Moje różne zakątki.... cz.2
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moje różne zakątki.... cz.2
Hostowisko wielgachne a orlikowo również co jeden to ładniejszy, na dodatek azalie wszystko na raz kwitnie
.Nadrabia stracony czas a my nie nadążamy z pieleniem i podziwianiem 
- Aguss85

- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Aniu od zeszłego roku podziwiam Twoje piękne dyptamy, ten subtelny rysunek na płatkach
Powstrzymuje mnie tylko przed zaproszeniem go, że ponoć jest trujący, a to nie gra mi z obecnością w ogrodzie trzylatki
Ale jak tak go ładnie obfocisz co roku, to mogę nie mieć i podziwiać Twój 
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aniu, obraz fragmentu Twojego ogrodu na pierwszym zdjęciu śliczniutki.
Moje klimaty!
Kocham taki uporządkowany busz.

Kocham taki uporządkowany busz.
- anabuko1

- Od: 16 sty 2013, o 17:19
ewa w to miejsce tworzyliśmy już kilka lat.I wygląda jak wygląda.Jeszcze nie wszystko do końca jest dopracowane.Ale już całkiem przyjemnie posiedzieć na tarasie z kubkiem w ręku i poprzyglądać się na ogród i rośliny.I stale coś kwitnącego 
Hmmm, ja też dużo posadziłam roślin za gęsto.Niektóre już mają busz.A niektóre będą miały .
Ale sama wiesz, jak to jest, jak dużo roślin się podoba i chce się u siebie je mieć.Dużo mieć
plocczanka-Lucynko Kochana dziękuję ci bardzo za miłe słowa
Ale nie wszędzie mam uporządkowany busz. Dwie rabaty na jesieni muszę zmodernizować, poprzesadzać.Bo tam juz roślina na roślinie.Zagłuszają niektóre.Tak to jest z tym dosadzaniem i powiększaniem rabat.
Ignis05-Krysiu hosta Ghost Spirit później jasna jest,ale takie kreseczki dostaje.Ciut zieleniej w tych kreskach.Ale i tak jest bardzo ładna i ciekawa. Jam mam ją dopiero drugi rok.Ale z tego co wiem , ta hosta należy do średnich .
Dobrze,że na Dębowym nie mam ślimaków i nie muszę tych ślimarów zbierać.Wystarczy,że w miejskim są i już dziurawią młode hostki.

Iwonko1 Dziękuję ci dobra kobieto za tą nazwę,.Aha wielosi.
Ten biało-czerwony orlik zakwita najpózniej.Ale jest piękny.
Powojniki się dopiero rozkręcają
O tak, ja też pamiętam z jednej strony poszatkowane przez grad w ubiegłym roku.To gdzie było o tej porze, może nawet wcześniej.
Kwiatów im nigdy nie ścinam.Ścinam tylko jak przekwitną, to łodygi , które już zawiązują nasiona.any nie wysilały się rośliny.
jonatanka-Asiu Orliki sa piękne.Ja je uwielbiam.
Moja June rośnie dośc intensywnie,Była dzielona już kilka razy od 3 lat,I dalej jest całkiem duża.
Może swoją przesadź w inne miejsce,Ale dodaj jakiegoś treściwego jedzonka dla niej
Zajrzyj jeszcze wokół kłącza, i wymień ziemię na lepszą..
kropelka-Mariolu Czyli, co już mam ogrodowych i kwiatowych fotek nie pokazywać ???
Chyba nie wytrzymam
apus-Basiu; Aguss85-Agnieszko Dzięki , za tak pozytywne słowa
To jest główny nasz grzech ogrodowy.Jak coś się sieje gdzieś między rośliny, to niestety trzeba znaczyć.Bo wiadomo sklerotycy wyplewią.Tak ja ja !
Tak, lila dyptam jak na razie jest taki sam jak biały.Rosną równo.
Shire-Moniś Dziękuję za potwierdzenie nazwy wielosiłu.
Szczerze, nie wiem, czy te dyptamy parzą w upały.W ubiegłym roku to usłyszałam.Ale nie sprawdzałam.Rosną głęboko w rabatach.A nawet w buszu roślin.a małych dzieci nia mam.Więc, nie potrzebuję sprawdzania.
JAKUCH-Jadziu Hostowisko jest juz jakie są i były możliwości..
Masz rację , ja jak na razie się nie wyrabiam z niewyplewieniem na bieżąco,Zielsko i trawa rośną jak szalone
A w orlikach się zakochałam na amen

