Czym nawozić pomidory-cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Odmiany pomidorów na przyszły sezon ( 2025 rok )(2026)- cz.6

Post »

Owszem liście więdły i czarniały od spodu. Na wiosnę wysadziłem do tuneli pod koniec kwietnia i później maj był zimny, przez co robiłem ze 3 razy oprysk nawozem fosforowym, bo wszystko stało i było czerwone.
Robert zastanawiam się czy nie zastąpić tych odmian innymi, które mam już w zasobach, albo niedługo będę miał.
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Awatar użytkownika
Robert25 +
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2023, o 06:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja miałem tak że skarlały mi dwie odmiany z tego samego źródła, które później wyrwałem, niedoborów brak ,ale szukałem co by wsadzić w te miejsca i znalazłem jedną samosiejke i urosła naokoło 3m , obok rosnące też sięgały foli pod dachem. Też dziwne dlaczego, bo tylko one na dwa rządki pomidorów.

Kamil ok ,ale tu masz w razie czego pewność, że się nie zawiedziesz na tych podłużnych odmianach.
No ,ale uprawiałeś Dyno, Rosamunda i Faworyt i chciałeś je powtórzyć .
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

dziad_Jag -Honey Moon to dobra odmiana,ale są osoby,które narzekają na niego.

Kamil, oprysk mógł nie wystarczyć . Oprysk jest zabiegiem awaryjnym i nigdy nie dasz rady opryskiem uzupełnić
makro składników. Należało podlać . Masz wyjaśnienie swoich problemów.
Tak samo jak z magnezem,oprysk działa dorażnie ,ale to nie wystarczy . Mikro mogą w oprysku wystarczyć, ale nie makro.
W tej chwili nie pamiętam,ale są nawozy fosforowe,które działają nawet w niskich temperaturach, chodzi o nawożenie dogłebowe.
Dedykowane do wiosennego nawożenia.Znalazłam,używam Magić P Star.
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Prawda pod korzeń nie dawałem ani kompostu, ani obornika, gdyż nie chciałem żeby miały za dużo azotu, bo od początku miałem z tym problem, nażarły się azotu, poszły w liście, a owoce wiązały od połowy :? W zeszłym roku jak zacząłem podlewać kristalonem zielonym od połowy czerwca , to zaczęło się żółknięcie liści i odrzucanie ich co by pasowało werticiliozie właśnie. Woda do podlewania była miękka i ciepła, bo deszczówka z mauzera.
Pozdrawiam Kamil
Mój sad
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kamil,to wyrażny sygnał,tak silnie skarlenie,musi dać do myślenia. Musisz z tym coś zrobić ,albo pod korzeń podlewać
nawozami fosforowymi, daj organikę do gleby .
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W tym roku pomidory będą w innym miejscu, a tam gdzie były tunele planuję bób, cebulę, czosnek, ogórki
Pozdrawiam Kamil
Mój sad
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daj organikę do gleby,zrębki,wióry. W innym miejscu niewiadomo jaka będzie gleba .W tym roku nie zakopuję resztek kuchennych
w tunelu i myślę,że nawiozę zrębkami. Poczekam aż się trochę ociepli . W ubiegłych latach zakopywałam resztki w tunelu lub szklarence i
dobrze warzywa mi rosły. Przez zimę wszystko się rozłożyło.
Awatar użytkownika
Robert25 +
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja poza resztkami zakopywałem w ubiegłych latach co roku trawę i świeże trociny bukowo sosnowe z świerka też się trafiły, a w sezonie zdarzało się że w przejściu pomiędzy rządkami samą trawę. Pomiot gołębi też ładnie się rozkładał zakopywany na ścieżce przez jedną zimę. Teraz nic nie daję pod te które będą rosły ,ale na jesień dam znowu trociny i trawę,bo robaków mało. W sumie nie narzekałem pomidory jakoś rosły,a nawet dobrze , bo nie trzeba było nawozić do końca sezonu .
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przykopałem po sezonie słomę, którą były wyściółkowane pomidory w tunelach. Mały tunel jest przesunięty o 2 metry, a duży o 3 i odwrócony 90*
Jak przekopywałem to patrzyłem, żeby było dużo koniczyny białej :wit
Pozdrawiam Kamil
Mój sad
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Słoma jest dość jałowa i długo się rozkłada,ale dobre i to . Warto połączyć ją z zielonym lub resztkami kuchennymi.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Nad smakiem można popracować (nawożenie potasem, magnezem, wapniem i żelazem). System korzeniowy nawet bez specjalnych zabiegów bardzo silny. Na pewno łatwiejszy w uprawie od VP1 F1 a w smaku podobny.
Awatar użytkownika
Robert25 +
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

przemek1136 pisze: 5 sty 2026, o 09:22 Nad smakiem można popracować (nawożenie potasem, magnezem, wapniem i żelazem).

;:7 Przemku tym wszystkim nawozisz osobno,jak krzak jest ładny zdrowy czy zapobiegawczo wypracujesz?
A może masz jakiś specjalny nawóz ?
U mnie Vp1 się udał choć dwa pomidory złapały zgniliznę, krzak nie był za wysoki i jego smak jest w moim typie może trafię na podobną odmianę.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Re: Czym nawozić pomidory-cz.4

Post »

Ja przeważnie kieruję się zaleceniami nawozowymi Yara. Pod przedplon albo przed sadzeniem idzie Yara Mila Complex a potem w zależności od fazy rozwojowej rośliny odpowiednie Kristalony. Pomimo to na liściach pewnych odmian wystąpiły niedobory magnezu. W tym sezonie odmiany wrażliwe będę dodatkowo dokarmiał siarczanem magnezu. Raczej nie miałem do czynienia z niedoborem żelaza więc nie pryskałem. Odmiany wraźliwe na SZW pryskam Wuxal Ca (tylko grona i kwiatostany bo nie chce mi się opryskiwać całych roślin a efekt i tak jest dobry). W tym sezonie będę się bardziej przyglądał krzakom odmian malinowych bo w sezonie 2025 część owoców VP1 i Honey Moon powinna być zdecydowanie większa. Mam o tyle dobrze, że praktycznie wszystkie pomidory uprawiam w 10l wiaderkach bez dna więc nawożenie da się zaplanować. Parę odmian wymaga też intensywniejszego choć równomiernego podlewania.
Awatar użytkownika
Robert25 +
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Czym nawozić pomidory-cz.4

Post »

Aha rozumiem. Z fachowcem takim jak Ty tu jako jedynym aktywnym to aż miło popytać . Nie dość, że są konkretne odpowiedzi, jak bym słuchał wykładowcy , to jest i wiedza nabyta wieloletnią uprawą warzyw.
Ja miałem lekki niedobór magnezu na dwóch odmianach z całego tunelu i też dokarmiałem siarczanem magnezu.
Jestem ciekawy,jak to będzie u mnie z Leroxy f1 i Soda F1 , Fuchsie f1 będę próbował w przyszłym roku. Może się udadzą ;:304
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”