Poranna Rosa - żółta malina

Drzewa owocowe
Awatar użytkownika
Ingrid
200p
200p
Od: 10 lut 2007, o 17:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Poranna Rosa jest najsłodsza z jesiennych malin , owocuje nieco póżniej niz Polana czy Polka i jest bardziej podatna na pleśń w deszczową pogodę , ale smak wyrównuje te ułomności :wink:

Obrazek
pozdrawiam Ingrid
migawki z ogrodu
Awatar użytkownika
markpm
200p
200p
Od: 10 lis 2007, o 15:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

aniawoj pisze:
Renata pisze:Posiadam malinę Polana, na wiosnę udało mi się kupić maleńką sadzonkę Porannej Rosy i powiedziano mi, że jest to odmiana powtarzająca, czyli do ścinania na zimę. W tej chwili sadzonka ma ponad metr wysokości i wypuszcza młode pędy. Zdobyłam ją ponad 100 km od miejsca zamieszkania - na pytania o Pokusę czy Polkę sprzedawcy wzruszają ramionami, a bardzo chciałabym zdobyć też sadzonki tych odmian.
Mam Polanę i Poranną Rosę w bardzo dużej ilości - nie mam nic przeciwko temu ,aby Ci odstąpić kilka sadzonek.
Witam, jestem z Olkusza. Czy masz możliwość odstąpienia kilku sadzonek tej maliny?
Awatar użytkownika
4rafko4
200p
200p
Od: 21 gru 2009, o 11:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Poranna Rosa - żółta malina

Post »

Witam mam problem z moją Poranną Rosą

Mam ją z 3 sezony pierwszy raz nie scinałem ponieważ nie wiedziałem (ale chyba dobrze ze w pierwszym sezonie się nie ścinało) niestety nic z tego nie wyszło i na nastepny ściołem je wszystkie lecz ku memu zdziwieniu nie pokazał sie ani jeden kwiatek
Szkoda mi ich tak ładnie rosną (przechodzą nawet do sąsiada tak im dobrze ) z jednej roślinki mam już kilkanaście
Jak ich w tym roku nie będzie to trzeba będzie coś nowego szukać :x

Doradzcie coś ??
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Mam Polanę i Poranną Rosę od kilku lat ,wycinam suche pędy wczesną wiosną ,nawożę ązofoską raz w sezonie i podlewam wodą obficie raz tygodniu.Bez podlewania słabo owocują. ;:108
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Robali też nigdy nie mają. :lol:
magangs
100p
100p
Od: 20 sie 2008, o 12:45

Post »

GERTRUDA pisze:Witam . Od paru lat przyglądam się w rożnych ofertach malince Poranna Rosa i w tym roku chyba się na nią skuszę , ale z powodu ograniczonego miejsca wolałabym mieć pewność że warto [ czerwone malinki już mam ] . Może ktoś podzieli się informacjami , czy faktycznie owoce tej odmiany są słodkie i aromatyczne jak to zachwalają sprzedawcy i jak ze zdrowotnością ? Oraz czy owocuje na pędach jednorocznych czy dwuletnich ?Będę niezmiernie wdzięczna za wszelkie informacje i wskazówki :wink: :lol:
Ja w zeszłym roku na wiosnę posadziłem poranną rosę, polkę i polanę, po ok. 5 krzaków każdej i po kilku miesiącach miałem trochę owoców z każdej. owoce tej pierwszej były zdecydowanie najsłodsze.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zdecydowanie zachęcam cię do posadzenia Porannej Rosy.Owocuje trochę póżniej niż Polana ale praktycznie do przymrozków masz owoce.Nie należy tylko zaniedbywać zbierania gdyż długo wisząc na krzaku stają się niesmaczne,nie opadają.Zebrane w czasie -to smaczne i atrakcyjne owoce.
janus_z
50p
50p
Od: 13 lut 2008, o 13:35

Post »

ciekawie wygląda ta odmiana, popatrzę za sadzonkami u siebie :)
Awatar użytkownika
markpm
200p
200p
Od: 10 lis 2007, o 15:17
Kontakt:

Post »

Popatrz, popatrz.
Ja z niecierpliwością czekam na wiosnę. Malinki posadziłem wczesną wiosną zeszłego roku. z 11 sadzonek, latem miałem już ponad 20 roślin (nie wszystkie kwitły). Ciekawe ile będzie roślin wiosną?

Zrobiłem mały eksperyment i zostawiłem stare pędy, tak, żeby mieć pierwsze owoce ze zbioru letniego i drugie, z młodych roślin późnym latem.
Niestety nie mogę polecić tego sposobu - maliny letnie nie owocowały tak obficie jak późniejsze, sporo pąków było zniszczonych przez kwieciaka malinowca (?), a w dwóch owocach znalazłem robaczki, co zdecydowanie odrzuciło mnie od letnich zbiorów :P
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

U mnie już powoli dojrzewają. Na pędach jest coraz więcej kwiatów i zawiązków :)
Obrazek
dawidbanan
---

Post »

Jak wasze malinki?
kajo
200p
200p
Od: 29 mar 2010, o 19:31

Post »

Kiepsko, bo nie udało mi się kupić. Mają być kopane z gruntu po 15-ym października. Za rok pogadamy. ;:7
Pozdrawiam serdecznie,
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Kontakt:

Post »

Ja miałem jednego owocka na mojej jednej biednej sadzonce :>
Ale był pyszniutki.
Kupiłem po sztuce Polke, Polane i Poranną rose. Tylko żółta przeżyła. Zdecydowanie nie polecam robić zakupów w ogrodniczym w Krzeszowicach (przy drodze 79)
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
dawidbanan
---

Post »

U mnie są całe obsypane w owockach :heja
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21

Post »

Witajcie !
Moje Poranne przeszły pod płotem od sąsiada. Widocznie u mnie jest im lepiej. Od wielu lat intensywnie owocują od pierwszych dni września do mocniejszych przymrozków.
Co roku nawożę je kompostem.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”