Tymczasowy ogród Margo_margo cz. V

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. V

Post »

:wit
Satysfakcja po tak ciężkiej i długo trwającej pracy oczywiście jest,szkoda tylko że trwa tak krótko gdyż jak się go już zakończy to te pierwsze plewione są od nowa zarośnięte i cykl znów trzeba powtarzać od początku.Susza bo tak już w tej chwili można powiedzieć patrząc na moje polne rośliny zaczyna doskwierać.Przed dosłownie chwilą zakończył padać drobny deszcz trwający dosłownie 10 minut i niczego w tym temacie nie zmienia.

W zasadzie wszystkie już doniczkowce i skrzynkowce rosną już na świeżym powietrzu wokół domu.
Petunie
Obrazek
Obrazek
Heliotropy.
Obrazek
Bazylie.
Obrazek[/URL
[url=http://www.fotosik.pl/zdjecie/544e230f140e3a27]Obrazek

Cukinie też powędrowały do gruntu.Druga ich partia siana bezpośrednio w polu praktycznie w 100% wzeszła. ;:333
Obrazek
Obrazek
Pozostały do wysadzenia mi jeszcze budleje.
Obrazek
Melon...aż jeden. ;:306
Obrazek
I armia koleusów.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Begonie w tym roku mi się w końcu nie udały i po okresie gdy praktycznie mało co rosły w końcu padły.No cóż,nie tylko jakieś tam sukcesy mogą być,zdarzają się i porażki.
Ty Małgosiu okazałaś się lepsza bo begonię masz. ;:333

Dobrego całego nowego tygodnia Ci życzę Gosiu jak i Wszystkim odwiedzającym Twój wątek. ;:4
A od bladego świtu kolejny odcinek serialu - "Kosa o porannej rosie," lub jak kto woli "W poniedziałek rano kosił ojciec siano." ;:306 :wit
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Skoanna
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2016, o 19:41
Kontakt:

Post »

Witku niedziela dzień wolny powiadasz, u mnie chyba najbardziej pracowity w całym tygodniu. Petunie wyglądają jak moja roszpunka :) jakie duże heliotropy ;:oj moje jakieś mizerne wyszły, ale i tak cieszę się, ze w ogóle są
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit
Ależ mnie tu dawno nie było :oops:

Wituś Ty odrobiłeś zaległości ogrodowe a ja nie mogę odrobić zaległości domowych Obrazek
Plewienie jakoś przeżyłam i udało mi się nawet poro zielska unicestwić. Pogoda była piękna, lekki wiaterek chłodził i dzięki temu delikatnie przypiekłam plecy Obrazek
Dobrze, że Ty i teść tak fajnie macie podzielone prace. Na cztery ręce zawsze raźniej.
Twoje truskawki wyglądają pięknie, nie to, co moje mizeroty. Ale owoców będzie sporo jeśli szara pleśń ich nie dopadnie.Jak smakował placek?
Kwiatów pogratuluj małżonce, bo piękne są ;:108
Szkoda, że nie zrobiłeś zdjęcia przed koszeniem sadu ale patrząc na pokos, chyba po pas było.
Skrzyneczkowa uprawa też mi się podoba :uszy
Ty masz koleusy, u mnie padły; ja mam begonię a u Ciebie padły. Cóż to ma znaczyć ;:224

Beatko Taka temperatura w czerwcu to chyba kiepski żart Matki Natury ;:oj Dobrze, że w porę zauważyłaś co się szykuje i zdążyłaś wszystko zabezpieczyć. Gdyby o było u mnie, już miałabym po sezonie ;:131
Ale nawet takie opatulone roślinki bardzo mi się podobają. Gdyby nie Twoje uporządkowanie, okrywanie byłoby znacznie trudniejsze.

A teraz parę migawek z Tymczasowego

Ozdobne

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to już część "spożywcza"

Cebulę już można wypatrzeć

Obrazek

Śliwka pięknie rośnie, deszcze pomagają ;:108
Obrazek

A to zapowiadają się moje pierwsze winogrona. Myślałam, że nigdy się nie doczekam Obrazek

Obrazek

A tego widoku nikomu nie życzę ;:145

Obrazek

Obrazek

Przepraszam Was, że tak lakonicznie odpowiadam ale coś ostatnio mam "słabszy czas"
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Małosiu :wit

,,Słabszy czas" to ja też mam. Prawie nie mam kiedy zajrzeć na forum.

Pokazujesz jak zwykle piękne zdjęcia, pięknych roślin. :D
Może to ostatnie pokazuje mniej piękny obrazek. Jaka to odmiana odpaliła taki numerek?

Swoją drogą, to owoce masz już sporych rozmiarów, u mnie tylko kwitną.i jest kilka maciupińkich zawiązków.

