Krokusy- wymagania,uprawa,problemy Cz.1
obecnie jest dużo promocji na krokusy w różnych sklepach i hipermarketach
i moje pytanie: czy jeśli bym zakupił je teraz i posadził jak piszą w opisach
to czy krokusy mają szansę zakwitnąć w następnym roku ??
boję się, że jeśli wsadzę je teraz to już jesienią wyjdą z ziemi a zima je przemrozi i nastepnej wiosny nic z nich nie będzie
pytam bo teraz można zakupić je naprawdę w atrakcyjnych cenach a jesienia gdy powinno sie je wsadzać do ziemi wtedy już są dużo droższe
Proszę o radę
i moje pytanie: czy jeśli bym zakupił je teraz i posadził jak piszą w opisach
to czy krokusy mają szansę zakwitnąć w następnym roku ??
boję się, że jeśli wsadzę je teraz to już jesienią wyjdą z ziemi a zima je przemrozi i nastepnej wiosny nic z nich nie będzie
pytam bo teraz można zakupić je naprawdę w atrakcyjnych cenach a jesienia gdy powinno sie je wsadzać do ziemi wtedy już są dużo droższe
Proszę o radę
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z krokusami jest tak, że na miejsce co roku zamierającej bulwy matecznej tworzy się kilka bulw potomnych. W przypadku bardzo licznego potomstwa otrzymuje się mniejsze bulwy. Ilość i jakość bulw zależy od warunków uprawowych: rodzaj gleby, wilgotność, zasobność w składniki pokarmowe, gęstość sadzenia, pielęgnowanie roślin no i oczywiście od cech gatunku/odmiany. Sadzenie małych bulw w ogrodnictwie jest nieopłacalne. Jeżeli kupisz krokusy w tej chwili bulwki potomne będą z pewnością malutkie. Czyli zakwitną mizernie po roku troskliwej pielęgnacji a ładnie za 2 lata. Można powiedzieć, że w praktyce oznacza to, że kupujesz sobie nie bardzo tanie bulwy tylko drogie nasiona. No, w tym przypadku masz chociaż pewność, że zostaną zachowane cechy odmianowe. Jeżeli są to typowe, ogólnie dostępne jesienią odmiany to ja bym ich nie kupował. Ceny krokusów jesienią nie są obecnie bardzo wysokie. Jeżeli chcesz koniecznie mieć jak najszybciej krokusy w swoim ogródku to polecam gatunki kwitnące jesienią. Sadzi się je w lipcu. Pozdrawiam! Przemek
-
-
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
niezapominajka567 pisze:A wykopujecie je jak inne cebulowe czy moga latami rosnąć w tym samym miejscu bez wykopywania i będą obficie kwitły? Czy można je np wsadzić na trawniku i latem kosić trawę nez obawy, że się im nic nie stanie?
Nie wykopuję (póki co), ładnie się rozrastają i obficie kwitły (do gradobicia)....
Mam je na trawniku, powinno się poczekać z koszeniem aż całkowicie nie usnchną liście - w maju nie widziałam już śladu po krokusach i bez obawy wjechałam kosiarką...

- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
-