała je moja babcia. Smażyła na maśle topionym.
Wołowinę chyba w jaglanej, a kurzynę w takiej bardzo żółtej, nie kukurydzianej, ale nazwy nie pamiętam.
Myślę, że doświadczone kucharki zaraz uzupełnią mój wpis.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Stachu 1956

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Witam ,
bardzo lubię "fasolkę po bretońsku ", prosiłbym o przepis .
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1602
Od: 22 mar 2007, o 19:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Lublin

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Stachu 1956 pisze:Witam ,
bardzo lubię "fasolkę po bretońsku ", prosiłbym o przepis .


:;230 :;230 :;230
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1602
Od: 22 mar 2007, o 19:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Lublin

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Gosia, jakie pyszności a ja dopiero tutaj trafiłam. Miałabym ochotę wielką zjeść " Kurczak z cytryna kondensowana i zielonymi oliwkami" z Twojego przepisu - ale skąd mam wziąc takie cytryny? Czy znalazłabyś przepis jak je zamarynować? widziałam że Marokańczycy mają pełne słoje takich cytryn, u nas nie do kupienia
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Witam gorąco :wit :wit
strasznie długo mnie nie było w wirtualnej kuchni :;230
U mnie pełno czereśni zrobiłam Clafoutis łatwe ciasto z czereśniami, ugotowałam zupę z natki pietruszki, a mój M doskonałego królika cydrze; ;:137 ;:137

Ulko -lawendo , milo mi ze znalazłaś mój watek. W FO jest tyle ciekawych tematów, a wszystkiego przeczytać nie można. :D
U nas kupi się cytryny kondensowane w większym supermarkecie, faktycznie nie wszędzie się je znajdzie. Myślisz ze w większym jak Carrefour , nie będzie ?
Poszukam w necie przepis ;:132 , jak tylko przetłumaczę to napisze ok ?

Stachu przepis na fasolkę po bretońsku mam ;:108 , ale wyciętą z polskiej gazety. Mama mi przesłała. :;230 :;230 :;230

Ale tak poważniej :lol: , przepis nie istnieje. Wyczytałam kiedyś ze Polacy którzy mieszkali kolo miasta Paimpol (tam uprawia się fasolkę podobna do naszej polskiej), po powrocie do kraju moze z nostalgii ? hihi , ochrzcili polska fasole - po bretońsku.

We Francji istnieje przepyszny Cassoulet na bazie fasoli, golonki, i chyba kaczki. Jak dla mnie skomplikowane i pracochłonne , kupuje gotowe w sklepie. :oops:

Tak sobie pomyślałam ze nie podałam przepisu na mój "ratatouille" . Potrawa na bazie warzyw która często robię w sezonie. :D

Dobrej nocy Gosia
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5172
Od: 25 gru 2008, o 23:02
Lokalizacja: Cieszyn

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Gosiu zajrzałam do twojej kuchni i aż mi ślinka popłynęła, dobrze że jestem po obiedzie bo musiałabym coś wypróbować, ale już wiem gdzie szukać dobrego przepisu gdy będzie ku temu okazja.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
kamma
500p
500p
Posty: 554
Od: 25 gru 2010, o 18:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Zaznaczam watek z pysznościami (jak sądzę tyle pozytywnych opinii ) na pewno skorzystam
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Jejku, ostatni post napisałam w czerwcu ??? Jak ten czas mija !
Kamma bardzo dziękuję za odwiedziny, mam nadzieje ze znajdziesz coś dla siebie !

Do zobaczenia już niebawem ;:137

Ale wstyd ! Ulce - Lawendzie obiecałam przetłumaczyć przepis, i nie zrobiłam :oops: Ale wstyd, sorki !!! ;:196
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”