Ogród Leszka

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak w zeszłym roku kwitły rośliny w opisanym wcześniej kratkowym narożniku - po kolei: Clematis "Andromeda", Wiciokrzew "Graham Tomas", tunbergia alata - czyli Czarnoka Zuzanna i lilia
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

W zeszłym roku jeszcze przed domem zagościły różne pomniejsze kwiatowe akcenty - a przede wszystkim moje ulubione fuksje :)

Obrazek Obrazek
ObrazekObrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

W tym roku chciałbym jeszcze dodać wiszącą powojnikową kule, która na razie wygląda tak:

Obrazek

ale mam nadzieję, że już wkrótce będzie jakoś tak (proszę trzymać kciuki żeby się udało :) )
Obrazek

(szczegóły i więcej informacji w tym wątku)
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W zeszłym tygodniu wreszcie udało mi się dostać trochę urlopu i zaczęło się wdrażanie w życie powyższych projektów.
Po łuku-pergoli przyszła kolej na kratko-ławeczkę (na razie zdecydowałem się na wersję bez tych łuków wychodzących do przodu).

Obrazek

Obrazek ]Obrazek

W donicach na razie zagościły z jednej strony powojnik "Jan Paweł II" + różowo-czerwona róża pnąca, a z drugiej powojnik "Kacper" + żółta róża pnąca.
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
Ines1977
100p
100p
Od: 3 mar 2009, o 21:52

Post »

Dzięki za piękne zdjęcia, rewelacyjne projekty i praktyczne szczegółowe rady. Wszystko dogłębnie przemyślane. Na prawdę super, że założyłeś ten wątek.
Czy możesz polecić jakąś lakierobejcę? Taką jakość/cena?
Pozdrawiam. Agnieszka.
Moje ogródkowe początki
Awatar użytkownika
HannaCS
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Co racja to racja
Pergole i donice super
Zeby tak moja połówka miała trochę czasu, żeby mi takie cuda porobić...
Tobie to pięknie wychodzi
.. a do pytania Agnieszki o lakiero-bejcę dołączam się bo jestem tym żywo zainteresowana :)
Owoce dojrzewają w słońcu, Ludzie w świetle miłości!!

zielony ogród w lesie
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p
Od: 28 kwie 2007, o 00:37

Post »

Witaj Lesiu!
No i następny ogródek wpisuję na listę z cyklu 'odwiedzać koniecznie' :D .
Bardzo się cieszę, że z Ciebie taki miłośnik pnączy, bo będzie gdzie sycić oczy jak już się sezon rozhula ;:63.

Pozdrawiam,
Mysza

'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ines1977 pisze:Dzięki za piękne zdjęcia, rewelacyjne projekty i praktyczne szczegółowe rady. Wszystko dogłębnie przemyślane. Na prawdę super, że założyłeś ten wątek.
Czy możesz polecić jakąś lakierobejcę? Taką jakość/cena?
HannaCS pisze: a do pytania Agnieszki o lakiero-bejcę dołączam się bo jestem tym żywo zainteresowana
Wszystkie kratki i pergole malowałem nie lakiero-bejcą tylko impregnatem koloryzującym na bazie wosku pszczelego Primacol UniDecor.
Impregnat jest wodorozcieńczalny, nie zawiera rozpuszczalników i ponoć nie jest szkodliwy w żaden sposób dla roślin (jest to o tyle zaleta,
że można podmalowywać odpryski lub ubytki tuż obok rosnących pnączy, które usunięcie niewątpliwie byłoby kłopotliwe).

Obrazek

Preparat ma konsystencję takiej jakby leciutko ściętej galaretki. Doskonale maluje się nim przy użyciu ropownicy i kompresora, do malowanie pędzlem chyba jednak bym go nie polecał (ja wymiękłem z malowaniem pędzlem po pierwszej warstwie na pierwszej kratce, a miałem ich już do pomalowania do dzisiaj już w sumie 17 sztuk) - kompresorem poszło rewelacyjnie szybko (w jedno popołudnie po pracy, w 2 godziny, malowałem 9 kratek). Być może więcej preparatu się wtedy "ulatnia", ale zysk czasowy jest gigantyczny.

