Mój ogródek - chatte - 2cz. 2007r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 2 kwie 2007, o 18:08

Post »

kogra pisze:Ja mam jeszcze miętę dwukolorową - pokażę ją następnym razem.
Ooooo ;:111 , to takiej jeszcze nie widziałam.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wiem, ze jest wiele odmian mięty, ale żadna nie pachnie tak, jak pieprzowa. Natomiast jak chodzi o odmiany o kolorowych lisciach, czy w jakikolwiek sposób zmieniane i ulepszane,to juz nie są zioła, tylko rosliny ozdobne.
Widziałam kolorowe szałwie, ale mięty jeszcze nie. Z przyjemnościa taką obejrzę :D
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

Ja może powiem coś o Hyzopie.Myślę, że nie ma wielkich wymagań glebowych.Rósł u mnie pod ścianą, paliło go słońce, a on żył.Aby miał ładny pokrój, trzeba go ciąć, gdy traci ładny pokrój.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dzięki Elu :D Ja, jak mówiłam, dopiero zdobywam doświadczenie z hyzopem, więc jestem wdzięczna za każdą radę i uwagę :D A czy używasz go w kuchni?
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Tylko z racji zobaczenia hyzopu( Pan Tadeusz i Biblia) posadziłam go u siebie.Już go nie mam, a i wcześniej nie przyszło mi nawet do głowy używanie go.Z kucharzeniem to jestem bardzo, ale to bardzo na bakier.Jedzenie to dla mnie środek na przeżycie.Gotuję bo niestety muszę, a domownicy, no cóż, lepiej ich nie pytać o zdanie.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Hm... też gotuję, bo muszę ;) Ale skoro już muszę, a mam małego bzika na punkcie ziół, to staram się wykorzystywać je też w kuchni, ale tylko te, których zapach mi odpowiada :D
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Izo, na pewno wypróbuję kurczaczka z tymiankiem.Jeszcze poszukam tych jabłek w śmietanie,bo nie pamiętam, gdzie widziałam przepis i myślę, że zabłysnę.Czasem zdarza mi się.Są to najczęściej smaczne i niepracochłonne przepisy.Ale najważniejsze, że smakują.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jabłka w śmietanie? :shock: Ja też chcę! Ale nie widziałam takiego przepisu :(
Uwielbiam przepisy, których wykonanie nie przekracza 1/2 godz., a jeszcze lepiej 15 min ;)
Awatar użytkownika
anu-la
200p
200p
Od: 19 cze 2007, o 16:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam Izo i dziękuję za odwiedziny w moim ogrodzie, jak już ktoś na forum powiedział jesteś jak dobry duszek, który roztacza dorą energie gdziekolwiek się pojawia, cieszę sie więc że zawitałaś i do mnie. Chyba już zaraziłam sie od ciebie ziołowym ogródkiem, mam juz na niego miejsce i pierwsze roślinki na start mietę i melise. Piekne dziwaczki szczególnie te dwukolorowe, takich nie mam, widocznie nie trafiłam, bo wysiewalam z torebki z miesznką kolorów, ale są żółte oraz jasno i ciemno różowe.

Pozdrawiam

Anu-La (Ania)
Awatar użytkownika
Ewa_888
---
Od: 11 maja 2007, o 11:17

Post »

Witaj Izuniu. Dzięki za kolejna porcję cennych informacji ziołowych. Jak przegladam forum to już sporo osób zaraziłaś swoimi pachnącymi smacznie pięknościami. Muszę Ci napisać Izuniu, że mam u siebie - no właśnie myślałam że tymianek, ale po Twoich zdjęciach doszłam do wniosku że to coś zupełnie innego. Dzisiaj robię zdjęcia a jutro dołączam, z prośbą o identyfikację. W tej chwili trochę kwitną więc może, będzie to możliwe. W każdym bądź razie pachną obłędnie, a potem na ręce zostaje ten zapach. Jeszcze nie dałaś takich zdjęć jak roślinki u mnie więc może to ja będę mogła Tobie coś przesłać :lol: .
Izuniu czy masz w swojej kolekcji zioła, które chodujesz w doniczkach. Mnie marzy się kompozycja z ziół postawionych w donicach w moim zakątku pod sosną. Podrawiam serdecznie
Pozdrawiam Ewa

