Oooookogra pisze:Ja mam jeszcze miętę dwukolorową - pokażę ją następnym razem.
Mój ogródek - chatte - 2cz. 2007r
- chatte
- Przyjaciel Forum

- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wiem, ze jest wiele odmian mięty, ale żadna nie pachnie tak, jak pieprzowa. Natomiast jak chodzi o odmiany o kolorowych lisciach, czy w jakikolwiek sposób zmieniane i ulepszane,to juz nie są zioła, tylko rosliny ozdobne.
Widziałam kolorowe szałwie, ale mięty jeszcze nie. Z przyjemnościa taką obejrzę
Widziałam kolorowe szałwie, ale mięty jeszcze nie. Z przyjemnościa taką obejrzę
Tylko z racji zobaczenia hyzopu( Pan Tadeusz i Biblia) posadziłam go u siebie.Już go nie mam, a i wcześniej nie przyszło mi nawet do głowy używanie go.Z kucharzeniem to jestem bardzo, ale to bardzo na bakier.Jedzenie to dla mnie środek na przeżycie.Gotuję bo niestety muszę, a domownicy, no cóż, lepiej ich nie pytać o zdanie.
- anu-la
- 200p

- Od: 19 cze 2007, o 16:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam Izo i dziękuję za odwiedziny w moim ogrodzie, jak już ktoś na forum powiedział jesteś jak dobry duszek, który roztacza dorą energie gdziekolwiek się pojawia, cieszę sie więc że zawitałaś i do mnie. Chyba już zaraziłam sie od ciebie ziołowym ogródkiem, mam juz na niego miejsce i pierwsze roślinki na start mietę i melise. Piekne dziwaczki szczególnie te dwukolorowe, takich nie mam, widocznie nie trafiłam, bo wysiewalam z torebki z miesznką kolorów, ale są żółte oraz jasno i ciemno różowe.
Pozdrawiam
Anu-La (Ania)
Pozdrawiam
Anu-La (Ania)
Witaj Izuniu. Dzięki za kolejna porcję cennych informacji ziołowych. Jak przegladam forum to już sporo osób zaraziłaś swoimi pachnącymi smacznie pięknościami. Muszę Ci napisać Izuniu, że mam u siebie - no właśnie myślałam że tymianek, ale po Twoich zdjęciach doszłam do wniosku że to coś zupełnie innego. Dzisiaj robię zdjęcia a jutro dołączam, z prośbą o identyfikację. W tej chwili trochę kwitną więc może, będzie to możliwe. W każdym bądź razie pachną obłędnie, a potem na ręce zostaje ten zapach. Jeszcze nie dałaś takich zdjęć jak roślinki u mnie więc może to ja będę mogła Tobie coś przesłać
.
Izuniu czy masz w swojej kolekcji zioła, które chodujesz w doniczkach. Mnie marzy się kompozycja z ziół postawionych w donicach w moim zakątku pod sosną. Podrawiam serdecznie
Izuniu czy masz w swojej kolekcji zioła, które chodujesz w doniczkach. Mnie marzy się kompozycja z ziół postawionych w donicach w moim zakątku pod sosną. Podrawiam serdecznie
Pozdrawiam Ewa
Być może dla świata jesteś tylko człowiekiem, ale dla niektórych ludzi jesteś całym światem. /Gabriel Garcia Marquez/
Mój ogródek.
Być może dla świata jesteś tylko człowiekiem, ale dla niektórych ludzi jesteś całym światem. /Gabriel Garcia Marquez/
Mój ogródek.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Ostróżka hiacyntowa - jest tak piękna, że aż dech zapiera. Czy będzie można się uśmiechnąć o nasionka? Oczywiście wszelkie koszty z chęcią poniosę. W drugą stronę mam własne nasionka floksów, ale Ty je już wszystkie masz, więc pewnie Cię nie interesują 
A zioła ze zdjęciami i opisem, świetne, doskonałe, aż tak dobre, że może założyć oddzielny wątek ziołowy? Och, aż mi pachnie tą miętą
Mam już siedem odmian mięty, od dwóch dni siedzą w ziemi i mają rosnąć! Mogę się podzielić zdjęciami, bo nasionek nie będzie, mięta zbyt łatwo się krzyżuje, więc kwiaty należy obcinać zanim się pomieszają
No chyba, że chcemy mieć nasionka, a mamy warunki do izolowanej hodowli poszczególnych odmian.
A zioła ze zdjęciami i opisem, świetne, doskonałe, aż tak dobre, że może założyć oddzielny wątek ziołowy? Och, aż mi pachnie tą miętą
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Jabłka w śmietanie są u mnie. To bardzo szybki, żeby nie powiedzieć ekspresowy przepis.
Tu można go znależć.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=195
Tu można go znależć.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=195
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- chatte
- Przyjaciel Forum

- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Aniu, to bardzo miłe, co piszesz, dziękuję
Bardzo się cieszę, ze zaraziłaś się "ziołomanią"
Gdybyś miała kłopot ze zdobyciem jakiegoś zioła, chętnie Ci podeślę, jeśli tylko u mnie będzie rosło. A te dwubarwne dziwaczki dostałam od Marioli 54 .
Ewciu, nie wiem, czy wiele osób zaraziłam, ale jadna sie przyznała ;)
Jeżeli roślinka, o której mówisz, jest trochę podobna do tymianku, to moze to byż jakaś macierzanka. Ale tylko jedna macierzanka jest ziołem, pozostałe, to roslinki ozdobne
Może masz tę cytrynową, o której słyszałam na forum?
W doniczkach to ja w ogóle mało co hoduję, bo jakoś mi nie wychodzi
W doniczkach ziemia szybciej przesycha i trzeba częściej podlewać, a ja zapominam
Czekam na zdjęcia tajemniczej roslinki
Nalewko, dziękuję Ci serdecznie za uznanie
To prawdziwy miód dla "ziołowej duszy" 
Myslałam juz dawno, o założeniu wątku ziołowego, tylko nie byłam pewna czy podołam. W swoim ogródku czuję sie trochę pewniej
Ale gdyby moderatorzy uznali, ze warto wydzielić taki wątek, to nie miałabym nic przeciwko temu, żeby wszystkie moje posty o ziołach do niego przenieść. Wówczas pozostali forumowicze mogliby uzupełniać je i dzielić się własnymi doświadczeniami w uprawie ziół.
Jak chodzi o miętę, to jest wiele odmian, chociaż nie wszystkie są ziołami. Ale jak uzbierałaś aż siedem?! Pokaż koniecznie zdjęcia!
Jeżeli masz nasionka floksów w takich 3 kolorach, jak moje na zdjęciach, to rzeczywiście, nie chcę ich pomnażać
, ale nasionka ostróżki hiacyntowej chętnie Ci wyślę
Grażynko, dziękuję! Nie wiem, jak ja przeoczyłam ten przepis? Rzeczywiście to coś dla mnie!
Ewciu, nie wiem, czy wiele osób zaraziłam, ale jadna sie przyznała ;)
Jeżeli roślinka, o której mówisz, jest trochę podobna do tymianku, to moze to byż jakaś macierzanka. Ale tylko jedna macierzanka jest ziołem, pozostałe, to roslinki ozdobne
Może masz tę cytrynową, o której słyszałam na forum?
W doniczkach to ja w ogóle mało co hoduję, bo jakoś mi nie wychodzi
Czekam na zdjęcia tajemniczej roslinki
Nalewko, dziękuję Ci serdecznie za uznanie
Myslałam juz dawno, o założeniu wątku ziołowego, tylko nie byłam pewna czy podołam. W swoim ogródku czuję sie trochę pewniej
Jak chodzi o miętę, to jest wiele odmian, chociaż nie wszystkie są ziołami. Ale jak uzbierałaś aż siedem?! Pokaż koniecznie zdjęcia!
Jeżeli masz nasionka floksów w takich 3 kolorach, jak moje na zdjęciach, to rzeczywiście, nie chcę ich pomnażać
Grażynko, dziękuję! Nie wiem, jak ja przeoczyłam ten przepis? Rzeczywiście to coś dla mnie!
Witaj Izo. Tajemnicza roślina wklejona w moim poscie. Bardzo proszę zerknij i oceń co to może być. Całuski
Pozdrawiam Ewa
Mój ogródek.
Mój ogródek.
-
barbarka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ależ mam zaległości u Ciebie
Izuniu masz piękne floksy ,ja koło swoich spaceruję teraz cały czas ,uwielbiam ich zapach.Ciągnie mnie do nich jak misia do miodu hihi.
Tymianek kiedyś miałam .Mięsko z nim dużo lepiej smakuje och ,aż mi ślinka cieknie na wspomnienie o nim.
Cieszę sie ,że piszesz o swoich ziołach , zaraziłaś minie "ziołomanią" .I już mam dla nich miejsce przygotowane.
Ach jak pomyślę ,ze za rok będzie u mnie tyle ,tyle .....serce się śmieje radośniej
Izuniu masz piękne floksy ,ja koło swoich spaceruję teraz cały czas ,uwielbiam ich zapach.Ciągnie mnie do nich jak misia do miodu hihi.
Tymianek kiedyś miałam .Mięsko z nim dużo lepiej smakuje och ,aż mi ślinka cieknie na wspomnienie o nim.
Cieszę sie ,że piszesz o swoich ziołach , zaraziłaś minie "ziołomanią" .I już mam dla nich miejsce przygotowane.
Ach jak pomyślę ,ze za rok będzie u mnie tyle ,tyle .....serce się śmieje radośniej
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki