Moje rośliny - filip11

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O rany ta Twoja kolekcja jest coraz ciekawsza, chociaż za każdym razem wydaje mi się, że już bardziej być nie może. Granat piękny, też mam na niego chrapkę. :lol:
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Filipie, jestem w szoku! Szkoda, że nie mam takiego wnuczka! Allle byśmy poszaleli! Moja 13-letnia wnuczka jakoś mało interesuje się roślinkami.
Awatar użytkownika
weiner
500p
500p
Od: 18 mar 2008, o 18:12

Post »

filip kiedy aktualizacja ;)?
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2007, o 22:22

Post »

Filipie, gratuluję takiego zapału do roślin mimo tak młodego wieku. Cytruski jak i inne rośliny odwdzięczają Ci się za dobrą opiekę, co widać na zdjęciach. Zastanawia mnie gdzie to wszystko trzymasz? Sądząc po ilości to są one ozdobą sporej ilości pokoi :) Bardzo mi się tu u Ciebie spodobało :D :D :D
Pozdrawiam Ewa
Rośliny doniczkowe / Kaktusy
Awatar użytkownika
Ewelinka
100p
100p
Od: 4 lut 2007, o 13:21

Post »

Filipie! Gratuluje pięknej kolekcji!! Masz wspaniałą rękę do roślin i mam nadzieję że zostaniesz znanym hodowcą :D A czy masz już może w swojej hodowli mango? Jeśli nie to gorąco polecam! Wysiewane z pestki pięknie rośnie :wink:
Pozdrawiam,
Ewelinka
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Filipie ,faktycznie juz ponad miesiąc nie pokazywałeś nam swoich roślin...
Co z granatem ?Zawiązały sie już owoce?
Ja mam 2 maciupkie mimozy są w naczyniu w którym je posiałam i ledwo wystają nad folię,boje sie je ruszyć
mimo,że mają już drugą parę liści.Czekam ,sama nie wiem na co ale nie chciałabym ich stracić. :D :D :D
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dawaj zdjęcia, nie daj się prosić. :lol:
filip11
200p
200p
Od: 9 mar 2007, o 17:19
Kontakt:

Post »

Widzę spore zainteresowanie :D. Przepraszam Was, że tak dawno nie pisałem, ale dziś aktualizacja :D. Chyba nie zdołam odpowiedzieć na wszystkie Wasze pytania :P.
Ewelinka pisze:Filipie! Gratuluje pięknej kolekcji!! Masz wspaniałą rękę do roślin i mam nadzieję że zostaniesz znanym hodowcą :D A czy masz już może w swojej hodowli mango? Jeśli nie to gorąco polecam! Wysiewane z pestki pięknie rośnie :wink:
Z mango raz próbowałem, ale się nie powiodło. Roślinka wyrosła po czym niemal od razu padła. Jednak jak będę miał okazję to na pewno podejmę jeszcze jedną próbę :wink:.
KaRo pisze:Filipie ,faktycznie już ponad miesiąc nie pokazywałeś nam swoich roślin...
Co z granatem ?Zawiązały się już owoce?
Ja mam 2 maciupkie mimozy są w naczyniu w którym je posiałam i ledwo wystają nad folię,boje się je ruszyć
mimo,że mają już drugą parę liści.Czekam ,sama nie wiem na co ale nie chciałabym ich stracić. :D :D :D
No racja trochę długo to trwało, ale to głównie wina komputera który się zepsuł i muszę korzystać z komputera taty, którego używa podczas pracy i jak można się domyślić jest dla mnie właściwie niedostępny. Jednak raz po raz uda mi się do niego dopchać :P.

Co do granata to przesadziłem go do nowej doniczki i zawiązał 2 owoce ( być może 3 jest w drodze).

Mimozy też przedstawiłem w dzisiejszym poście :wink:. Ogólnie mają się dobrze, ciekawie się zamykają po dotknięciu :P. Podobno są trudne w uprawie, ale jak na razie sobie jakoś radzą. Małych roślinek lepiej często nie dotykać, bo tracą energię.