Kupuję w 10l baniakach w OBI - zauważyłem, że jego cena zmieniała się tak od około 27zł za baniak w lutym i na początku marca do 39zł w kwietniu (tak samo w zeszłym i tym roku - chyba w lutym wyprzedają zeszłoroczne pod nową kwietniową dostawę ;) ).

Malowałem 3x elementy kupione już zaimpregnowane (kratki, kantówki, kompostownik - pokryte są wtedy takim zielonym nalotem z impregnatu) oraz 5x elementy wcześniej nie impregnowane (łuk pergoli, skrzynki-doniczki, ławeczkę). Co roku staram się jeszcze pędzlem nasączyć wszystkie miejsca mocno chłonące wodę (tam gdzie drewno jest cięte w poprzek słojów).
Dostępne jest 7 kolorów (+ impregnat bezbarwny) - na moich zdjęciach wszędzie jest to kolor o nazwie teak.

30l preparatu (3 bańki) wystarczyło na wszytko co widać na wcześniejszych zdjęciach - wspomniane 17 kratek, brama-pergola, ławeczka z kratkami i skrzynkami - oraz 2 duże kompostowniki 120x120x120cm z pokrywami.
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to mogę rozpocząć serię tegorocznych zdjęć :D - jako pierwsze kwitły posadzone w zeszłym roku krokusy, hiacynty i forsycja.

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Urszula B
500p
500p
Od: 27 sty 2009, o 08:21

Post »

masz fantastyczne pomysły.. godne naśladowania:).. bardzo mi się podoba u ciebie:)
"Żadna noc nie może być aż tak czarna, żeby nigdzie nie można było odszukać choć jednej gwiazdy. Pustynia też nie może być aż tak beznadziejna, żeby nie można było odkryć oazy. Zawsze gdzieś czeka jakaś mała radość. Istnieją kwiaty, które kwitną nawet w zimie."
Awatar użytkownika
ihasia
500p
500p
Od: 19 maja 2008, o 10:27

Post »

Witaj Lesiu!
Przepieknie u Ciebie. Pergola, laweczka.. widac ze masz mnostwo pomyslow i co najwazniejsze realizujesz je.
Tesciowa na pewno jest zadowolona- ja bym byla przeszczesliwa majac ziecia ktory tak domienil ogrod.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie pięknie zakwitł barwinkowy "dywanik" u stóp clematisów (pełne 8m kwitnącego barwinka ;:333)

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Serduszka bardzo dobrze zareagowały na przesadzenie w inne miejsce i kwitną jak oszalałe ;:26 :

Obrazek

Obrazek Obrazek

Doskonale miewają się również szafirki:

Obrazek

Niestety nieco słabo zakwitł pigwowiec japoński - w zasadzie kwiaty ma tylko u nasady pędów
(Ktoś wie może jak go poprzycinać żeby ładnie kwitł w przyszłym roku ? ;:24 )

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I największe tegoroczne zaskoczenie.... bo to to jest chyba to o czym myślę ?

A zaskoczenie, ponieważ te pączki pojawiły się na posadzonej w zeszłym roku wisterii "Prolific" (sadzonka ok. 40cm) :heja .
Po tym co czytałem - między innymi na tym właśnie forum - myślałem, że będę musiał odczekać ze 3 lata na ten widok:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Katarynka
500p
500p
Od: 1 kwie 2009, o 14:57

Post »

super , super, super.... jeśli pozwolisz będę zaglądać.... inspiracje już zaczerpnęłam.... Ta kula powojnikowa!!! :shock: trzymam kciuki....
Katarzyna, zapraszam
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Katarynka pisze:super , super, super.... jeśli pozwolisz będę zaglądać.... inspiracje już zaczerpnęłam.... Ta kula powojnikowa!!! :shock: trzymam kciuki....
Ależ dlaczego miałbym zabraniać ??? Oczywiście zapraszam wszystkich serdecznie :lol:.
Jeżeli coś wykombinujesz z kulą to koniecznie podziel się informacjami w tymwątku.
Awatar użytkownika
gagawi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2007, o 21:57

Post »

Witaj,

Jestem pod wielkim wrażeniem nie tylko pięknych pnączy i kwiatów, ale i znakomitych pomysłów, projektów i porad - z których na pewno skorzystam :)

Pozdrawiam,
Grażyna W
Mój ogródek
regulamin
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie w pełnej okazałości objawiły się jesienne szaleństwa tulipanowe:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”