Też mam piwoniowe kwiatki. :D

Obrazek
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko ;:168
Ja zaglądam regularnie to tu, to tam ale jest to rano przy kawie i czasem wieczorem. Jak wyczytam coś ciekawego przed pracą, to wieczorową porą dawno inne tematy się przewijają ;:306 Nie nadążam :;230
U Ciebie zieloności multum i tylko mogę sobie wyobrazić, ile czasu zajmuje np odwilczanie czy podlewanie pomidorów. Sezon w pełni, więc i czasu na pogaduchy jest mniej.
Ten delikwent z SZW to Tyazeloves Sibiri. Owoce ma spore, bo siedzi już trochę na balkonie u mojej mamy. Na rośliny nie mogę narzekać, bo tak pięknych pomidorów w gruncie nigdy nie będę miała ale utrzymać dobrą wilgotność nie jest prosto. Jutro zrobię zdjęcie. Nawet Dancing with Smurfs zadziwił mnie swoim wigorem a zwłaszcza wielkością owoców. Owoce wciąż rosną ale spokojnie można go zakwalifikować do drobnoowocowych a nie koktajlowych. Są naprawdę duże ;:oj
Moje grunciaki na razie nieśmiało zaczynają kwitnąć więc na pierwsze pomidory przyjdzie mi poczekać.
Najdziwniejsze jest to, że pąki mają już odmiany późne a niektóre wczesne jeszcze nie. Np Early Wonder jeszcze nie kwitnie a Crimson Cushions tak. Czyżby ukorzenianie czubków miało wpływ na przyspieszenie kwitnienia?
Piwonie ;:215 Wyjątkowo lubię te kwiaty ;:173
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Hej Małgoś i inni Tymczasowicze ;:7

Małgosiu ja to ostatnio nawet na podczytywanie wątków nie mam za bardzo czasu. ;:131 Ogród włączył turbo-dopalanie i trudno za nim nadążyć. :;230
To Ci gagatek z tego Tyazeloves Sibiri. :roll: Robiłaś wcześniej opryski OW lub czymś w tym stylu? Ja na razie niczym nie pryskałam, ale Twój przypadek mnie wreszcie chyba zmoblizuje do namieszania OW, HT itp. :wink:
Jak długo masz już te winorośle? Zastanawiam się jak długo ja będę czekać na pierwsze. ;:65

Beatko, piwonia piękna ;:167
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Witajcie :wit :wit :wit

Tak, tak pomidorki przede wszystkim. :D

Tyle ich nasadziłam, że jak skończę przegląd, to już następnego dnia muszę zaczynać od nowa.
Nie szkodzi, lubię tę robotę. ;:306

Piwonie trochę zaniebane w tym roku. Nie podlewałam, muszą sobie radzić same. ;:108

Za to sałaty udały się wyjątkowo!

Obrazek

Obrazek

Wysadziłyśmy też w końcu dyniowate. Wszstkiego sześć sadzonek ogórków, dwie cukinie i jedna dynia. I dwie cyklantery.

Małgosiu, biała ozdobna dynia mi nie wzeszła ( wysiałam dwa nasionka ), nie zmartwiło mnie to specjalnie.
Brakuje mi miejsca, więc problem z głowy. ;:173
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

besia pisze:
biała ozdobna dynia mi nie wzeszła ( wysiałam dwa nasionka ), nie zmartwiło mnie to specjalnie.
Brakuje mi miejsca, więc problem z głowy. ;:173
U mnie problem z brakujący miejscem rozwiązują ślimaki. :wink: Co kilka dni znika kolejna sadzonek czy to cukini, bądź ogórka. Dzięki temu nie będzie ścisku w warzywniaku. Ja nie umiałabym podjąć decyzji , które sadzonki zlikwidować. ;:204 :lol:

Sałatki pierwsza klasa. ;:215 Chyba się usmiechnę po nasionka. ;:170
Awatar użytkownika
Skoanna
Kontakt:

Post »

Beatko ale piękna na strzępiasta zielona sałata, co to za odmiana?
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś piątek,piąteczek,piątunio. :wit
Czy Małgoś jest zwarta i gotowa na przygodę i nowe wyzwania ogrodowe jutro? ;:108
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Dziś jest piątek, piąteczek, piątunio :heja Jestem spakowana i jutro rozpoczynam sezon noclegowy na wsi. Trochę zimno nocami ale cieplej już raczej nie będzie ;:131

Kasiu No to wszyscy mamy ten sam problem. Brak czasu i moc robót do wykonania. To pocieszające ;:306
Oprysków żadnych nie robiłam ani na balkonie ani w gruncie. U mamy balkon zabudowany więc w zasadzie zagrożenie niewielkie. Sucha zgnilizna to efekt zbyt malej ilości wody. Moje balkonowce dopiero będą miały opryski z HT ale grunciaki jutro obowiązkowo dostaną HT.
W Krakowie ZZ od dziś aktywna ;:223

