Paphiopedilum i inne

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Prześliczne są Twoje storczyki. Takie olbrzymie kwiaty i pachnące.
Sama rozkosz dla zmysłów.
Gratuluję :D
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p
Od: 16 lis 2007, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki :oops: Olbrzymi to jest dopiero ten cudak :wink: - 90cm ponad doniczkę. Mam cztery odmiany- dwa odcienie beżu i dwa odcienie bordo; jeden z bordowych jest właśnie na etapie wydłużania łodygi kwiatowej :P

ObrazekObrazek ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p
Od: 8 cze 2008, o 22:32

Post »

jakie cudo, a jakie zdrowe!!! \zazdroszczę ;)
platynka :)
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Śliczne Cymbidium, a kwitnienie własne, czy sklepowe?
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p

Post »

To akurat własne, za jakieś trzy tygodnie powinno być kolejne, ale inny kolor :P
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Agnieszko, gratuluję wspaniałych kwitnień, co ty robisz z nimi że tak pięknie kwitną, jesteś mistrzynią ;:12

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie, graruluję własnego kwitnienia Cymbidium i co trzeba zrobić, żeby tak ładnie zakwitło?
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p

Post »

Dzięki :oops: Niestety to kwitnienie jest zbyt ładne, bo kilka pąków odpadło zanim się rozwinęły i na łodydze jest niespełna 10 kwiatów :? Bordowe cymbidium, które dopiero zabiera się do kwitnienia ma ok. 20 pąków (poległy 3 - jeden z mojej winy :oops: - niechcący go odłamałam)Jedno cymbidium mam od około 6-7 lat, teraz mam cztery (właściwie to pięć, ale dwa są identyczne, więc dzielą doniczkę i liczę je jako jedną sztukę); wszystkie cymbidia stoją blisko południowo-zachodniego okna, rosną w mieszance kory, perlitu, keramzytu , mchu torfowca i czipsów kokosowych, od wiosny do późnej jesieni mieszkają na balkonie (jak i większość sukulentów), podlewam je dopiero wtedy jak podłoże porządnie przeschnie, w okresie wzrostu, dwa razy w m-cu dostają nawóz (prokon), zimą na noc obniżam tem. (zakręcam kaloryfer).

Obrazek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

piękne Cymbidium, to co jest w pąkach na pewno będzie cudownie wyglądać, gdy zakwitnie. ja miałam 2 razy Cymbidium, 3-4 lata temu. jedno kupiłam kwitnące, potem przekwitło i puściło nowy pęd, który zakwitł, ale niestety żadne z moich Cymbidium nie pożyło długo, wtedy jeszcze nie za bardzo wiedziałam, jak się nimi zajmować. Cymbidium są raczej trudne w uprawie i chyba muszą być latem wystawiane na podwórko, a ja o tym nie wiedziałam wtedy i cały czas trzymałam w domu. zresztą teraz i tak bym nie mogła trzymać Cymbidium (chyba, że na podłodze), bo nie mam miejsca na tak dużego storczyka.
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p

Post »

Dusiu, ja też mam problem, żeby "upchać" te olbrzymy w mieszkaniu, dlatego gdy nie są na balkonie liście łączę gumkami (delikatnie, żeby nie ich poranić, ale na tyle solidnie, by nie "rozjeżdżały" się we wszystkie strony)Dwa stoją na parapecie (na szczęście jest długi i bardzo szeroki, a dwa na podłodze), ale przyznam szczerze, że już wypatruję wiosny, żeby je wyeksmitować za okno :oops: Pomimo tego, że zajmują sporo miejsca cały czas poluję na seledynowe cymbidium - kiedyś mieli w OBI, ale było zaprzędziorkowane i bałam się je przytargać do domu, żeby nie zaszkodzić innym roślinom :(
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agar pisze:Dusiu, ja też mam problem, żeby "upchać" te olbrzymy w mieszkaniu, dlatego gdy nie są na balkonie liście łączę gumkami (delikatnie, żeby nie ich poranić, ale na tyle solidnie, by nie "rozjeżdżały" się we wszystkie strony)Dwa stoją na parapecie (na szczęście jest długi i bardzo szeroki, a dwa na podłodze), ale przyznam szczerze, że już wypatruję wiosny, żeby je wyeksmitować za okno :oops: Pomimo tego, że zajmują sporo miejsca cały czas poluję na seledynowe cymbidium - kiedyś mieli w OBI, ale było zaprzędziorkowane i bałam się je przytargać do domu, żeby nie zaszkodzić innym roślinom :(
ja kiedy miałam Cymbidium miałam niewiele storczyków, więc znajdowało się dla nich miejsce, a te, co miałam, nie były strasznie wielkie, ale małe też nie. nie mam balkonu, więc gdybym chciała je wynieść, musiałyby stać w szklarni albo na podwórku. latem wynoszę do szklarni storczyki, które nie są Phalaenopsisami i Vandami - z tymi nie umiałabym się rozstać na tyle czasu i źle mi by było nie mając ich zawsze przy sobie, w moim pokoju. Cymbidia są piękne, ale trudne w uprawie i zajmujące dużo miejsca.
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Przepiękne kwiaty

dziś w kwiaciarni widziałam pierwszy raz paphiopedilum, ale na razie się nie skuszę.
Zazdroszczę rezultatów w temacie cymbidium. Ja co prawda nie mam się czym pochwalić, bo mam je od grudnia, więc nie mogło jeszcze zakwitnąć, ale już się naczytałam, że trudne to kwiaty. Ja na razie się cieszę z przyrostu nowej pseudobulwy.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje roczne Cymbidium, po pobycie na powietrzu zrobiło się brzydkie, zaczęły schnac liscie, pojawiły się plamki , musiałam zajrzeć w korzenie, trochę pogniłych było, przy okazji rozdzieliło się na dwa i teraz te stare psb źle wyglądaja, schną im błyskawicznie liscie, ale każda ma po dwa nowe przyrosty, może one przeżyją, ale czy kiedyś zakwitną ? W każdy razie już wiem, że jeśli Cymbidium, to tylko cięte w bukiecie :)
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p

Post »

Mnie cymbidium i paphiopedilum sprawiają najmniej kłopotów, chyba jakoś udaje mi utrafić w ich wymagania; najgorzej jest z ....phalaenopsisami :oops: , kiepsko układa nam się współpraca :? To moje ulubione cymbidium, niestety już zakończyło kwitnienie :(

ObrazekObrazek
ObrazekObrazek ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

piękne Cymbidium. to bardzo dziwne, że Phalaenopsisy ci nie rosną, myślałam, że jak ja sobie daje z nimi rade to że są one bardzo łatwe w uprawie. u mnie tylko Phalaenopsisy dobrze rosną i kwitną, ewentualnie Vandy. z Paphiopedilami i innymi zawsze miałam bardzo dużo kłopotów, za nic nie chciały kwitnąć ani dobrze rosnąć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”