Andzina kuchnia :)

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1565
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Fr

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Zapewne niebawem ten watek wypełnią przepisy kuchni greckiej. Milo jest podróżować, choćby tylko kulinarnie. W oczekiwaniu na greckie smaczki wrzucę przepis z kuchni francuskiej.

Quiche, w spolszczeniu ?kisz?. Bardzo smaczna, łatwa i szybka w przygotowaniu. Jest wiele wariacji na jej temat, ale przedstawiam wersję Gosi22, która podzieliła się ze mną tym przepisem.
Składniki:
- ciasto francuskie (taki zrulowany gotowiec kupiony w supermarkecie)
- 3 jajka
-250 g śmietany (Gosia dodaje 30-to procentową, a ja skromniejszą 15-stkę)
- 150 g drobno pokrojonego boczku wędzonego (usmażyć, tłuszcz wyrzucić)
- garść startego żółtego sera
- troszkę startej gałki muszkatołowej
- sól i pieprz

Przygotowanie:
Ciasto ( wyjęte nieco wcześniej z lodówki, aby się lepiej rozwijało)wyłożyć razem z papierem na foremkę (śr. 27 ? 30cm). Poszpilkować widelcem.
Rozbic jajka, dodac śmietanę i dobrze wymieszac. Dodac do tego usmażony boczek, starty ser, gałkę muszkatołową sól i pieprz. Wlej wszystko na ciasto i do piekarnika ok. 200° na jakieś 30-40 min. Tak aby dobrze się pozłoçiło.
To wszystko. Prawda, że proste? Smacznego! :D
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

No to jestem, z greckimi smakami ;:138 Felu kochana, dzięki wielki za przepis na "kisz", faktycznie szybkie i proste, zaraz wypróbujemy.
Ja z Grtecji przywiozłam kilka pomysłów łatwych do przeniesienia do naszej kuchni, pierwszy tez ciastem francuskim:

Ciasto francuskie, gotowiec marketowy :-) 2 opakowania
2 op.fety
odrobinę oregano

Ciasto rozłożyć na tym papierze, na którym jest w opakowaniu, rozłozyć na tym pokruszoną fetę, posypać oregano, przykryć drugim ciastem, piec w temp. 200 st. 15-20 minut. Pyyychota...
Można jeśli ktos ma ochote, pobawić się w posklejanie ładnych trójkącików .... ale ja jestem leniuszek...
To jest przekąska, mozna fetępołączyć ze szpinakiem, albo dać sam szpinak, jest równie smaczne ;:137

Następna już przetestowana rzecz to:
CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM I RYŻE W SOSIE CYTRYNOWYM

Cukinie należy wydrązyć w środku z nasion i obrać.
Farsz: celowo nie podaje proporcji, bo nie iwem na ile cukini będziecie robić, średni na kg. mięsa szklanka "niedogotwanego" ryżu.
mięso mielone
gotowany ryż
cebula, czosnek
sól, pieprz, cynamon
Surowe mięso mielone (ja dawałam indycze) połączyć z ugotowanym ryżem oraz podsmazoną cebulką z czosnkiem, dodac sól, pieprz i odrobinę cynamonu.
Takim farszem napełnic bardzo dokładnie wydrążoną cukinię, ułozyć ją rondlu podlawodą z jakąś kostką bulionową (np. cielęcą), dusić aż cukinia będzie aldente.
SOS:
to klasyczny grecki sos typu avgolemono
2 łyżki margaryny lub masła
2 łyżki mąki'
sok z 1,5 cytryny
2 jajka
sól

Tłuszcz rozpuścić, połączyć z mąką, dodać do tego 1 do 1,5 szkalnki wywaru z duszonych cukinii, doprowadzić do wrzenia.
Jajka ubić z sokiem z cytrytny. Dodać do bardzo gorącej masy z maki i tłuszu, bardzo dobrze roztrzepać (można zagotować, ale nie trzeba), posolić i gotowe :D

Ten sos jest doskonały do bardzo wioelu potraw. Spróbowałam już do ryb i do mielonych. Do różnych warzyw itp itd...

