Zieloni przybysze - Carol1

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gardeniaa
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 25 maja 2008, o 14:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No i w końcu trafiłam do Ciebie :)
Gratuluję pięknej i potężnej kolekcji roślin
Opiekujesz się nimi sam, czy masz kogoś do pomocy?
Jestem pod wrażeniem Twoich marant i kolorowych begonii, są naprawdę śliczne
Zaciekawił mnie też kaktus - Oreocereus trollii
Muszę go pokazać mężowi, bo takiego akurat nie mamy (a kaktusami to on się właściwie opiekuje :wink: )
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2008, o 22:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Śliczny storczyk. Nawet listka wypuścił. :D
Ostatni sukulent to Aloes ościsty :wink:
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p
Od: 4 cze 2008, o 20:31

Post »

Gardeniaa - Opiekuje się nimi sam :) to dla mnie duuuuża przyjemność :) Poza tym witam u siebie i zapraszam częściej :) a kolekcja jeszcze nie jest potężna :)

Kati-1976 - dzięki za odwiedziny :) Aloes ościsty, a nie haworcja... jeśli 2 osoby tak mówią to pewnie tak jest... widać jak jeszcze mało wiem :)
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2008, o 22:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oj, tam zaraz"mało wiem" Ja też mam takiego alesika i byłam święcie przekonana, że to havorthia do czasu, kiedy znalazłam go w sieci. Nie popełnia błędów tylko ten co nic nie robi :D
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Awatar użytkownika
zabcia_paula
500p
500p
Od: 24 sty 2009, o 10:34

Post »

Witaj Carol, wpadam do Ciebie z rewizytą i co widzę, same piękności.
Wszystkie kwiaty mi się podobają, bez najmniejszego wyjątku.
Urzekła mnie róża jerychońska (pewnie dlatego, że widzę ją po raz pierwszy) istne cudo.
Ciekawie wyglądają też kwiaty maranty, które też widzę pierwszy raz.
Kolejne to kwiaty Hibiskusa, cudny czerwony kolor.

Podobnie jak Ty mam ,,narożne,, okna co daje spore możliwości, ubolewam jednak nad za wąskimi parapetami :(
I na koniec- piękny storczyk. Pewna byłam, że mój już przekwita (zostały niemrawe dwa kwiatki) a tu niespodzianka, bo też puszcza nowy pęd kwiatowy :D

Spodobało mi się u Ciebie, będę wpadać w wolnych chwilach :)
Pozdrawiam, Paula
Awatar użytkownika
natija
500p
500p
Od: 8 lut 2009, o 23:43

Post »

aloesik piekniutki :)Podobaja mi sie takie :)
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Aloes bardzo ładny, trzymam za niego kciuki.
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
marzena 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2008, o 06:39

Post »

Karolu
przesyłka od Ciebie dotarła :heja .Dziękuję bardzo. ;:79
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p

Post »

Odratowałem begonie, rośliny ciągle się zmieniają, maranta już kwitnie, wszystko przesadzone i okazuje się, że opłacało się czekać na storczyka:

Obrazek

To tak na szybko bo ostanio mam mało czasu :)
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2008, o 08:18
Kontakt:

Post »

Cudnie kwitnie :lol:
Awatar użytkownika
ewasz29
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2009, o 09:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Od niedawna jestem na forum i przeglądając twój wątek byłam zdumiona różnorodnością roślin i przede wszystkim drzewkami bonzai . Podziwiam zapał i jednocześnie cierpliwość z jaką obchodzisz się z roślinami .A fotorelacja z rozwijania kwiatów hibiskusa mnie zaskoczyła. Ja też posiadam hibcia ,ale nigdy nie widziałam takiego stopniowego rozwoju kwiatu .Zawsze mam niespodziankę ,bo wieczorem jest pąk , a rano jest już otwarty kielich .
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p

Post »

