MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.9

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.9

Post »

U mnie w czasie suszy wodę biorą właśnie z beczek obok foliaka, tuż pod ich bazą.
Zdarzało się, że się topiły, więc wrzuciłem do beczek małe deseczki i po problemie. ;:333
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja mam kuwetę z wodą i z jednej strony powyżej lustra wody jest usypany kopczyk z gliniastej ziemi. Różne owady z tego korzystają. Nawet ptaki.
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29

Post »

W tym roku pszczelarz wstawił mi na czas kwitnienia lip 5 uli. On ich doglądał, ja miałam zapewnić wodę. Polegało to na postawieniu obok uli wiadra z wodą. Na powierzchni był wysypany keramzyt tak, aby kulki pokrywały niemal całą powierzchnię. Żadna się nie utopiła :wink:
Pozdrawiam Lucyna
Andrzej997
500p
500p
Od: 21 lut 2020, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W tym roku niestety wszystkie pędy malin zużyłem do innych celów, ale mam wrażenie, że nie były puste w środku - podobnie jak czarny bez.
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2018, o 15:47

Post »

Tak jak pisałem szukaj rdestowca .U mnie już rurek jest komplet więcej mi nie trzeba ;:215
Obrazek
Ato moje łupanie rogata:

Obrazek
i ogrodowa a do łupania jeszcze sporo ;:304

Obrazek
Pozdrawiam zagiel
stach56
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 gru 2021, o 18:36

Post »

Najprościej napisać że nic nie dają ,robią ,bo mi się nie chce i nie mam widocznego zysku ,a to przecież dla zysku nie robimy.A jeśli jesteśmy leniwi i nam się nie chce to nawet nie powinniśmy tego pisać ,że jesteśmy leniami i najlepiej jak ktoś to inny za nas zrobi.Zawsze przed sezonem możesz część sprzedać i mieć zysk ale i do tego trzeba mieć chęć!!!!!!
Andrzej997
500p
500p

Post »

Tak sobie myślę, że jak ktoś ma mały ogród jak ja, to taki domek dla owadów jest świetnym rozwiązaniem. Jednak gdybym miał większy ogród to bym stworzył tam taki obszar-rezerwat - kiedyś widziałem w jakimś programie, że piwniczka w ogrodzie została zasypana z wierzchu gliną, piaskiem i kamieniami. Potem to chyba obsadzono krzewami i pozwolono rosnąc chwastom. Zero ingerencji i deptania w tym miejscu. Taka jakby górka dla owadów w tym wielu zapylaczy. Wtedy nie trzeba robić rurek czy ich wymieniać. Natura bowiem najlepiej sobie radzi jak się ludzie nie wtrącają...
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40

Post »

Żagiel,
Aż się nie chce wierzyć, że masz tyle rogatej. Na zdjęciu to te po prawej stronie ?

Cytat z opracowania Instytutu Orodnictwa HODOWLA MURARKI ROGATEJ https://www.inhort.pl/files/program_wie ... ad_4.1.pdf
W Polsce O. cornuta należy do gatunków rzadkich, a jedyne jej naturalne stanowisko stwierdzono na Wyżynie Krakowsko-Wieluńskiej.
Biologia gniazdowania tego gatunku jest podobna do biologii murarki ogrodowej. W Europie już w latach 80. podjęto próby hodowli tego gatunku. Dotychczas murarka rogata była z powodzeniem hodowana i wykorzystywana do zapylania upraw w cieplejszych krajach Europy m.in. w Serbii, Hiszpanii, we Włoszech czy na Węgrzech.

Na Żeraniu wyłupane kokony rogatej stanowią około 10% wszystkich kokonów, co i tak jest miłą niespodzianką.
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To zdjęcie pod rurkami to sama rogata .Łupania jeszcze mi zostało może ogarnę w przyszłym tygodniu i pochwale się dorobkiem kokonów . Przepraszam za numery telefonów były na pudełkach jak wysłałem to je zobaczyłem ;:304
Pozdrawiam zagiel
stach56
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 gru 2021, o 18:36

Post »

W stercie kamieni to jaszczurki znajdą schronienie a nie zapylacze
kenaj5389
200p
200p
Od: 11 cze 2018, o 14:46

Post »

W stercie kamieni murarka nakamionka i niektóre osowate jak kopułki.
Andrzej997
500p
500p

Post »

Nie tylko kamienie, bo też wymieniłem piasek i glinę. Poza tym ludziom się wydaje, że coś wiedzą o naturze, a tak naprawdę niewiele wiedzą. Zależności w świecie przyrody są tak skomplikowane, że można powiedzieć, że nic nie wiemy. Być może w kamieniach coś się zadomowi, dzięki czemu cały system będzie lepiej funkcjonował.
Przykładem może być fakt, że niektóre grzyby "prawdziwki" rosną tylko tam gdzie są też pewne grzyby trujące, co dowodzi, że nasze podziały na szkodniki czy chwasty są szkodliwe dla środowiska.
Nie jesteśmy w stanie ogarnąć tego systemu nawet w przybliżeniu, więc najlepiej zostawić go samemu sobie - im większy obszar tym lepiej.
Do niedawna nikt nie ciał rurek dla pszczół i jakoś same sobie radziły prawda?
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40

Post »

Mam podobne przemyślenia do Stacha56
Uważam, że wraz ze wzrostem dobrobytu ludzie zatracają instynkt samozachowawczy i stają się bezwolnymi konsumentami i kibicami.
Swe lenistwo, niekompetencję czy niemoc usprawiedliwiają pseudopostępowymi teoriami.
Jako przykład podam modne wśród młodych wędkarzy hasło,,no kill''. Nie przeszkadzają im ścieki wpuszczane do Wisły i plaga kormoranów, tylko emeryt zabierający z łowiska kilka okoni. Czasem przyznają, że ryb złowionych nie zabierają także dlatego, że nie mają czasu babrać się z nimi przy skrobaniu.
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Popieram dla większości liczą się tylko własne cztery litery i konsumpcjonizm , kasa a nie inne dobro takie czasy .A ja dla przyjemności będę dawał przyrodzie nowe generacje dzikich zapylaczy. I znalazłem nowy domek w swoim mieście i tam też dodam mały pakiecik i trochę kokonów może coś się rozmnoży ;:215
Pozdrawiam zagiel
kenaj5389
200p
200p
Od: 11 cze 2018, o 14:46

Post »

ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”