Moje rośliny - filip11
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Filipie ,faktycznie juz ponad miesiąc nie pokazywałeś nam swoich roślin...
Co z granatem ?Zawiązały sie już owoce?
Ja mam 2 maciupkie mimozy są w naczyniu w którym je posiałam i ledwo wystają nad folię,boje sie je ruszyć
mimo,że mają już drugą parę liści.Czekam ,sama nie wiem na co ale nie chciałabym ich stracić.

Co z granatem ?Zawiązały sie już owoce?
Ja mam 2 maciupkie mimozy są w naczyniu w którym je posiałam i ledwo wystają nad folię,boje sie je ruszyć
mimo,że mają już drugą parę liści.Czekam ,sama nie wiem na co ale nie chciałabym ich stracić.

-
- 200p
- Od: 9 mar 2007, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Widzę spore zainteresowanie
. Przepraszam Was, że tak dawno nie pisałem, ale dziś aktualizacja
. Chyba nie zdołam odpowiedzieć na wszystkie Wasze pytania :P.
.
Co do granata to przesadziłem go do nowej doniczki i zawiązał 2 owoce ( być może 3 jest w drodze).
Mimozy też przedstawiłem w dzisiejszym poście
. Ogólnie mają się dobrze, ciekawie się zamykają po dotknięciu :P. Podobno są trudne w uprawie, ale jak na razie sobie jakoś radzą. Małych roślinek lepiej często nie dotykać, bo tracą energię.
Poniżej fotki, jeżeli macie jakieś pytania względem jakieś rośliny to śmiało pytajcie
.

1 Ukorzeniona marakuja (niedawno wypuściła pierwsze listka).
2 Rodzynki brazylijskie (jakoś słabo rosną, a niedługo pójdą w grunt).
3 Żywe kamienie wypuszczające nowe "pięterko".
4 Świeżo przesadzony banan ( w rzeczywistości donica jest spora, ale podobno banany dobrze się w takich czują).
5 Malutki owoc cytryny skierniewickiej (niestety ogólnie coś słabo z owocowaniem cytrusów w tym roku).
6 Mimoza.
7 Mimoza.
8 Mimozy.
9 Kwiaty granata, który do dziś kwitnie.
10 Pąk ze zgrubieniem (może powstać z niego owoc).
11 Klonik.
12 Bawełna ( 50cm!! Najwyższy z moich bawełn, ponieważ przy reszcie "uszczyknąłem" czubki).
13 Klonik.
14 Klonik.
15 Klonik.
16 Owocek granata.
17 Malutkie pąki klonika! Wszystkie już takie posiadają, choć na zdjęciach je słabo widać. To stosunkowo szybko, ponieważ kloniki mają dopiero 4 miesiące.
18 Owocek granata.

Z mango raz próbowałem, ale się nie powiodło. Roślinka wyrosła po czym niemal od razu padła. Jednak jak będę miał okazję to na pewno podejmę jeszcze jedną próbęEwelinka pisze:Filipie! Gratuluje pięknej kolekcji!! Masz wspaniałą rękę do roślin i mam nadzieję że zostaniesz znanym hodowcąA czy masz już może w swojej hodowli mango? Jeśli nie to gorąco polecam! Wysiewane z pestki pięknie rośnie

No racja trochę długo to trwało, ale to głównie wina komputera który się zepsuł i muszę korzystać z komputera taty, którego używa podczas pracy i jak można się domyślić jest dla mnie właściwie niedostępny. Jednak raz po raz uda mi się do niego dopchać :P.KaRo pisze:Filipie ,faktycznie już ponad miesiąc nie pokazywałeś nam swoich roślin...
Co z granatem ?Zawiązały się już owoce?
Ja mam 2 maciupkie mimozy są w naczyniu w którym je posiałam i ledwo wystają nad folię,boje się je ruszyć
mimo,że mają już drugą parę liści.Czekam ,sama nie wiem na co ale nie chciałabym ich stracić.![]()
![]()
Co do granata to przesadziłem go do nowej doniczki i zawiązał 2 owoce ( być może 3 jest w drodze).
Mimozy też przedstawiłem w dzisiejszym poście

Poniżej fotki, jeżeli macie jakieś pytania względem jakieś rośliny to śmiało pytajcie

-
- 200p
- Od: 9 mar 2007, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Nie mogę stwierdzić tego na 100%, ale chyba tak. Wydaje mi się, że trochę jednak pomogło to mleko tworząc "osłonkę", a do tego połączone z chemią. na razie nie ma po nich śladu i jestem dobrej myśli. Jednak trzymaj kciukiPrzemo pisze:Ja mam pytanie - pozbyłeś się przędziorków z cytrusów?

Specjalnego szumu wokół nich nie robięanoli pisze:Twoje kloniki są fantastyczne. Muszę moim przemówić do rozumu :P Robisz coś przy nich specjalnego?

Jestem pod wrażeniem.....
Witaj, naprawdę wspaniałe roślinki. Mam do Ciebie jedno pytanie, mam cytrynę skierniewicką, kwitnie jak szalona ale ma mało lisci, w ubiegłym roku zawiązał się owoc ale roślinka chyba była za słaba bo po urośnięciu do ok 7-8 cm owocek zaczął nagle zasychac, teraz znowu jest mały owoc a roślinka zamiast wypuszczać nowe listki kwitnie ciągle jak szalona. Jak ją zmusic żeby wypuszczała liscie i rosła? Moze zeskubywać pąki?
Pozdrawiam
Pozdrawiam