jagody kamczackie dojrzewają i smakują wybornie

Hmmm, ja też dużo posadziłam roślin za gęsto.Niektóre już mają busz.A niektóre będą miały .
Ale sama wiesz, jak to jest, jak dużo roślin się podoba i chce się u siebie je mieć.Dużo mieć
plocczanka-Lucynko Kochana dziękuję ci bardzo za miłe słowa
Ale nie wszędzie mam uporządkowany busz. Dwie rabaty na jesieni muszę zmodernizować, poprzesadzać.Bo tam juz roślina na roślinie.Zagłuszają niektóre.Tak to jest z tym dosadzaniem i powiększaniem rabat.
Ignis05-Krysiu hosta Ghost Spirit później jasna jest,ale takie kreseczki dostaje.Ciut zieleniej w tych kreskach.Ale i tak jest bardzo ładna i ciekawa. Jam mam ją dopiero drugi rok.Ale z tego co wiem , ta hosta należy do średnich .
Dobrze,że na Dębowym nie mam ślimaków i nie muszę tych ślimarów zbierać.Wystarczy,że w miejskim są i już dziurawią młode hostki.

Iwonko1 Dziękuję ci dobra kobieto za tą nazwę,.Aha wielosi.
Ten biało-czerwony orlik zakwita najpózniej.Ale jest piękny.
Powojniki się dopiero rozkręcają
O tak, ja też pamiętam z jednej strony poszatkowane przez grad w ubiegłym roku.To gdzie było o tej porze, może nawet wcześniej.
Kwiatów im nigdy nie ścinam.Ścinam tylko jak przekwitną, to łodygi , które już zawiązują nasiona.any nie wysilały się rośliny.
jonatanka-Asiu Orliki sa piękne.Ja je uwielbiam.
Moja June rośnie dośc intensywnie,Była dzielona już kilka razy od 3 lat,I dalej jest całkiem duża.
Może swoją przesadź w inne miejsce,Ale dodaj jakiegoś treściwego jedzonka dla niej
Zajrzyj jeszcze wokół kłącza, i wymień ziemię na lepszą..
kropelka-Mariolu Czyli, co już mam ogrodowych i kwiatowych fotek nie pokazywać ???
Chyba nie wytrzymam
apus-Basiu; Aguss85-Agnieszko Dzięki , za tak pozytywne słowa
To jest główny nasz grzech ogrodowy.Jak coś się sieje gdzieś między rośliny, to niestety trzeba znaczyć.Bo wiadomo sklerotycy wyplewią.Tak ja ja !
Shire-Moniś Dziękuję za potwierdzenie nazwy wielosiłu.
Szczerze, nie wiem, czy te dyptamy parzą w upały.W ubiegłym roku to usłyszałam.Ale nie sprawdzałam.Rosną głęboko w rabatach.A nawet w buszu roślin.a małych dzieci nia mam.Więc, nie potrzebuję sprawdzania.
JAKUCH-Jadziu Hostowisko jest juz jakie są i były możliwości..
Masz rację , ja jak na razie się nie wyrabiam z niewyplewieniem na bieżąco,Zielsko i trawa rośną jak szalone
A w orlikach się zakochałam na amen

jagody kamczackie dojrzewają i smakują wybornie

-
Babciabenia

- Od: 10 maja 2012, o 19:16
Aniu te głazy piękne, ale przytargać ich to tylko chyba dźwig!Masz co robić duży obszar ja już przy swoim ogrodzie wysiadam.
- apus

- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Aniu, na pierwszym zdjęciu, po prawej te białe kwiatuszki, to smagliczka?
Szkoda, że te jagody w naturalny sposób nie są takiej wielkości jak na zdjęciu!
Szybciej by się zrywało...
Zaraz idę zrobić ze swoich koktajl, bo bardzo mi posmakował...
Szkoda, że te jagody w naturalny sposób nie są takiej wielkości jak na zdjęciu!
Zaraz idę zrobić ze swoich koktajl, bo bardzo mi posmakował...
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
viewtopic.php?f=2&t=117468
- aneczka1979

- Od: 14 cze 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aniu ślicznie u Ciebie. Kontrilowany busz uwielbiam i ja! I tak właśnie sadzę u siebie. Kiedyś sama chorowałam na wielosił ale jakoś rozeszło się po kościach.
Ostatnio kupiłam hostę Patriot i tak zafiksowałam na jej punkcie, że poleciałam po dwie kolejne. Bardzo mi się ona podba. Też ją może masz? Jeśli tak, co możesz o niej powiedzieć?
Ostatnio kupiłam hostę Patriot i tak zafiksowałam na jej punkcie, że poleciałam po dwie kolejne. Bardzo mi się ona podba. Też ją może masz? Jeśli tak, co możesz o niej powiedzieć?
- Ann_85
- 1000p

- Od: 26 mar 2010, o 14:00
Zdjęcie jagód
Niby zwykłe jagody, a zdjęcie tak zrobione, ze robi mega wrażenie...
I super ujęcia ogólne
I super ujęcia ogólne
- stasia_ogrod

- Od: 13 mar 2011, o 16:48
Aniu, podoba mi się perspektywa na Twoich foteczkach, widać kunszt w planowaniu rabat i przestrzeń pomiędzy nimi.
Kochana dyptam parzy, obyś nie musiała się o tym sama przekonać, najlepiej spytaj Lucynkę, ona tego boleśnie doświadczyła.
Co do smagliczki skalnej, to zalecam ostrożne cięcie, tak jak lawendę lub ubiorek wiecznie zielony.Na suchych łodyżkach musi zostać coś zielonego a jeszcze lepiej, pozwolić jej się rozsiewać a stare zdrewniałe rośliny później usuwać.
To z mojej praktyki, ale poczytaj co piszą fachowcy na ten i wiele innych tematów ;
http://www.az-ogrodnictwo.pl/2015/05/sm ... atile.html
Kochana dyptam parzy, obyś nie musiała się o tym sama przekonać, najlepiej spytaj Lucynkę, ona tego boleśnie doświadczyła.
Co do smagliczki skalnej, to zalecam ostrożne cięcie, tak jak lawendę lub ubiorek wiecznie zielony.Na suchych łodyżkach musi zostać coś zielonego a jeszcze lepiej, pozwolić jej się rozsiewać a stare zdrewniałe rośliny później usuwać.
To z mojej praktyki, ale poczytaj co piszą fachowcy na ten i wiele innych tematów ;
http://www.az-ogrodnictwo.pl/2015/05/sm ... atile.html
- korzo_m

- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Aniu ja zapytam te niskie kwiatki lekko lawendowe na dwóch pierwszych zdjęciach jak się nazywają. Mam smagliczkę żółtą, czy to jest smagliczka jak pisze Stasia.
- marpa

- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Aniu rabatki trzeba co pewien czas modernizować bo rośliny się rozrastają...sadzimy małe a za chwilę wielkie krzaczory...Ja mam w tym sezonie tak...W ub. niewiele robiłam poza podstawowymi pracami bo nie miałam możliwości...
teraz szaleję!... Przesadzam, rozsadzam... mam nowe wizje... Lubię tak...! 
Widoczki ogólne i portretowe makro - jak zwykle fantastyczne!
Obiektyw spisuje się świetnie w Twoich rękach!