Poniżej fotki, jeżeli macie jakieś pytania względem jakieś rośliny to śmiało pytajcie :wink:.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

:arrow: 1 Ukorzeniona marakuja (niedawno wypuściła pierwsze listka).
:arrow: 2 Rodzynki brazylijskie (jakoś słabo rosną, a niedługo pójdą w grunt).
:arrow: 3 Żywe kamienie wypuszczające nowe "pięterko".
:arrow: 4 Świeżo przesadzony banan ( w rzeczywistości donica jest spora, ale podobno banany dobrze się w takich czują).
:arrow: 5 Malutki owoc cytryny skierniewickiej (niestety ogólnie coś słabo z owocowaniem cytrusów w tym roku).
:arrow: 6 Mimoza.
:arrow: 7 Mimoza.
:arrow: 8 Mimozy.
:arrow: 9 Kwiaty granata, który do dziś kwitnie.
:arrow: 10 Pąk ze zgrubieniem (może powstać z niego owoc).
:arrow: 11 Klonik.
:arrow: 12 Bawełna ( 50cm!! Najwyższy z moich bawełn, ponieważ przy reszcie "uszczyknąłem" czubki).
:arrow: 13 Klonik.
:arrow: 14 Klonik.
:arrow: 15 Klonik.
:arrow: 16 Owocek granata.
:arrow: 17 Malutkie pąki klonika! Wszystkie już takie posiadają, choć na zdjęciach je słabo widać. To stosunkowo szybko, ponieważ kloniki mają dopiero 4 miesiące.
:arrow: 18 Owocek granata.
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Twoje kloniki są fantastyczne. Muszę moim przemówić do rozumu :P Robisz coś przy nich specjalnego? :shock:
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja mam pytanie - pozbyłeś sie przędziorków z cytrusów? :D
filip11
200p
200p
Od: 9 mar 2007, o 17:19
Kontakt:

Post »

Przemo pisze:Ja mam pytanie - pozbyłeś się przędziorków z cytrusów? :D
Nie mogę stwierdzić tego na 100%, ale chyba tak. Wydaje mi się, że trochę jednak pomogło to mleko tworząc "osłonkę", a do tego połączone z chemią. na razie nie ma po nich śladu i jestem dobrej myśli. Jednak trzymaj kciuki :wink:. Po mleku trochę wytarłem listka, jednak nie na wszystkich roślinach.
anoli pisze:Twoje kloniki są fantastyczne. Muszę moim przemówić do rozumu :P Robisz coś przy nich specjalnego? :shock:
Specjalnego szumu wokół nich nie robię :D. Jedyne co robię to podlewam dosyć często tzn. w przybliżeniu średnio co 1-2 dni, ale nie bierz tego dosłownie bo dużo zależy od ziemi, światła itp. Wieczorem je zraszam, ale z tego powodu, że są koło innych roślinek które tego wymagają i zawsze trochę na nie spada :D. Teraz staram się także nawozić co ok. 2 tygodnie nawozem dla roślin zielonych (wiem, że to nie duża dawka :P). Jednak ważną rzeczą jest uszczyknięcie czubka, ponieważ wtedy klonik dosłownie strzela gałązkami, a nawet i pąkami, a przy tym pięknie się krzewi.
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Dziękuję Ci serdecznie za pomoc :D Na prawdę jestem pod wrażeniem Twoich roślin :D
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To już nie przedszkole ale szkoła. :lol:
milka0105
1000p
1000p
Od: 2 mar 2008, o 20:59

Post »

gimnazjum prawie :D
Awatar użytkownika
Kasik28
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 maja 2008, o 18:05
Kontakt:

Jestem pod wrażeniem.....

Post »

Witaj, naprawdę wspaniałe roślinki. Mam do Ciebie jedno pytanie, mam cytrynę skierniewicką, kwitnie jak szalona ale ma mało lisci, w ubiegłym roku zawiązał się owoc ale roślinka chyba była za słaba bo po urośnięciu do ok 7-8 cm owocek zaczął nagle zasychac, teraz znowu jest mały owoc a roślinka zamiast wypuszczać nowe listki kwitnie ciągle jak szalona. Jak ją zmusic żeby wypuszczała liscie i rosła? Moze zeskubywać pąki?
Pozdrawiam :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”