Przepis na faszerowaną cukinię to moja wersja, bo nie znlazłam oryginalego przepisu, robiłam to intuicyjnie, wyszlo świetnie.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3917
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kraków

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Aniu, smakowite te przepisy :D
Ja zrobiłam latem ogórki z curry, z Twojego przepisu i niedawno otwarłam jeden słoiczek -pyszne ;:196
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Zielona Aniu, bardzo się cieszę że korzystasz z moich przepisów.
Postaram się jeszcze inne greckie albo polsko-greckie już przepisy wrzucić w miarę jak będę je wypróbowywać w mojej kuchni.
Musze teraz poodwiedzać Wasze wątki, bo ma okrutne zaległości... :wit
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Tym razem wpadłam na pomysł wykorzystania gotowanej kury z rosołu. Jako, że nie przepadam za gotowanym drobiem zwłaszcza odgrzewanym, a w niedziele tradycyjnie musiał być rosołek, zostałam z połową ugotowanej kury.... i co dalej.
No i wyszło takie coś :

Zapiekanka z gotowanego mięsa i ziemniaków
Porcja dla 3-4 osób.
Składniki:
1/2 kury z rosołu (lub innego gotowanego mięsa)
1 kg ziemniaków
20 dag pieczarek
1-2 cebule
1 duża marchewka, pół buraka (burak nie koniecznie)
zieleninka
margaryna
sól, pieprz, papryka
Pieczarki umyć i pokroić w ćwiartki, usmażyć na ma margarynie. W czasie gdy pieczarki się smażą, obrać ziemniaki i resztę warzyw - wszystko pokroić w talarki, kurę obrać ze skóry i kości, pokroić w kostkę. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć połowę ziemniaków, marchewki i cebuli, to lekko posolić i popieprzyć, na to ułożyć mięso, pieczarki razem z tłuszczem ze smażenia, pokryć to wszystko reszta ziemniaków, marchewki i cebuli, posolić i popieprzyć. Ułożyć na zapiekance jeszcze kilka wiórków margaryny lub masła, przykryć listkami z kapusty (może być pekinka), przykryć szczelnie i wstawić do piekarnika. Piec ok. 1 ha do 1,15 ha. Wstawiłam do zimnego piekarnika , a temp. ustawiłam na ok. 170-180 stopni.
Naprawdę szybkie i sycące danie.
Przygotowanie trwało ok. 20 minut...


I jeszcze zrobiłam zupę z zielonej soczewicy, o dziwo smakowało mojej ferajnie!!

20 dag soczewicy (namoczyć na kilka godzin wcześniej, najlepiej na noc)
4 pomidory lub pomidory z puszki
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
3 kiełbaski śląskie
3-4 szklanki bulionu (miałam ten rosół z niedzieli ;:224 )
sól, pieprz, oregano
oliwa z oliwek

W naczyniu, w którym będzie się zupa gotować rozgrzać oliwę i zrumienić na niej delikatnie czosnek, dodać cebulkę, poddusić i dodać zmiksowane pomidory bez skórki, to dusić ok. 15 minut. Następnie dodać do tego dobrze wypłukana soczewice i zalać bulionem. To gotować aż soczewica będzie miękka czyli ok. 45-60 minut. Kiełbaskę obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wysmażyć (bez dodatkowego tłuszczu) na patelni, dodać to do zupy, doprawić solą, pieprzem i oregano. Można podawać z grzankami lub jakimś pieczywem. Smacznego ;:137
w smaku podobna jest do fasolki po bretońsku, ale duuużo lżejsza...
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3917
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kraków

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Koniecznie muszę wypróbować zupę z soczewicy. Bardzo mi posmakowała w farszach, warto ją szerzej wykorzystać w żywieniu.
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Aniu, a do czego farsz robiłaś z soczewicy?
A znasz jakieś ciekawy przepisy z ciecierzycą ?
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3917
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kraków

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Aniu, ja robiłam soczewiaki - takie pieczone, ale mogą być też smażone. Ciasto z drożdżami i ziemniakami się wyrabia, a do farszu idzie głównie soczewica i cebula.
Myślę, że do pierogów można by też wykorzystać taki farsz. Ciecierzycę jadłam chyba tylko w sałatce.
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

A na te soczewiaki jest u Ciebie w wątku może ?
Ja mam sucha cieciorkę, muszę coś z niej spróbować zrobić, jak przetestuje to podzielę się przepisem.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3917
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kraków

