Nowy ogród Jacka cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj, Jacku :) Skalniak prezentuje się imponująco :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Witaj Jacku, podziwiam twoje różne zainteresowania, nawet kuchnia nie jest ci obca, smaczne potrawy i zaprawy, wszystko potrafisz zrobić i ogród coraz piękniejszy.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Geniu, ale jak zakwitną iryski, to będziesz współtwórcą tego piękna :) Przyznam się szczerze, że Twoje kwiaty przyspieszyły zbieranie niektórych gatunków o kilka lat ;:196

Grzechu, to oczko 2x3m też zamierzam mieć. To moje zadanie na najbliższą zimę (żebym się zbytnio nie nudził :wink: ). A jakie żyjątka będziesz przepompowywał :?: Chyba jakieś mikroorganizmy? Bo żaby to same przelezą :?:

Witaj Moniko :!: Mam nadzieję, że wkrótce uda mi się zobaczyć Twój skalniak w realu :)

Irenko, to tak ładnie może z ekranu monitora wygląda, ale zapewniam Cię, że wielu rzeczy nie umiem albo nie lubię robić :) A gotowanie - cóż, konieczność.
Awatar użytkownika
grzech77
200p
200p
Od: 29 maja 2008, o 10:39

Post »

Jacuś z tego co wiem to oczka wodnego w zimie nie da się zrobić bo jest za zimno. Folia się źle układa czy jakoś tak, musi być powyżej 18 stopni.... nie chce Cię okłamać. Lepiej sprawdzić :wink: A żyjątek jest masa, np larwy ważek. Ja naliczyłem ich trzy gatunki....
Witam serdecznie Wszystkich. Pozdrawiam ciepło z Mogilan, tam gdzie do słońca bliżej. www.mogilany.pl
Moje zacisze.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

[quote="Jacek P...."]Geniu, ale jak zakwitną iryski, to będziesz współtwórcą tego piękna :) Przyznam się szczerze, że Twoje kwiaty przyspieszyły zbieranie niektórych gatunków o kilka lat ;:196

Jacku tak się cieszę ze mogłam być przydatna w tworzeniu Twojego raju wokół domu .
Genia
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich :!: Powoli rysuje się kształt kolejnej falistej rabaty ale to jeszcze nie nadaje sie do pokazania. Trochę uporządkowałem też przedogródek i dosadziłem astrów i cynie.
Wczoraj w końcu poczułem "zapach" stapelii i utwierdziłem się dzięki temu, że to ten sukulent. Myślałem, że kotka przyniosła zdechłą mysz i gdzieś się rozkłada. Potem zlokalizowałem źródło zapachu ale nie jest intensywny i wszechobecny więc na pewno nie wyrzucę kwiatka :)
Geniu
pięknie to ujęłaś - "mój raj". Może kiedyś będę mógł ogród tak nazwać 8)
Już wiem, jak nazywa się nachyłek od Ciebie 'Limerock Ruby' :)
Grzechu
nie będę robił oczka z folii tylko z gotowej wytłoczki. Mam już taką obiecaną więc mogę spokojnie kopać zimą, jak nie będzie mrozu.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jacku Twój skalniak wygląda świetnie - robi wrażenie dojrzałego i dobrze zagospodarowanego. Dziwię się, że też masz problem ze spływającą wodą...U mnie niestety wystąpił problem braku kamieni ( tych większych ).
Co do irysa trawiastego to na pewno wysyłałam Ci roślinę lub nasiona. Mogę jednak wysłać jeszcze kawałek przy okazji wysyłki tego wys. niby irysa białego.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Iza-Tu.ja :!: Dziękuję za miłe słowa :) Przy tegorocznych tak intensywnych opadach nie sposób, aby nie spływała ziemia z młodego skalniaka. I nie byłby to duży problem, bo ziemię można dosypać, gdyby nie zrobione podnóże skalniaka z kamyków i piasku. To teraz jest zmieszane z ziemią i właściwie powinienem robić od nowa :? Ale na razie nie mam czasu.
Faktycznie, posłałaś mi nasiona irysa trawiastego ale z nich nic nie wyszło więc prosiłbym o kawałek kłącza :) Ale to nic pilnego.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jacku ślicznie prezentuje się Twój skalniaczek :D U mnie kłopot z kamieniami i mój skalniaczek nadal w postaci 2 kup ziemi czekających na początek prac. A prace ruszą dopiero, jak nazbiera się odpowiednia ilość kamieni, tylko kiedy to nastąpi :roll:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Agnieszko :!: U mnie na szczęście kamienie są, trzeba tylko dobrze się rozejrzeć po okolicy. I to najlepiej w miesiącach niewegetacyjnych, bo teraz w większości zarośnięte zielskiem. Mam hopla na punkcie kamieni i zbieram, gdzie tylko znajdę :)
Agnieszko, z czasem i Ty nazbierasz kamieni na skalniak, np w czasie wykopek, czy w okolicach budów są kamienie. Jak przyjechali do mnie remontować dach, to pierwsze co zrobiłem, wybrałem kamienie z gruboziarnistego piachu :)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jacku w moich okolicach kiedyś było mnóstwo kamieni, ale w związku z tym, że zrobił sie duży popyt na nie, rolnicy zbierają i sprzedają niestety teraz już nie bardzo jest możliwość coś upolować. Wcześniej jeździłam z mężem i zbieraliśmy, u mnie w ogrodzie mnóstwo kamieni, praktycznie wszystkie roślinki nimi otoczone, aż moja mama stwierdziła, że robię jakiś kamieniołom :roll: zmieniła zdanie, kiedy roślinki się rozrosły :wink: :lol: Ale teraz, kiedy chcę rozbudować mały skalniak i przerobić go brakuje mi ich, pomalutku jakieś się pojawiają, jak tylko gdzieś trafię, ale niestety to trwa :roll:
Awatar użytkownika
grzech77
200p
200p

Post »

Witaj Jacku ! Wiesz ja mam zapas kamienia sprzed paru lat jak kopali u mnie studnię. zaczęły się tak 3m pod powierzchnią ... więc w sumie nie kopali tej studni tylko wykuwali :wink: Ale takich otoczaków u mnie nie ma, lodowiec ich nie dotoczył :wink: Co do oczka wodnego, to jeżeli masz skorupę to istotnie zmienia postać rzeczy , tak jest o wiele prościej. A jak głęboka jest ta gotowa skorupa ? Ja swój kopałem tak, żeby miał 120 cm. Tylko po to bym mógł tam trzymać lilię. Pozdrawiam .... i sobie śpiewam, ciągle pada.... a za niedługo jadę do Krakowa więc sobie zaśpiewam ... a na Brackiej w Krakowie pada deszcz.... :wink:
Witam serdecznie Wszystkich. Pozdrawiam ciepło z Mogilan, tam gdzie do słońca bliżej. www.mogilany.pl
Moje zacisze.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, jedź zatem do Grzesia - on się podzieli swoimi kamieniami :wink: Niestety w starym ogrodzie miałem ten sam problem i trochę kamieni musiałem kupić. A niektóre były brzydkie - szare piaskowce z kopalni więc cieszyłem się, jak je rośliny zarosły :)

Grześ, podzielisz się kamolami jakby co :?: :)
Nie wiem, jakie będę miał oczko. Na razie producent obiecał mi coś dać więc jak będę miał wybór - wezmę największe :) Ale może nie będę miał wyboru to wtedy wezmę to, co mi da. Przecież zawsze można dołożyć folii i takie rozwiązanie nawet fajne, bo można zrobić strefę bagienną :) (i mieć wylęgarnię komarów :lol: )
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Były plany ogólne to teraz wracam do portretów, czyli co nowego zakwitło :)
paciorecznik 'Perkeo'; jestem z niego dumny, bo to mój jedyny nakrapiany paciorecznik i kupowany jako zwykły żółty
Obrazek
języczka pomarańczowa jeszcze słabo zakorzeniona po przesadzeniu i często "mdleje" ale postanowiła zakwitnąć
Obrazek
pierwszy zawilec japoński
Obrazek
trzykrotka Andersona; dziś musiałem ja solidnie związać, bo cała leżała w błocie
Obrazek
czarcikęsik Kluka, chyba rzadki w naszych ogrodach (w naturze też) ale jak już wiecie - lubię dziwactwa :wink:
Obrazek
malwa - nic nadzwyczajnego ale tą darzę szacunkiem, bo zakwitła pomimo iż sponiewierana przez robotników i wyciągnięta z kupy wykopanej przez nich ziemi
Obrazek
drugie kwitnienie 'Pacific Giant Summer Skies' i to ładniejsze od pierwszego, którego nie doczekała (kupiłem ją złamaną za marne grosze)
Obrazek
nie sądziłem, że słoneczniczki półpełne są tak wysokie (już mnie przerosły)
:shock:
Obrazek
Awatar użytkownika
grzech77
200p
200p

Post »

Jacuś A kto przyjedzie po te kamienie ? :wink: bo poczta raczej odpada.... :wink:
Co do oczka, to nie wiem jakie dostaniesz, ale do robienia zdjęć to na pewno masz dobre oczko :lol: Prześliczne masz te kwiaty ... zwłaszcza malwy, wiesz ja mam na ich punkcie lekkiego fioła :wink:
Moje zacisze.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”