Winorośl, to samosiejka wypatrzona pod płotem trzy lata temu. Przesadzałam ją wtedy po raz pierwszy, w zeszłym roku (wiosną) znowu i pewnie dlatego nie kwitła. Jeśli kupiłaś zdrewniałe sadzonki to powinny być szybciej ;:333 Ja jestem ciekawa czy wyhodowałam sobie jakiegoś dzikuska czy rarytas. Może w tym roku skosztuję ;:108

Beatko Gdybym tylko mogła, to siedziałabym w pomidorach codziennie. Zwłaszcza ich zapach bardzo mnie przyciąga i tego brakowało mi w zimie. Oczywiście na owoce nie mogę się doczekać bo po kosztowaniu zimowych/sklepowych mam dość. Już wiem, że tylko własne pomidory smakują wyśmienicie i nawet te najmniej smaczne są o niebo lepsze od sklepowych.
Sałaty masz piękne ;:138 Ja tylko mogę popatrzeć bo wyhodować ni jak nie mogę. Ślimaki są zawsze szybsze ode mnie ;:306

Aniu Gdzieś mnie pytałaś jakie mam dwarfy ale nie wiem gdzie to było, więc odpowiem tu.
Moje krasnale to Arctic rose dwarf, Sleeping lady dwarf oraz Beryl beauty dwarf :D

-- 9 cze 2017, o 21:48 --

:wit Wituś
Tak, tak. Gotowa na pierwsze nocowanie w tym roku. Jutro praca ogrodowa w ciągu dnia, potem trochę sprzątania w przyczepie żeby było miło spać a w niedzielę pierwszy grill w tym sezonie :heja
Przyjadą moi rodzice i berbeciówna bo mały berbeć tradycyjnie trzyma się blisko mamy ;:306
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Skoanna
Kontakt:

Post »

;:108 Tak pytałam, też nie wiem gdzie ;:306
Oooo, to z nich mam tylko Sleeping Lady chętnie się wymienię, jeśli oczywiście doczekamy owoców. ZZ aktywna :shock: u mnie na razie nie na szczęście, ale trzeba być czujnym
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oczywiście Aniu, że wymiany będą ;:108 Moje co prawda w gruncie i ten komunikat bardzo mi się nie podoba ale zrobię co w mojej mocy, żeby owoce były. Jak będą owoce to i parę nasionek się znajdzie ;:215
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pierwsza noc na nowym ,chociaż już nie tak do końca nowym miejscu Małgoś Pomimo wszystko pomyśl życzenie. ;:108 Najszybciej i najbardziej efektywnie będzie jak zrobisz kilka oprysków co powiedzmy 5-6 dni balkonowym pomidorkom,ale też nie zapomnij dać im wapnia i pod korzeń.Szkoda tak ;:333 owoców.Pięknie pomimo tej brzydkiej skazy się prezentują. ;:108 Jeśli najpierw przyłożysz się jutro z rana od razu do prac przy roślinach to dobrze zrobisz,gdyż później zapowiada się burzowa reszta dnia. Krzaki truskawek Małgosiu teraz już są ładne,ale dotkliwa susza sprawia że owoce dojrzewające teraz są wyjątkowo drobne.Przedwczoraj ratowałem je podlewaniem,okaże się na ile to pomoże że jeszcze podrosną a w ostatniej fazie właśnie najbardziej przyrastają na masie o ile mają co pić.Teściowa też na miarę jej kłopotów zdrowotnych pomaga nam w plewieniu.W tym roku udzielała się w truskawkach i w całości odchwaściła maliny,gdyż jakoś nie mogłem do nich dotrzeć.Doba niestety za krótka dla mnie. ;:306 Placek truskawkowy(a w zasadzie żona zrobiła od razu dwa,gdyż stwierdziła że taki uzależnieniec od słodkości jak ja jeden zmłóci sam) z masą karpatkową i galaretka smakował wybornie. ;:215 Kwiatowej rabaty małżonce oczywiście od Ciebie powinszuję. ;:108 Aż tak tragicznie po pas to nie było z trawa w ogrodzie,ale niewiele brakło. :;230 Ty masz begonię,ja koleusy i równowaga w przyrodzie jest zachowana. ;:306

Dziś po powrocie wieczorem z pracy spotkałem taki widok i prawdę powiedziawszy nie bardzo w pierwszym momencie mogłem w niego uwierzyć. ;:oj
Niektóre śliwy tak wyglądają.Nie bardzo przypominam sobie żebym spotkał już kiedyś takie coś.

Obrazek

Obrazek

Naprawdę to bardzo dziwny rok.
Udanego grilowania Ci życzę Małgosiu i pozdrowienia dla rodzinki. :D ;:108
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgoś HT robisz po staremu, czy według nowej receptury? Podobno jakaś nowa wersja się pojawiła z mlekiem.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”