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Aniu, nie dawałam przepisu, łatwo znajdziesz w internecie. Trzeba dobrze przyprawić farsz. U mnie wszystkim smakowały soczewiaki, to potrawa z północno-wschodnich rejonów Polski.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6501
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Moja siostra robi z soczewicy zupę, na wodzie, bez mięsa czy wędliny, zupełnie jarską. Moczy nasionka, a potem gotuje z jarzynami. Wychodzi taka lżejsza wersja grochówki :)

A cieciorkę robiła w postaci orzeszków (Cieciorka a'la orzeszki), całkiem fajne to było do pogryzania w czasie imprezy, zamiast chipsów.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Naleweczko, ta cieciorka rewelacja!! ale pozostałe przepisy z tego blogu jeszcze lepsze ;:138 Bardzo Ci dziękuję za podpowiedź ;:196
A w ogóle to idę u Ciebie szukać pomysłu na nalewkę do szybkiej konsumpcji, bo właśnie opróżniłam 2 5 litrowe gąsiorki i smutne czekają na następną porcję nalewkowania.
Wyszło mi 3 litry nalewki wieloowocowej : truskawka, malina, jeżyna, borówka amerykańska, kilka śliwek, oaz 2,5 litra czystej śliwkowej naleweczki, obie mocy ok. 50 procent :twisted: :twisted: i lekko wytrawne, mniam mniam... ale dopiero teraz muszą dojrzeć do konsumpcji, pewnie do Wielkanocy poczekają...
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6501
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Kawówka, tylko kawówka!!! Na Święta zdązysz ;:136
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Dzisiaj kolejna wersja indyka. Jednak to mięsko najczęściej gości na naszym stole. Bardzo polecam!

Indyk w śmietanie
1 kg udźca z indyka (bez skóry)
2-3 cebule
20 dag pieczarek
250 ml (opakowanie) śmietany 12 lub 18%
sól, delikat czerwony, pieprz, czosnek granulowany

Mięsko umyć, osuszyć, pokroić na takie gulaszowe kawałki. Cebulę pokroić w talarki, pieczarki w ćwiartki albo ósemki :lol: Wszystko włożyć do miski i przyprawić wg uznania, bardzo dobrze wymieszać, dodać śmietanę i jeszcze wymieszać, przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok. 1 godziny w temp. 160-180 stopni.
Oczywiście taka śmietana jak podaję troszkę się "zważy", można dać kremówkę, ale wiecie... kalorie ;:224

Podawałam to z kaszą pęczak i ogórkiem konserwowym, bardzo mniam mniam... ;:136

Indyka było więcej, w związku z czym jest jeszcze pieczeń do chlebka:
1 kg udźca z indyka (najlepiej bez kości)
1 czerstwa bułka
2 jajka
1 duża cebula
kilka ząbków czosnku
sól, pieprz, papryka, ulubione zioła.
Mięso zemleć razem z namoczona bułka, cebulą i czosnkiem, dodać jajka doprawić wg uznania.
Ja piekę tą porcję w 2 małych aluminiowych foremkach ok. 1 godzinę w temp. 180 st.

Pozdrawiam...
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6501
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Ooo, indyk! Właśnie wczoraj zrobiłam na obiad udka indycze nadziewane doprawianym mielonym mięskiem indyczym, związane i pieczone na rumiano. Czyli coś jakby pomiędzy indykiem z Twojego pierwszego i indykiem z drugiego przepisu :lol:

Okazuje się, że jedna taka nadziewana noga wystarcza na obiad dla dwóch głodnych osób, a jeszcze zostaje trochę do pokrojenia na zimno :shock: Tak więc dwa wcale nie takie duże udka indycze i garść czyli jakieś ćwierć kilo mielonego indyka, wystarczają dla czterech dorosłych osób na jeden obiad, albo dla dwóch - na dwa dni :tan

Tak, całkiem niedawno odkryłam, że indyk wcale nie jest suchy i wiórowaty, tylko trzeba go odpowiednio przyrządzić... Hm, może teraz będzie w śmietanie? Zapowiada się dobrze, mniam...

P.S.
Co to jest "delikat czerwony"?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”