Ostatnio baaardzo spodobały mi się kaktusy Epiphyllum, mam już 3 szczepki tych kaktusów, jedna to Epiphyllum oxypetalum (królowa jednej nocy), dwóch pozostałych nie znam, każdąrośline ukorzeniałem inaczej (królową w wodzie, jedną przez pocięte liście i jednąprzez wsadzenie liścia do ziemi), królowa już rośnie, a jedno epiphyllum zaczyna:

Obrazek

Mam nadzieje, że za 2 lata już zakwitnie tak jak roślina z której robiłem szczepki (rośline tą dostałem do przesadzenia ale zaczeła kwitnąć, więc opiekuje się nią i mam zdjęcia jej kwiatów), czyli:

Obrazek

No a tak wygląda moje epiphyllum oxypetalum:

Obrazek

Szkoda, że te rośliny są tak drogie.

P.S.
W kaktusowym wątku pokazałem moje kaktusowe wysiewy jakby to kogoś interesowało (widać wygląd młodych kaktusów).
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p

Post »

Pięćsetny post, czyli chyba wpadam w srebro. Jakoś z roślinami idzie, tylko forum zaniedbałem bo dużo nauki mam i za zaniedbanie przepraszam. Tej zimy straciłem tylko kiwi, bo jak wyjechałem to źle się nim zajeli, a begonie o której pisałem wcześniej odratowałem, wiosną wysiałem kaktusy mimozy wstydliwe, eukaliptusy, akacje srebrzystą, strelicje, cytrusy i męczennice błękitne, aktualnie wyszła 1 strelicja, 1 męczennica, 1 akacja, masa mimoz, masa eukaliptusów i wszystkie posiane cytrusy (cutrusy będą na nauke szczepienia :D ). Musze wam powiedzieć, że rośliny całkiem zmieniły moje życie, dały nowe marzenia, kilka spełniły :) Ciągle mnie ciekawią i zaskakują :) Mogłyby więcej kwitnąć ale myśle, że za kilka lat już wszystko co może będzie kwitnąć :D Aktualnie zostało mi kilka roślinnych marzeń:
- Karmona Drobnolistna
- Ligustr Chiński
- Pieprzowiec Chiński
- Fikus Retusa
- Podocarpus
- Portulacaria afra
- marantowate: maranty, kalatea, stromanthy
- ręka buddy (cytrus)
- kaktusy z rodziny epiphyllum (3 już mam, w tym królową jednej nocy :D)
- głowa starca
- sabotek
- kiwi (wysieje sobie :D )
- platan (bo miłorzęba dwuklapowego mam)
- bardzo powoli owadożerne
To rośliny które chodzą mi po głowie od dawna i chce je zdobyć (mam nadzieje, że uda mi się w lato) i pomimo tego, że ciągle spotykam się z nowymi ciekawymi roślinami to zastanawiam się chwile i zazwyczaj stwierdzam, że do mojej kolekcji nie będą pasować. Ostatnio spełniłem sobie nową opuncje, rosiczke, królową jednej nocy, strelicje, epiphyllum, szeflere, akacje, mimoze, eukaliptusa i podobno monstera obliqua już do mnie jedzie. :) Przez rośliny marze o poznaniu lepiej świata i zobaczeniu tych roślin w naturalnym środowisku. I to na tyle jeśli chodzi o moje malutnie pięćsetne podsumowanie :D Mam sreberko :)
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p
Od: 10 lut 2009, o 12:40

Post »

Gratuluję sreberka i spełniania marzeń:D
Pozdrawiam!:) Joasia
Na leśnym balkonie
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Serdecznie gratuluję sreberka, spełnionych marzeń i życzę powodzenia z nowymi. Ja równiez uwielbiam epiphyllum, ale to faktycznie dość kosztowne roślinki. Z owadożernymi postaram Ci się pomóc, gdy moja kolekcja się powiększy. Na razie kupiłam jedną ciekawą rosiczkę, która ma małą sąsiadkę, jeśli uda się jej przepikowanie, to mogę Ci ją zaklepać :D
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”