Widoczki ogólne i portretowe makro - jak zwykle fantastyczne!
- ewelkacha88

- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj
. Zdjęcia makro rzeczywiście są bardzo ładne i ukazują każdy drobny szczegół roślin
. To jest to
. Może kiedyś dorobię się porządnego aparatu
. Wiklinowe dodatki świetnie wyglądają
. Fajnie, że Twój eM robi Ci takie niespodzianki
. Chwasty nie tylko u Ciebie rosną, także nie martw się tym
. Masz sporo ciekawych iglaczków, które zdobią ogród o każdej porze roku . Ta kolumna z pnącza na środku jest piękna
.Czy to milin ?? Fajnie go prowadzisz, jak Ty to zrobiłaś ?? Pozdrawiam
.
- anabuko1

- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Babciabenia-Bożenko Oj te głazy z róznych stron i Polski i kilka z zagranicy nawet przytachaliśmy 
Gdzie byliśmy i wpadła nam w oko to już był nasz
apus-Basiu; Ann_85-Aniu ; korzo_m-Dorotko Dziękuję za miłe słowa.
Te jagody i tak są lepsze niż te w lesie.I nie takie małe.Te są na krzaczku, chodzić nie trzeba,Wszystko na miejscu.
Pamiętam, jak w dzieciństwie parę razy z bacią na takich jagodach byłam i to dla mnie było straszne te zbieranie.Tylko dużo najadłam się ich
Fakt koktajle i ciacho z nimi pyszne
A te kwiatki z pierwszych zdjątek to macierzanka
aneczka1979-Aniu Muszę bardziej na niektórych rabatach ten busz po- kontrolować.
A na jesieni dwie rabaty do przerobienia.
Tak, mam hostę Patriot.To śliczna średnia hosta dobrze rośnie.Będziesz z nich zadowolona.
Nie dziwię się ,że ich kilka kupiłaś.Ale ja wolę po jednej odmianie i kontrastowo posadzone.
parzydło

Dyptam

Clematis Innocent Blush

Wybaczcie na resztę odp[owiem jutro
Gdzie byliśmy i wpadła nam w oko to już był nasz
apus-Basiu; Ann_85-Aniu ; korzo_m-Dorotko Dziękuję za miłe słowa.
Te jagody i tak są lepsze niż te w lesie.I nie takie małe.Te są na krzaczku, chodzić nie trzeba,Wszystko na miejscu.
Pamiętam, jak w dzieciństwie parę razy z bacią na takich jagodach byłam i to dla mnie było straszne te zbieranie.Tylko dużo najadłam się ich
Fakt koktajle i ciacho z nimi pyszne
A te kwiatki z pierwszych zdjątek to macierzanka
aneczka1979-Aniu Muszę bardziej na niektórych rabatach ten busz po- kontrolować.
A na jesieni dwie rabaty do przerobienia.
Tak, mam hostę Patriot.To śliczna średnia hosta dobrze rośnie.Będziesz z nich zadowolona.
Nie dziwię się ,że ich kilka kupiłaś.Ale ja wolę po jednej odmianie i kontrastowo posadzone.
parzydło

Dyptam

Clematis Innocent Blush

Wybaczcie na resztę odp[owiem jutro
-
Babciabenia

- Od: 10 maja 2012, o 19:16
Głazy z zagranicy nawet? oj podziwiam.Podziwiam także ogród!
- kasia100780

- Od: 31 lip 2014, o 16:39
Aniu goździki pewnie pięknie pachną. Jutro na targach dokupie sobie. Ja z zagranicy przywożę tylko małe kamyki np. do doniczek w domu, mam piękne białe i turkusowe.