No to jestem, z greckimi smakami

Felu kochana, dzięki wielki za przepis na "kisz", faktycznie szybkie i proste, zaraz wypróbujemy.
Ja z Grtecji przywiozłam kilka pomysłów łatwych do przeniesienia do naszej kuchni, pierwszy tez ciastem francuskim:
Ciasto francuskie, gotowiec marketowy

2 opakowania
2 op.fety
odrobinę oregano
Ciasto rozłożyć na tym papierze, na którym jest w opakowaniu, rozłozyć na tym pokruszoną fetę, posypać oregano, przykryć drugim ciastem, piec w temp. 200 st. 15-20 minut. Pyyychota...
Można jeśli ktos ma ochote, pobawić się w posklejanie ładnych trójkącików .... ale ja jestem leniuszek...
To jest przekąska, mozna fetępołączyć ze szpinakiem, albo dać sam szpinak, jest równie smaczne
Następna już przetestowana rzecz to:
CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM I RYŻE W SOSIE CYTRYNOWYM
Cukinie należy wydrązyć w środku z nasion i obrać.
Farsz: celowo nie podaje proporcji, bo nie iwem na ile cukini będziecie robić, średni na kg. mięsa szklanka "niedogotwanego" ryżu.
mięso mielone
gotowany ryż
cebula, czosnek
sól, pieprz, cynamon
Surowe mięso mielone (ja dawałam indycze) połączyć z ugotowanym ryżem oraz podsmazoną cebulką z czosnkiem, dodac sól, pieprz i odrobinę cynamonu.
Takim farszem napełnic bardzo dokładnie wydrążoną cukinię, ułozyć ją rondlu podlawodą z jakąś kostką bulionową (np. cielęcą), dusić aż cukinia będzie aldente.
SOS:
to klasyczny grecki sos typu avgolemono
2 łyżki margaryny lub masła
2 łyżki mąki'
sok z 1,5 cytryny
2 jajka
sól
Tłuszcz rozpuścić, połączyć z mąką, dodać do tego 1 do 1,5 szkalnki wywaru z duszonych cukinii, doprowadzić do wrzenia.
Jajka ubić z sokiem z cytrytny. Dodać do bardzo gorącej masy z maki i tłuszu, bardzo dobrze roztrzepać (można zagotować, ale nie trzeba), posolić i gotowe
Ten sos jest doskonały do bardzo wioelu potraw. Spróbowałam już do ryb i do mielonych. Do różnych warzyw itp itd...
Przepis na faszerowaną cukinię to moja wersja, bo nie znlazłam oryginalego przepisu, robiłam to intuicyjnie, wyszlo świetnie.