Być może dla świata jesteś tylko człowiekiem, ale dla niektórych ludzi jesteś całym światem. /Gabriel Garcia Marquez/
Mój ogródek.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Ostróżka hiacyntowa - jest tak piękna, że aż dech zapiera. Czy będzie można się uśmiechnąć o nasionka? Oczywiście wszelkie koszty z chęcią poniosę. W drugą stronę mam własne nasionka floksów, ale Ty je już wszystkie masz, więc pewnie Cię nie interesują :(

A zioła ze zdjęciami i opisem, świetne, doskonałe, aż tak dobre, że może założyć oddzielny wątek ziołowy? Och, aż mi pachnie tą miętą :) Mam już siedem odmian mięty, od dwóch dni siedzą w ziemi i mają rosnąć! Mogę się podzielić zdjęciami, bo nasionek nie będzie, mięta zbyt łatwo się krzyżuje, więc kwiaty należy obcinać zanim się pomieszają :) No chyba, że chcemy mieć nasionka, a mamy warunki do izolowanej hodowli poszczególnych odmian.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Jabłka w śmietanie są u mnie. To bardzo szybki, żeby nie powiedzieć ekspresowy przepis.
Tu można go znależć.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=195
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Aniu, to bardzo miłe, co piszesz, dziękuję ;:168 Bardzo się cieszę, ze zaraziłaś się "ziołomanią" :D Gdybyś miała kłopot ze zdobyciem jakiegoś zioła, chętnie Ci podeślę, jeśli tylko u mnie będzie rosło. A te dwubarwne dziwaczki dostałam od Marioli 54 .

Ewciu, nie wiem, czy wiele osób zaraziłam, ale jadna sie przyznała ;) :lol:
Jeżeli roślinka, o której mówisz, jest trochę podobna do tymianku, to moze to byż jakaś macierzanka. Ale tylko jedna macierzanka jest ziołem, pozostałe, to roslinki ozdobne :D
Może masz tę cytrynową, o której słyszałam na forum?
W doniczkach to ja w ogóle mało co hoduję, bo jakoś mi nie wychodzi :? W doniczkach ziemia szybciej przesycha i trzeba częściej podlewać, a ja zapominam :oops:
Czekam na zdjęcia tajemniczej roslinki :D

Nalewko, dziękuję Ci serdecznie za uznanie ;:180 To prawdziwy miód dla "ziołowej duszy" :D
Myslałam juz dawno, o założeniu wątku ziołowego, tylko nie byłam pewna czy podołam. W swoim ogródku czuję sie trochę pewniej :lol: Ale gdyby moderatorzy uznali, ze warto wydzielić taki wątek, to nie miałabym nic przeciwko temu, żeby wszystkie moje posty o ziołach do niego przenieść. Wówczas pozostali forumowicze mogliby uzupełniać je i dzielić się własnymi doświadczeniami w uprawie ziół.
Jak chodzi o miętę, to jest wiele odmian, chociaż nie wszystkie są ziołami. Ale jak uzbierałaś aż siedem?! Pokaż koniecznie zdjęcia!
Jeżeli masz nasionka floksów w takich 3 kolorach, jak moje na zdjęciach, to rzeczywiście, nie chcę ich pomnażać :lol: , ale nasionka ostróżki hiacyntowej chętnie Ci wyślę :D

Grażynko, dziękuję! Nie wiem, jak ja przeoczyłam ten przepis? Rzeczywiście to coś dla mnie! :wink:
Awatar użytkownika
Ewa_888
---
Od: 11 maja 2007, o 11:17

Post »

Witaj Izo. Tajemnicza roślina wklejona w moim poscie. Bardzo proszę zerknij i oceń co to może być. Całuski
Pozdrawiam Ewa

Być może dla świata jesteś tylko człowiekiem, ale dla niektórych ludzi jesteś całym światem. /Gabriel Garcia Marquez/
Mój ogródek.
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ależ mam zaległości u Ciebie :oops:
Izuniu masz piękne floksy ,ja koło swoich spaceruję teraz cały czas ,uwielbiam ich zapach.Ciągnie mnie do nich jak misia do miodu hihi.
Tymianek kiedyś miałam .Mięsko z nim dużo lepiej smakuje och ,aż mi ślinka cieknie na wspomnienie o nim.
Cieszę sie ,że piszesz o swoich ziołach , zaraziłaś minie "ziołomanią" .I już mam dla nich miejsce przygotowane.
Ach jak pomyślę ,ze za rok będzie u mnie tyle ,tyle .....serce się śmieje radośniej :D
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”