Poranna Rosa - żółta malina
- Ingrid
- 200p

- Od: 10 lut 2007, o 17:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Poranna Rosa jest najsłodsza z jesiennych malin , owocuje nieco póżniej niz Polana czy Polka i jest bardziej podatna na pleśń w deszczową pogodę , ale smak wyrównuje te ułomności

pozdrawiam Ingrid
migawki z ogrodu
migawki z ogrodu
- markpm
- 200p

- Od: 10 lis 2007, o 15:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Witam, jestem z Olkusza. Czy masz możliwość odstąpienia kilku sadzonek tej maliny?aniawoj pisze:Mam Polanę i Poranną Rosę w bardzo dużej ilości - nie mam nic przeciwko temu ,aby Ci odstąpić kilka sadzonek.Renata pisze:Posiadam malinę Polana, na wiosnę udało mi się kupić maleńką sadzonkę Porannej Rosy i powiedziano mi, że jest to odmiana powtarzająca, czyli do ścinania na zimę. W tej chwili sadzonka ma ponad metr wysokości i wypuszcza młode pędy. Zdobyłam ją ponad 100 km od miejsca zamieszkania - na pytania o Pokusę czy Polkę sprzedawcy wzruszają ramionami, a bardzo chciałabym zdobyć też sadzonki tych odmian.
- 4rafko4
- 200p

- Od: 21 gru 2009, o 11:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Poranna Rosa - żółta malina
Witam mam problem z moją Poranną Rosą
Mam ją z 3 sezony pierwszy raz nie scinałem ponieważ nie wiedziałem (ale chyba dobrze ze w pierwszym sezonie się nie ścinało) niestety nic z tego nie wyszło i na nastepny ściołem je wszystkie lecz ku memu zdziwieniu nie pokazał sie ani jeden kwiatek
Szkoda mi ich tak ładnie rosną (przechodzą nawet do sąsiada tak im dobrze ) z jednej roślinki mam już kilkanaście
Jak ich w tym roku nie będzie to trzeba będzie coś nowego szukać :x
Doradzcie coś ??
Mam ją z 3 sezony pierwszy raz nie scinałem ponieważ nie wiedziałem (ale chyba dobrze ze w pierwszym sezonie się nie ścinało) niestety nic z tego nie wyszło i na nastepny ściołem je wszystkie lecz ku memu zdziwieniu nie pokazał sie ani jeden kwiatek
Szkoda mi ich tak ładnie rosną (przechodzą nawet do sąsiada tak im dobrze ) z jednej roślinki mam już kilkanaście
Jak ich w tym roku nie będzie to trzeba będzie coś nowego szukać :x
Doradzcie coś ??
- Georginia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 lis 2009, o 16:47
Mam Polanę i Poranną Rosę od kilku lat ,wycinam suche pędy wczesną wiosną ,nawożę ązofoską raz w sezonie i podlewam wodą obficie raz tygodniu.Bez podlewania słabo owocują. 
- Georginia

Robali też nigdy nie mają. 
Ja w zeszłym roku na wiosnę posadziłem poranną rosę, polkę i polanę, po ok. 5 krzaków każdej i po kilku miesiącach miałem trochę owoców z każdej. owoce tej pierwszej były zdecydowanie najsłodsze.GERTRUDA pisze:Witam . Od paru lat przyglądam się w rożnych ofertach malince Poranna Rosa i w tym roku chyba się na nią skuszę , ale z powodu ograniczonego miejsca wolałabym mieć pewność że warto [ czerwone malinki już mam ] . Może ktoś podzieli się informacjami , czy faktycznie owoce tej odmiany są słodkie i aromatyczne jak to zachwalają sprzedawcy i jak ze zdrowotnością ? Oraz czy owocuje na pędach jednorocznych czy dwuletnich ?Będę niezmiernie wdzięczna za wszelkie informacje i wskazówki![]()
- Georginia

Zdecydowanie zachęcam cię do posadzenia Porannej Rosy.Owocuje trochę póżniej niż Polana ale praktycznie do przymrozków masz owoce.Nie należy tylko zaniedbywać zbierania gdyż długo wisząc na krzaku stają się niesmaczne,nie opadają.Zebrane w czasie -to smaczne i atrakcyjne owoce.
-
janus_z
- 50p

- Od: 13 lut 2008, o 13:35
ciekawie wygląda ta odmiana, popatrzę za sadzonkami u siebie 
- markpm
- 200p

- Od: 10 lis 2007, o 15:17
- Kontakt:
Popatrz, popatrz.
Ja z niecierpliwością czekam na wiosnę. Malinki posadziłem wczesną wiosną zeszłego roku. z 11 sadzonek, latem miałem już ponad 20 roślin (nie wszystkie kwitły). Ciekawe ile będzie roślin wiosną?
Zrobiłem mały eksperyment i zostawiłem stare pędy, tak, żeby mieć pierwsze owoce ze zbioru letniego i drugie, z młodych roślin późnym latem.
Niestety nie mogę polecić tego sposobu - maliny letnie nie owocowały tak obficie jak późniejsze, sporo pąków było zniszczonych przez kwieciaka malinowca (?), a w dwóch owocach znalazłem robaczki, co zdecydowanie odrzuciło mnie od letnich zbiorów :P
Ja z niecierpliwością czekam na wiosnę. Malinki posadziłem wczesną wiosną zeszłego roku. z 11 sadzonek, latem miałem już ponad 20 roślin (nie wszystkie kwitły). Ciekawe ile będzie roślin wiosną?
Zrobiłem mały eksperyment i zostawiłem stare pędy, tak, żeby mieć pierwsze owoce ze zbioru letniego i drugie, z młodych roślin późnym latem.
Niestety nie mogę polecić tego sposobu - maliny letnie nie owocowały tak obficie jak późniejsze, sporo pąków było zniszczonych przez kwieciaka malinowca (?), a w dwóch owocach znalazłem robaczki, co zdecydowanie odrzuciło mnie od letnich zbiorów :P
Ogród: Coś z niczego
-
dawidbanan
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
U mnie już powoli dojrzewają. Na pędach jest coraz więcej kwiatów i zawiązków

-
dawidbanan
- ---
Jak wasze malinki?
Kiepsko, bo nie udało mi się kupić. Mają być kopane z gruntu po 15-ym października. Za rok pogadamy. 
Pozdrawiam serdecznie,
- Space99

- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Kontakt:
Ja miałem jednego owocka na mojej jednej biednej sadzonce :>
Ale był pyszniutki.
Kupiłem po sztuce Polke, Polane i Poranną rose. Tylko żółta przeżyła. Zdecydowanie nie polecam robić zakupów w ogrodniczym w Krzeszowicach (przy drodze 79)
Ale był pyszniutki.
Kupiłem po sztuce Polke, Polane i Poranną rose. Tylko żółta przeżyła. Zdecydowanie nie polecam robić zakupów w ogrodniczym w Krzeszowicach (przy drodze 79)
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
-
dawidbanan
- ---
U mnie są całe obsypane w owockach 
- krzysztofkhn

- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Witajcie !
Moje Poranne przeszły pod płotem od sąsiada. Widocznie u mnie jest im lepiej. Od wielu lat intensywnie owocują od pierwszych dni września do mocniejszych przymrozków.
Co roku nawożę je kompostem.
Moje Poranne przeszły pod płotem od sąsiada. Widocznie u mnie jest im lepiej. Od wielu lat intensywnie owocują od pierwszych dni września do mocniejszych przymrozków.
Co roku nawożę je kompostem.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.