Ogród - mój azyl - JolantaG cz.3
- iwa27
- 1000p
- Od: 19 maja 2009, o 07:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Jolu
Jestem u ciebie prawie dziennie ale tak cichutko snuje sie po twoim ogródku i podziwiam
ale dziś muszę w końcu coś skrzypnąć
Kobito skąd ja to znam - ja każdą rzecz przeliczam na roślinki - przestałam chodzić na yogę, którą uwielbiam, bo wiesz ile idzie kupić roślinek za 100 zł miesięcznie
A sobie wytłumaczyłam, że teraz to i tak się przecież ruszam - choćby przy sadzeniu tych nowych roslinek to bez yogi się obejdę 

Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
- JolantaG
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
WITAM wszystkich bardzo serdecznie.
Dziękuje za miłe słowa ,wybaczcie ,że nie odpisuje każdemu z osobna ,ale jestem wykończona .Zakupy roślinek ,to fajna rzecz ,jeśli wracam do domu i nic nie kupię do posadzenia ,to lepiej do mnie nie podchodzić .Moi domownicy już o tym wiedzą ,więc nie narzekają ,gdy znów coś kupię ,wolą święty spokój .M czasami tylko pyta ,czy mam to jeszcze gdzie posadzić i ,czy nie zabiorę miejsca warzywkom.
Pracy mnóstwo ,no i na dodatek wybieraliśmy dzisiaj z M miodek od naszych pszczółek .Było go nie wiele ,bo pogoda do kitu ,ale i tak się napracowałam .M przynosił ramki ,ja wirowałam ,przecedzałam i do słoiczków .Przed chwileczką skończyliśmy .M odpoczywa z piwkiem w ręku ,a ja na forum .
Zakwitły dzisiaj 2 kolejne liliowce .

2 od HALINKI KWAK .

Chyba LATVIA z Florexpolu .

Jakiś wysoki czosnek ,który się schował w żarnowcu .

ŻÓŁTY niziutki ,ale niezwykle uroczy NN.

FLOKSY .

Na koniec dziwaczki .

Dziękuje za miłe słowa ,wybaczcie ,że nie odpisuje każdemu z osobna ,ale jestem wykończona .Zakupy roślinek ,to fajna rzecz ,jeśli wracam do domu i nic nie kupię do posadzenia ,to lepiej do mnie nie podchodzić .Moi domownicy już o tym wiedzą ,więc nie narzekają ,gdy znów coś kupię ,wolą święty spokój .M czasami tylko pyta ,czy mam to jeszcze gdzie posadzić i ,czy nie zabiorę miejsca warzywkom.
Pracy mnóstwo ,no i na dodatek wybieraliśmy dzisiaj z M miodek od naszych pszczółek .Było go nie wiele ,bo pogoda do kitu ,ale i tak się napracowałam .M przynosił ramki ,ja wirowałam ,przecedzałam i do słoiczków .Przed chwileczką skończyliśmy .M odpoczywa z piwkiem w ręku ,a ja na forum .

Zakwitły dzisiaj 2 kolejne liliowce .

2 od HALINKI KWAK .

Chyba LATVIA z Florexpolu .

Jakiś wysoki czosnek ,który się schował w żarnowcu .

ŻÓŁTY niziutki ,ale niezwykle uroczy NN.

FLOKSY .

Na koniec dziwaczki .

- JolantaG
Kalendarz biodynamiczny na następne dni .Oj ,będziemy dużo odpoczywać .

http://ww6.tvp.pl/4915,20090630916683.strona

-
- Od: 14 cze 2008, o 21:31
- iwa27
- 1000p
- Od: 19 maja 2009, o 07:59
Jolu to niesamowite. Dziś gdy byłam u ciebie pomyślałam - Dawno Jola nie zamieszczała kalendarza księżycowego - No i masz
jest
telepatia jakaś czy co
Kurcze poczytałam i sama nie wiem mam jutro sadzić te nowe nabytki czy nie 

Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
- JolantaG
MAJU ,wprawdzie z ula nie wybieram ramek ,bo za bardzo boję się ukąszenia ,ale pozostałe prace jak najbardziej .Wykonuję wszystkie prace związane z wirowaniem miodu,czyli odsklepiam ramki ,wiruję ,przecedzam miód ,napełniam słoiki .Gotuję syropki na zimę ,zbieram ziółka ,suszę ,aby było na napary ...............itp.mariasen pisze:Jola, ty tez coś robisz przy pszczołach?
IWO ,kalendarz księżycowy zamieszczam każdego tygodnia .
Księżyc w najbliższym tygodniu ubywa do nowiu, który przypada 22-go lipca .
Duże rysunki łopatek i liścia wskazują iż mamy przed sobą najlepsze dni do wykonywania prac pielęgnacyjnych w ogrodach, uprawy gleby, nawożenia. W sadzie należy zwalczać szkodniki mszyce, gąsienice i stosować opryski najlepiej w dniach oznaczonych łopatkami.
Najbezpieczniej dla własnego zdrowia i najtaniej stosować preparaty wykonane domowym sposobem z roślin m.in. wyciągi i gnojówki z pokrzywy, napary i odwary czarnego bzu lub emulsje z szarego mydła.
W nadchodzącym tygodniu lepiej unikać wszelkich siewów, sadzenia i wykonywania przetworów, zwłaszcza w dniach oznaczonych przekreślonym nasionem i sadzonką. Rośliny wtedy mogą gorzej rosnąć, zaś przetwory się psuć.
Ewentualnie siewy, zbiory, także przetwory najlepiej wykonywać od 24-ego lipca.
Dobry czas do pozyskiwania warzyw i ziół korzeniowych, zwłaszcza na dłuższe przechowywanie będzie w dniach oznaczonych małymi korzeniami.
Do 22-go lipca warto wycinać odrosty korzeniowe, przerywać zawiązki owoców. Jest to również najlepszy okres do nawożenia niektórych roślin w ogrodach kompostami, gnojówkami roślinnymi np. z pokrzywy, żywokostu.
Wtedy też ściółkować grządki. Prace uprawowe, niszczenie chwastów, przerywki roślin, wykonywać najkorzystniej w tych samych terminach. Ścinana w najbliższych dniach trawa, zwłaszcza do 22-go lipca będzie wolniej odrastać.
Warto w tym tygodniu do 21-go lipca kontynuować prace pielęgnacyjne w pasiekach.

Nie marudzisz TARO .Masz rację .