Alicja z Krainy Storczyków....

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Meggi
100p
100p
Od: 12 lut 2008, o 21:21

Post »

Witaj Alicjo! Ale cudeńka!!! I mnóstwo fotek cieszących oko.... "Twój pociągowy" storczyk jest prześliczny, ma wspaniałe kolory.

No i dziękuję, że mnie oświeciłaś!!! A ja się zastanawiałam co to za muszki mi latają po domu... a to ziemiórki....
Alicjo! Czy one także zostawiają taką delikatną pajęczynę?

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Alicja N.
100p
100p
Od: 18 lut 2008, o 15:04

Post »

nie, ziemiórki nie przędą pajęczyny, tylko (ich larwy) podgryzają nowe korzonki, a dorosłe latają i wtedy już łatwo je wytępić.
pajęczynę natomiast 'robią; przędziorki, a taką watę wełnowce.
a zauważyłaś u siebie pajęczynę? jeśli tak to dokładnie ją obejrzyj pod lupą...

a jeśli chodzi o mojego nowego "pociągowego" :wink: to właśnie przeszedł chemiczną operację na wciornastki (niestety, znowu się pojawiły u mnie w domu, ale na szczęście tylko na tym nowym, który stoi w innym pomieszczeniu na kwarantannie :D )
Awatar użytkownika
Alicja N.
100p
100p

Post »

ale właśnie zaskoczył mnie mój nowy "pociągowy" storczyk ;:11
padły na niego promienie słoneczne, a ja poczułam taki delikatny słodkawy zapach....
i co się okazało?? on pachnie :!: :!: :!:
tak słodkawo-cytrynkowo, bardzo delikatnie (może będzie bardziej intensywnie jak rozwinie sie reszta pączków, bo na razie dwa się rozwinęły)

ale szczęście w tak pracowitych dniach.... :heja
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No proszę, proszę a moje nie pachną.
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To super - pachnący storczyk :P u mnie tylko dendrobium - zapachowe 8)
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Alicjo, szczęściara z Ciebie :wink: mam baaaardzo podobnego żółcioszka do tego Twojego "pociągowego" (mój jest mniejszy :lol: ) i niestety nie pachnie ;:144
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Alicja N.
100p
100p

Post »

a w storczykach wiosna w pełni... i... ;:144 ;:214 co za pech...

ale najpierw pozytywnie :D
- ratowany sabotek nr 1 wypuszcza listek :)
- ratowany sabotek nr 2 wypuszcza listek na nowej rozecie (która już była jak go kupiłam) a na starej, na starym pędzie uformował
2 ( :!: :?: ) pączki -> czy to możliwe...?
- ratowany sabotek nr 3 rozwija dalej swoją nową rozetę
- sabotek "dostojny" wypuszcza malusią rozetkę (mimo, że kwitnie)
- cambria powiększa swój przyrost (już 2 liść u mnie rośnie... :D ) i coś zaczyna się dziać między liśćmi, jakby pęd...
- żółty "pociągowy" coś kombinuje z uśpionym oczkiem, bo się odchyliło :twisted:

a teraz pesymistycznie :evil:
- żółty jest jedzony przez (już osłabione chemią) wciornastki
- miltoniopsisowi zbrązowiał cały kwiatek (ten, który rozkwitł jako przedostatni, więc coś jest chyba nie tak, bo jakby przekwitał, to brązowiałby ten co rozkwitł pierwszy :cry: ) a poza tym, dziś rano zauważyłam małe czarne robaczki przechadzające się po korzonkach, niestety nie ma pojęcia co to może być... co moge zastosować, żeby to zwalczyć, nie wiedząc co to (może provado?)
- i nadal łapią się na żółte tablice ziemiórki, ale ich ilość jest znikoma

i takim pesymistycznym akcentem kończę mój post...
Awatar użytkownika
Alicja N.
100p
100p

Post »

jestem dumna z mojej mamy :D

zadzwoniła do mnie przed chwilą i powiedziała, że znalazła na śmietniku stoczyka i teraz chce z moją pomocą go uratować :)

nie jest z nim najlepiej, bo jest przelany, ale widać, że jest świeży, bo ma świerzo obcięte pędy kwiatowe. nie wiem jeszcze jak wyglądają liście, ale wkrótce się dowiem :P już jest po operacji usunięcia zgniłych korzeni.

widzicie jak to jest, a tak się śmiała z mojego hobby, a teraz jak się nadarzyła okazja, to sama zaadoptowała kwiatka, oczywiście docelowo zamieszka on u mnie :heja , bo mamie brak cierpliwości do kwiatów.

jak się uda, pokarzę jak wygląda, bo zdjęcie z komórki jest niewyraźne, ale jak pojadę do domu, zrobię mu sesję zdjęciową :D
Awatar użytkownika
Meggi
100p
100p
Od: 12 lut 2008, o 21:21

Post »

Oj! Ja pamiętam jak ja się kiedyś odgrażałam, że nigdy przenigdy nie będę babrać się w ziemii, a teraz tutaj się zalogowałam, założyłam galerię, a i obok kwiaciarni nie mogę obojętnie przejść....

widać każdy w końcu do tego dojrzewa....

a jak zacznie się przygoda ze storczykami to już nie da się od niej uwolnić... oj nie :roll:
Awatar użytkownika
Alicja N.
100p
100p

Post »

wiiitam po bardzo długiej przerwie w moim wątku :D

chciałabym zapytać Was co to jest?
na rozwijającego się pączka jest to trochę za małe....a nigdy wcześniej nie widziałam na żuwo jak rośnie i rozwija się pączek sabotka, bo to w sumie mój pierwszy (oiomowy, uratowany z kompostu z LM)
Obrazek
Obrazek

generalnie moje oiomowe sabotki rosną jak na drożdżach! nowe listki, ten ze zdjęć powyżej wydłużył łodygę z 7 cm i na końcu właśnie coś takiego wyrosło :)

niestety reszta storczyków mi przekwita :(
cambria i miltoniopsis stoją już od trzech tygodni całą dobę na balkonie i to im bardzo służy, bo miltoniopsisowi rośnie nowy listek, a cabrii bardzo szybko powiększa się nowy przyrost :)

pozdrawiam!
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Na pierwszym zdjęciu wygląda jak pluskwy szpiegujące z "Wojny Światów", których jedno oko zarejestruje wszystko.
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Witaj Alicjo ! Z całą pewnością będziesz miała jakieś seryjne Paphiopedilum. Piszę prawdopodobnie, bo co to dokładnie jest, będzie można stwierdzić, kiedy kwiat sie otworzy. Ciesz się Alu, bo zapowiada się długie i piękne kwitnienie ;:49 .
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37

Post »

No koniec - postanowione. Mój najbliższy zakup to seryjny sabotek i już. :wink:
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Dewuka z ust mi to wyjęłaś :lol:
Alicjo, ja też obstawiam seryjnego sabotka, trochę dziwne ze pączek już zaczyna pękać jak jest taki malutki, ale może jeszcze podrośnie zanim całkiem się rozwinie :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

mi to też wygląda na seryjne Paphiopedilum. a to coś na zdjęciach to pąki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”