Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.5

Post »

Witam wszystkich miłych gości! :wit
Trochę nie typowa pora jak na mnie :wink: Dzisiaj święto pierwszego ogrodnika Pankracego - jest wyjątkowo ciepło, ale się chmurzy i daje nadzieję na deszcz ;:180
Wielkie dzięki Janku za potwierdzenie! A wiesz, że przez jakiś czas podejrzewałam go, że jest ubiorkiem :;230
Witaj Monia! To odmiana Markham's Pink z gr.Atragene i kwiaty ma raczej takie niepozorne i zwiewne. Mam jednak nadzieję, że za rok, dwa rozrośnie się i nadrobi to ilością. One nieźle radzą sobie w półcieniu. W zeszłym roku straciłam wszystkie 3 delospermy :( - żadna nie przeżyła zimy. Chociaż różowa już miała kilka lat.
Elu - kupowałyśmy taki sam...Pierwsze kwiaty zawsze są mniej udane. Później będzie lepiej. Jestem i tak zdziwiona, że zakwitł, bo nie wygląda zbyt ciekawie. Kupiłam wtedy też białego i tamten wcale nie ma pąków :(
Agness te poduchowce to chyba już tak mają, że w środku "łysieją". Ja staram się trzymać je w ryzach i po kwitnieniu wszystkie przycinam.
Dziękuję Ula! Twój skalniak też coraz ładniejszy. Służę nasionami sasanki jeśli chcesz. Ja poluję jeszcze na blado różową.
Krysiu u mnie jeszcze nie pada :( , ale jest nadzieja. Wydaje mi się, że nawet raz zagrzmiało. Wczoraj znów podlewałam kilka godzin. Niech pada, bo niedługo Sahara mi grozi.

Rzut oka na skalniak:
Obrazek

I mały pokaz tulipanów, bo zaraz się skończy ich czas:
Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek Obrazek, Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Izuś, skalniaczek pieknie się prezentuje. Tyle ciekawych masz roślinek i tulipanki też piękne. Zresztą u Ciebie wszystko
świetnie rośnie przy takiej czułej opiece jak Twoja. ;:138
Życzę deszczu bo u mnie już Sahara ;:224
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
ulikmi
500p
500p
Od: 1 lut 2011, o 15:03
Kontakt:

Post »

Izuniu - ale masz śliczności tulipankowe ;:65 ;:63 -te różowiutkie z żółtym środeczkiem bajeczne a różowe - po prostu bark słów .
Jeżeli bym mogła dostać nasionka sasanki to bedę bardzo wdzięczna - a ja obiecuję ,że rozejrzę się u mamy i sąsiadów za różową ;:196
Pozdrawiam, Ulka
- Mój mały kawałek zieleni
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Na skalniaczku ciągłe zmiany. Jedne roślinki zakwitają, inne już zakończyły swoje kwitnienie. Nieustanny ruch i gra kolorów. Bardzo to lubię majową porą.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Piękny skalniak :D Mnie wszyscy moi mężczyźni ( M i dwaj synowie) zarzucają, że mam za mało kamieni-a nosić to nie ma komu :(
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iza , w Gdańsku to nawet popadało ale nie na mojej wsi. :( A to przecież tak blisko. :shock:
Może w nocy coś kapnie :?:
Zrobiło się ciepło i już po południu komary ganiały jak wściekłe. Normalnie przegoniły mnie o 19.30 z ogrodu.
A u Ciebie padało ?
:wit
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Iza skalniak robi wrażenie....Dużo tulipanów u Ciebie jeszcze kwitnie, u mnie już końcówka..
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57

Post »

Skalniak pokazowy ! ... u mnie to całkowity chaos ;:60
A z tymi kamieniami na skalniak, to dopiero problem, Ewa ma rację,
na moim tarasie leżą od roku trzy duże kamienie na skalniak... a zawieść nie
ma komu :(
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Witam serdecznie Izuniu, nadrabiam zaległości forumowe i podziwiam każdy szczegół. Twój skalniak tak pięknie wygląda. Jeszcze rok temu nie odczuwała potrzeby zakładania skalniaczku, a teraz wszędzie bym go chciała mieć. Forum ma duże, prawidłowe oddziaływanie. ;:196
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam piątkowo i ... deszczowo!
Pada, w końcu pada! :tan Wczoraj tylko straszyło i szczuło, ale w nocy chyba już solidnie padało i od rana pada - drobny, równy deszczyk. Idealny na podlewanie. Bardzo się cieszę.

