Francja znana i nieznana - EDU

Humor, psychologia, podróże, pokrewne.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Francja znana i nieznana - EDU

Post »

Aga ;:196 pocieszyłaś mnie że nie jest aż tak źle :P
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Wiesiu, piszę szczerze ;:108
Nawet niedawno się zastanawiałam jak długo już Ciebie nie ma w kraju, bo po Twoich postach nie widać naleciałości językowych :)
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Taka ciekawostka :moja Ciocia mieszka we Francji 65 lat,ma w tej chwili 91 lat.Jej polszczyzna jest piękna,nigdy nie miała wokół siebie nikogo kto mówiłby po polsku,tylko kontakt z nami najpierw listowny teraz telefoniczny,mąż byl francuzem, córka miała 5 lat jak wyjechała a syn tam urodzony.Córka uczyla Ciocię po francusku najpierw zasłyszanych słów na podwórku potem jak poszła do szkoły uczyła ją tego czego się tam nauczyła.Kiedyś były inne czasy i nie było kursów językowych.Teraz jak się spotykamy potrzebuje tylko jednego dnia żeby całkiem przestawić się na polski.
Awatar użytkownika
anwi
200p
200p
Od: 21 lut 2008, o 11:00

Post »

Bardzo mnie te Wasze zdjęcia i ciekawostki natchnęły do uporządkowania moich własnych fotek z podróży po Normandii, Prowansji, Alzacji i Lotaryngii :) I jak tylko tego dokonam, to chętnie się podzielę :D Za wszystkie te fantastyczne podróże dziękuję ;:138
pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2009, o 09:51

Post »

Witaj Aneto ! Czekam z niecierpliwością na wycieczkę !
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

justi28 pisze:Gosiu bardzo proszę podaj przepis na te pyszności aż mi ślinka poleciała :)
Justi zajrzyj tutaj :D :D

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p1913231
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

abeille pisze:Piękne dzięki Loki, to już będę wiedziała że odbiera się dzieci i jeździ się pociagiem, tak jak i pewnie nie bierze się też samochodu,
tylko jeździ się samochodem :;230
Chyba można wziąć samochód z parkingu i gdzieś nim potem pojechać...

...ale tak po prawdzie jedyny środek transportu, który się po polsku ?bierze? to taksówka. :-)
abeille pisze: a czy barbaryzm nie jest już jakimś barbaryzmem w polskim języku? bo wydaje mi się naturalny we
francuskim a w polskim chyba barbaryzm nie istnieje, albo wcale nie oznacza tego samego.
Aż sprawdziłem ? szczęśliwie Słownik Języka Polskiego PWN poinformował mnie, że słówko barbaryzm istnieje i oznacza dokładnie to samo, co francuski ?barbarisme? - http://sjp.pwn.pl/szukaj/barbaryzm
abeille pisze: (...) Mam nadzieję
że udaje Wam się choć trochę zrozumieć to co piszę ;:108
Szczerze ? w ogóle nie widać żadnych problemów ze składnią, barbaryzmów, ani niczego takiego. Piszesz jak Polka z Polski. :-)

Pozdrawiam serdecznie!
LOKI
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Loki, ;:138 za sprawdzenie barbaryzmu. Widać że wszedł na dobre do języka polskiego. :D Dzięki
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
anwi
200p
200p
Od: 21 lut 2008, o 11:00

Post »

abeille pisze:Loki, ;:138 za sprawdzenie barbaryzmu. Widać że wszedł na dobre do języka polskiego. :D Dzięki
Barbaryzm jest bowiem słowem pochodzenia greckiego i za pośrednictwem łaciny dotarł do obu języków :D (stąd też: barbarzyńca).
pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Locutus pisze:(...)No i zamiast coś załatwić, namiętnie pocałowawszy klamkę wracałem do domu...
Boskie!!! Nawet do głowy by mi nie przyszło takie połączenie, chociaż jak się solidniej zastanowić, to jest to całkiem naturalne :;230

Renety? A są we Francji w sprzedaży "czerwone renety"? Szukałam odmiany, którą kupiłam rok temu na bazarku (w Polsce), a którą sprzedawca (i sadownik, dwa w jednym) nazwał właśnie czerwoną renetą, niestety nie znalazłam. Jeśli odmiana była podobna w nazwie, to owoc był niezbyt podobny, albo nazwa miała ponoć synonimy, ale też się nie zgadzały w opisie owocu... A na koniec sprzedawca zmienił miejsce handlowania i nie mam już kogo zapytać o wyjaśnienia :) A tak mi smakowała, zwarta, twarda, soczysta, mocno czerwona na zewnątrz, zimowa, mniam...

