Krokusy- wymagania,uprawa,problemy Cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

czasami tak się zdarza ze względu na to że kończą się składniki odżywcze w glebie. Może warto pomyśleć o przesadzeniu.
Awatar użytkownika
fanatic
100p
100p
Od: 9 paź 2006, o 12:31

Post »

obecnie jest dużo promocji na krokusy w różnych sklepach i hipermarketach
i moje pytanie: czy jeśli bym zakupił je teraz i posadził jak piszą w opisach
to czy krokusy mają szansę zakwitnąć w następnym roku ??
boję się, że jeśli wsadzę je teraz to już jesienią wyjdą z ziemi a zima je przemrozi i nastepnej wiosny nic z nich nie będzie
pytam bo teraz można zakupić je naprawdę w atrakcyjnych cenach a jesienia gdy powinno sie je wsadzać do ziemi wtedy już są dużo droższe

Proszę o radę
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z krokusami jest tak, że na miejsce co roku zamierającej bulwy matecznej tworzy się kilka bulw potomnych. W przypadku bardzo licznego potomstwa otrzymuje się mniejsze bulwy. Ilość i jakość bulw zależy od warunków uprawowych: rodzaj gleby, wilgotność, zasobność w składniki pokarmowe, gęstość sadzenia, pielęgnowanie roślin no i oczywiście od cech gatunku/odmiany. Sadzenie małych bulw w ogrodnictwie jest nieopłacalne. Jeżeli kupisz krokusy w tej chwili bulwki potomne będą z pewnością malutkie. Czyli zakwitną mizernie po roku troskliwej pielęgnacji a ładnie za 2 lata. Można powiedzieć, że w praktyce oznacza to, że kupujesz sobie nie bardzo tanie bulwy tylko drogie nasiona. No, w tym przypadku masz chociaż pewność, że zostaną zachowane cechy odmianowe. Jeżeli są to typowe, ogólnie dostępne jesienią odmiany to ja bym ich nie kupował. Ceny krokusów jesienią nie są obecnie bardzo wysokie. Jeżeli chcesz koniecznie mieć jak najszybciej krokusy w swoim ogródku to polecam gatunki kwitnące jesienią. Sadzi się je w lipcu. Pozdrawiam! Przemek
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
mirra57
50p
50p
Od: 4 mar 2008, o 04:33

Post »

Tak, krokusy to przepiękne kwiaty wiosny.
U mnie rosną przed domem, ale w tym roku zauważyłam, ze w ogrodzie na tyłach domu też sa :!: Byłam mile zaskoczona. Prawdopodobnie ptaki, albo wiewiórki poprzenosiły cebulki od sąsiadów. Bardzo się tymi kwiatkami cieszę :D
Majka
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Te żółte krokusiki z rozłożonymi płatkami to C. chryzanthus (Krokus złocisty). On po prostu tak ma.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ciekawy jest. ja mam zwykłe krokusy, fioletowe, białe, białe z fioletowymi żyłeczkami, małe żółte, ciemnofioletowe... mi sie wszystkie krokusiki podobają.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

niezapominajka567 pisze:A wykopujecie je jak inne cebulowe czy moga latami rosnąć w tym samym miejscu bez wykopywania i będą obficie kwitły? Czy można je np wsadzić na trawniku i latem kosić trawę nez obawy, że się im nic nie stanie?

Nie wykopuję (póki co), ładnie się rozrastają i obficie kwitły (do gradobicia)....
Mam je na trawniku, powinno się poczekać z koszeniem aż całkowicie nie usnchną liście - w maju nie widziałam już śladu po krokusach i bez obawy wjechałam kosiarką... :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ja nigdy nie przesadzam krokusów, rosną w tym samym miejscu co zawsze. a są tam, odkąd pamiętam... po przekwitnięciu sterczą te liście.... a jest tego sporo. ale przebiśniegów mam o wiele więcej, nawet się porozsiewały na trawniku...
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Od: 11 lut 2008, o 22:39

Post »

To moje krokusiki, posadzone pod bzem, rosna tam sobie już 4 lata. Zdjęcie robiłam 2 tygodnie temu, więc zaczynają już przekwitać :(

Obrazek

Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55

Post »

bardzo lubię krokusy po zimie to jedne z pierwszych tak kolorowych kwiatów które witają wiosnę :P Obrazek

Obrazek Obrazek
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Trzy pierwsze zdjęcia wykonałem dzisiaj rano a czwarte wykonałem w dniu wczorajszym. Na zdjęciach 3 i 4 nasadzenia z małych bulw przybyszowych. Krokusiki będą sobie rosły w tym miejscu przez kolejne 3 lata.
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58

Post »

Ja też je uwielbiam... :D oglądać i fotografować :D jakby nie było są symbolem zbliżającej się WIELKIMI KROKAMI wiosny :P
moje krokusy :
Obrazek Obrazek Obrazek
old_I-s

Post »

Piękne Wasze krokusiki ,ja niestety nie mam a może mam sama nie wiem.Dostałam tydzień temu od znajomej cebulki z listkami z białym paskiem w środku.Ona dostała od starszej pani która nie pamiętała nazwy .
Pytanie ,czy takie listki mają tylko krokusy czy są jeszcze inne roślinki z takimi listkami?
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obawiam się, że dostałaś śniedki a nie krokusy, To łatwo sprawdzić, bo cebulki śniedków są prawie białe a bulwy krokusów są brązowo-żółto-beżowe no i są spłaszczone. Niektórym śniedki bardzo się podobają więc może i Tobie też przypadną do gustu. Przemek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”