Wiesiu - dziękuję za tyle miłych słów ;:196 Niestety nie wszystko rośnie świetnie :( Wpadki i niepowodzenia mam jak każdy. Ziściły się Twoje życzenia - Sahara odłożona w czasie :wink:
Ula - jak tylko nasiona dojrzeją wyślę Ci i od razu je wysiej. Podaj adres na pw. Te różowe z żółtym środkiem to tulipany botaniczne. Bardzo je lubię i udało mi się zebrać już kilka różnych odmian. Pokażę je kiedyś wszystkie razem ;:108
Maj jest cudowny Wando. Wszystko jest jeszcze takie młode i świeże, a widoki zmieniają się jak w kalejdoskopie.
Dzięki Ewo! Za mało kamieni? Widziałam u Ciebie całkiem ich sporo. Chociaż ogród masz duży to i kamieni się więcej zmieści. Może trudno w to uwierzyć, ale większą część kamieni ja sama osobiście przyniosłam sobie na działkę. Marzy mi się mieć taki wielki, ale brak możliwości...i na marzeniach się skończy :roll:
Krysiu - pada i niech pada dalej. Mam nadzieję, że o 3Miasto też zahaczyło :D Komary już od kilku dni grasują :evil:
Jolu u Ciebie końcówka, bo i wcześniej zaczęły na pewno. Poza tym u mnie dość chłodno było i nie przekwitały tak szybko. Mam też kilka odmian późnych i te dopiero zaczynają.
:oops: Dzięki Ela za uznanie! Bzika na punkcie kamieni mam chyba odziedziczonego po Babci. Pamiętam, że jako dziecko chodziłam z Babcią po kamienie nad Wisłę i tachałyśmy je do ogródka :wink: I tak mi już zostało. Na swoim osiedlu wyzbierałam już wszystkie "bezpańskie" kamienie ;:224 Faktem jest, że to problem...Przydałoby mi się ich znacznie więcej i większych.
Witaj Krysiu po przerwie! Miło mi, że podoba Ci się mój skalniak. Ja mam słabość do małych i niepozornych roślin, więc skalniak był u mnie obowiązkowy. A Forum ma to do siebie, że roznosi różne roślinne wirusy :wink: Na dobra sprawę nie trzeba mieć typowego skalniaka by uprawiać rośliny skalniakowe.

Może to dziwne, ale dopiero ostatnio odkryłam, że moja magnolia bardzo przyjemnie pachnie :roll: Zrobiłam sobie spacer i odkryłam sporo pachnących roślin u siebie. Zauroczył mnie floks kanadyjski - nie dość, że ma piękny błękitny kolor to i cudownie pachnie. Lubię zapach narcyzów. Mam kilka odmian pachnących. Do tego bratki, konwalie, bez, goździki. Na dokładkę śpiew ptaków i człowiek czuje się jak w raju. I koniecznie muszę posiać maciejkę - zapach mego dzieciństwa.

Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57

Post »

Ależ ty masz piękne bzy ! Ja polowałam w Starym Polu na ładne krzaczki bzu ale byłam
w niedzielę po południu i zostały same nieciekawe, pospolite fioletowe. I w ogóle wszystko
już było przebrane,powinni przeceniać takie gorsze roślinki :evil:
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po wczorajszych opadach działka podlana na 5+. Nawet pod drzewami napadało :wink:
Jeszcze tulipany nie przekwitły, a już irysy szykują się do swego pokazu. W zeszłym roku sporo irysów oddałam, ale i tak będzie na czym oko zawiesić. Odkryłam kolejną roślinę, która namyśliła się i po 2 latach bytności u mnie w końcu zakwitnie - to żeleźniak. W zasadzie już mi nawet przemknęła myśl by się go pozbyć. Może to na niego podziałało :?: Ruszyła w końcu moja jedyna róża angielska - jesienny nabytek. Nareszcie! Chyba jednak kratka, którą dla niej kupiłam będzie w tym roku zbyteczna.
Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek Obrazek

Elu - moje bzy są raczej zwyczajne. Jeden nawet mam na zbyciu. Kilka lat temu kupiłam dwa "patyki" - miał być biały i fioletowy. Teraz zakwitły po raz pierwszy i są 2 fioletowe. Oba prowadzę jeśli pamiętasz jako drzewka. Do tego mam jeszcze jeden po poprzedniku - też fioletowy, ale ciemniejszy. Z tym przecenianiem to masz rację. Lepiej chyba spuścić z ceny i sprzedać niż wozić się w tą i z powrotem :roll:
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iza masz szczęście z tym deszczykiem :roll: u mnie susza niesamowita, nic nie popadało, mimo, ze wczoraj sie chmurzyło :roll: Dziś plewiłam rabatę kwiatową, bo zaczęło się wkradać zielko i jest strasznie sucho :roll: Włączyłam podlewanie, nie mogę czekać już na deszcz...najwyżej jak spadnie, to lepiej podleje :roll: :lol: teraz wody trzeba sporo, zanim ten popiół się nawodni :?
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Czas bzów, orlików i kokoryczy.
Może mniej kolorowo, ale jakże subtelnie kwitną.
No a bzy.....wiadomo....cudny zapach. ;:224
U mnie się rozpadało, więc nie nawąchałam się za wiele.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Idealnie-w piątek padało, wczoraj pogoda na pielenie, dzisiaj pada podlewając to, co posiałam. W niedziele może padać do woli, bo do ogrodu się nie idzie :D Człowiek ma czas pooglądać ogrody :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”