Eh, Francja... Moja siostrzenica skończyła liceum z wykładowym językiem francuskim i potem na studiach (wcale nie lingwistycznych) pojechała na pół roku do Paryża na wymianę z Erasmusa... Byłam u niej w odwiedzinach, tydzień raptem, ale jakże intensywny!!! I zapamiętałam zapach ulic, szarości murów i wczesnojesienną zieleń skwerów, złocenia pomników i koronki kamiennych zabytków, miejską przestrzeń z tzw. oddechem, tłum rozbawionych nastolatków na Polach Elizejskich, kolorowych ludzi (nie tylko karnację, ale głównie stroje :)), dobrą kawę i pyszne wypieki tak francuskie, jak i indyjskie czy arabskie. Cudne pantofle i paski w cenach "dla ludzi", ale torebki i apaszki zdecydowanie drogie, jak dla mnie "bezcenne" :D No i bogactwo serów... Do domu wiozłam sery z opakowaniach niemal pancernych, a i tak walizka mimo wietrzenia na balkonie pachniała (hm...) nimi dobre pół roku...

I niemal wszystko mi się podobało, od wystroju mieszkania, w którym zakwaterowana była moja siostrzenica, przez ogrom lotniska, aż do uśmiechu wszechobecnego na ulicach, w metrze, w różnych miejscach publicznych czy sklepach. Jedyne, co mnie od Francuzów odrzuca, to język francuski :lol: Może dlatego, że go nie znam ;:224

Czyli takie tam mocno powierzchowne wspominki, trudno przecie oceniać kraj po tygodniu pobytu w nim... Nie, nie jestem uprzedzona, przecież bagaż zgubił mi przewoźnik niemiecki, a nie francuski :;230 No i dzięki losowi rozmiar ubrań mam ten sam, co siostrzenica, więc miałam się w co ubrać, zanim tuż przed wyjazdem przywieziono mi walizkę :) Ona zwiedziła pewnie o wiele więcej, niż ja :;230
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Z ciekawością poczytałam sobie te Wasze "barbaryzmy" (o rany! wstyd przyznać, ale
pierwszy raz słyszę). :;230

Ale, ale ... Ja tutaj zajrzałam, bo usłyszałam, że w Bretanii, przez tę zimę, są problemy z prądem.
Chyba nie każdego roku zdarza się taka zima we Francji?
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wisienko dobry wieczór , gdybyś tylko to widziała. :shock: Śniegu mamy ok 20cm ! Pada bez przerwy i wszyscy odśnieżają co mogą. Dachy garażów, strzepują śnieg z gałęzi itp.

Zapowiadali opady ale nikt nie brał tego na poważnie. No i katastrofa na drogach, główna droga łącząca Rennes i Brest została zamknięta, niestety większość kierowców musiała spać w samochodach. Mój M stal w korku 7 godzin. Rozluźniło się nad ranem.

Oczywiście taki śnieg spowodował ze gałęzie pod ciężarem się połamały a zatem i slupy telefoniczne elektryczne. Nie mieliśmy prądu od wczesnego ranka do 13 h, niby nic takiego tyle ze u nas wszystko jest na prąd, okiennice tez , tak wiec jedliśmy śniadanie przy lampie kempingowej . :;230
Cale szczęście ze wszyscy mieliśmy dobre humory i wzięliśmy to pod katem dobrej zabawy.
Ma się powoli ocieplać, i podobno od 1980roku nie było takiej zimy.

Oto kilka fotek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Dzięki Gosiu za odpowiedź. Dobrze, że humory Wam dopisały.
Dopiero jak zabraknie prądu okazuje się, jak trudno nam bez niego żyć. :wink:
Piękne zdjęcia.
Macie więc taką zimę jak i my. Tyle, że u nas to niestety normalne.
W Anglii również pierwszy raz od 20 lat jest taka zima.
A żeby było śmieszniej, na Grenladii jest teraz +17 stopni! :shock:

Życzę szybkiej odwilży!
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Hej Gosia :wit

Ładny atak zimy u Ciebie ;:108 Śnieg w całej Europie....
Z okiennicami trochę zabawnie :wink: oby to się jednak nie powtórzyło, bo juz wtedy to człowiekowi nie jest do śmiechu ;:224
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie próbujemy nawet narzekać na pogodę bo co to da :uszy ? Najwyżej plujemy na władze , która niby coś robi a efektów nie widać. Na mojej głównej ulicy nikogo dzisiaj nie było by trochę odśnieżyć.
Żeby nas pocieszyć mówią ze w innych krajach jest jeszcze gorzej. :roll:

Aga, okiennic nie zamykam ! raz dostaliśmy nauczkę, zasłaniam tylko storami. :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Strefa kreatywnego RELAKSU - Zagadki, humor, podróże, psychologia”